U heeft vast weleens gehoord van de Huurcommissie. Deze helpt bij meningsverschillen met uw verhuurder. Maar wanneer is de Huurcommissie inschakelen een goed idee, hoe gaat dat in zijn werk en wat levert het u op? In deze uitgebreide blog leest u alle details.
Bekend van:
De Huurcommissie is een onpartijdige organisatie die zowel huurders als verhuurders helpt. Dit zijn hun belangrijkste taken:
De meningsverschillen kunnen over allerlei onderwerpen gaan, zoals huurverhoging of -verlaging, onderhoud, het gedrag van uw verhuurder en de hoogte van de servicekosten. Maar de Huurcommissie kan u niet overal bij helpen. Zo kunt u ze niet inschakelen bij geschillen over de huur van een vakantiewoning, woonboot of bedrijfsruimte.
U kunt bij de Huurcommissie terecht als sociale huurder en als u huurt in de vrije sector, maar er zijn een paar belangrijke verschillen in de hulp en bij de procedure. Bent u sociale huurder? Dan kunt u de Huurcommissie inschakelen bij alle hierboven genoemde meningsverschillen met uw verhuurder. De uitspraak die volgt, is altijd bindend. Huurt u een woning in de vrije sector? Dan gelden deze regels:
Als huurder heeft u recht op woongenot. Dat betekent dat u met plezier in uw huis kunt wonen. Uw verhuurder (bijvoorbeeld de woningcorporatie) moet hiervoor zorgen. Is uw woongenot bedorven en komt uw verhuurder niet in actie? Dan stapt u naar de Huurcommissie. Het conflict kan over van alles gaan. De meest voorkomende onderwerpen leest u hieronder.
De Huurcommissie doet een uitspraak bij onderhoudsgebreken, achterstallig onderhoud en andere gebreken aan uw huis. Het gaat daarbij om onderhoud waar uw verhuurder verantwoordelijk voor is. Klein onderhoud is namelijk voor uw eigen rekening, net als schade die u zelf heeft veroorzaakt. Dit zijn voorbeelden van onderhoudsgebreken waarvoor u bij de Huurcommissie terecht kunt:
Twijfelt u of een bepaald gebrek valt onder uw eigen verantwoordelijkheid of die van uw verhuurder? Bekijk dan dit handige overzicht van de Rijksoverheid met de kostenverdeling.
Een ander veelvoorkomend gebrek is schimmel. Ook bij dit probleem kunt u de Huurcommissie inschakelen als uw verhuurder er niets aan doet. Het is wel belangrijk dat de oorzaak van de schimmel niet ligt bij uw eigen gedrag. Dat betekent dat de schimmel niet is ontstaan doordat u vrijwel nooit de ramen open zet of de badkamer niet ventileert en niet droog maakt na een douche. Dat is namelijk uw eigen verantwoordelijkheid. Als de schimmel is veroorzaakt door lekkages, optrekkend vocht of andere gebreken aan de woning, moet uw verhuurder het probleem oplossen. Doet hij dit niet, dan vraagt u de Huurcommissie om hulp.
Wilt u meer weten over schimmel in huurwoningen? Lees dan onze uitgebreide blog over uw rechten als huurder bij schimmel.
Ook geluidsoverlast is een veelgehoorde klacht onder huurders. Denk bijvoorbeeld aan dichtslaande deuren, ruzie bij de buren, loopgeluiden op de trap en hinderlijke brom- of pieptonen. Omdat dit uw woonplezier bederft, heeft uw verhuurder een inspanningsplicht om hier iets aan te doen. Als dat niet gebeurt, schakelt u de Huurcommissie in. U moet dan wel zelf bewijs aanleveren van de geluidsoverlast. Dat betekent dat u een erkend bureau of installateur, zoals Strooming, onderzoek laat doen en de overlast laat vastleggen in een rapport. De kosten hiervan zijn voor uw eigen rekening. De Huurcommissie doet vervolgens een uitspraak op basis van het deskundigenrapport.
Voor elke klacht en ieder conflict geldt dat u eerst moet proberen om er samen met uw verhuurder uit te komen. Breng hem of haar op de hoogte van uw klacht of het gebrek en geef uw verhuurder 6 weken de tijd om te reageren. Als er geen reactie of andere actie komt, is het tijd om naar de Huurcommissie te stappen. Zo ziet de procedure eruit:
Aan het einde van de procedure doet de Huurcommissie dus uitspraak. De commissie heeft minder bevoegdheden dan een rechter. Ze mogen uw verhuurder bijvoorbeeld geen boetes of schadevergoedingen opleggen en kunnen hem of haar niet verplichten om de gebreken op te lossen. Wat de Huurcommissie wel kan, is uw huurprijs verlagen. Dat gebeurt meestal als u gelijk krijgt. Het precieze bedrag van de huurverlaging is afhankelijk van de ernst van het gebrek. Vaak zorgt dit ervoor dat de verhuurder uw klacht oplost. Is dat het geval? Dan betaalt u vanaf dat moment weer de normale huur. Doet uw verhuurder nog steeds niets? Dan kunt u naar de rechter stappen. De rechter kan hem of haar wel dwingen om het gebrek te verhelpen. Met een uitspraak van de Huurcommissie waarin u gelijk heeft gekregen, staat u sterk in de rechtszaal.
De Huurcommissie stuurt lang niet altijd een onderzoeker bij u langs om de gebreken aan uw huis te beoordelen. In zo’n geval moet u zelf voor een deskundigenrapport als bewijs zorgen. Het gaat bijvoorbeeld om deze gebreken:
Heeft u hiermee te maken? Schakel dan Strooming in. Afhankelijk van uw klacht voeren onze specialisten een geluidsmeting, lucht-/binnenklimaatonderzoek of geuronderzoek uit in uw woning. Ook nemen we watermonsters als u lood in het drinkwater vermoedt. Na afloop ontvangt u een helder rapport met niet alleen de resultaten, maar ook mogelijke oplossingen. Daarmee heeft u overtuigend bewijs in handen en staat u sterk bij de Huurcommissie. Wilt u meer informatie of een gratis offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.