Overlast buren melden: wat te doen?

Wanneer er sprake is van overlast van uw buren kan dit uw woongenot enorm belemmeren. Voordat u overlast van buren bij de politie meldt, is het goed om te kijken of u het probleem zelf kunt oplossen. Ga bijvoorbeeld het gesprek aan met de veroorzakers van de overlast. In deze blog vertellen wij u meer over wat u kunt doen met burenoverlast.

Oorzaak overlast buren

Burenoverlast is in ons land een veelvoorkomend probleem doordat we steeds dichter op elkaar wonen. De grootste ergernissen ontstaan veelal door geluidsoverlast. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 

  • Blaffende honden
  • Harde muziek
  • Hard dichtslaan van deuren
  • Loopgeluiden van de (boven)buren
  • Spelende kinderen
  • Kraaiende hanen in de tuin
  • Warmtepompen
  • Jacuzzi

Negatieve effecten geluidsoverlast

De ene persoon heeft meer last van burengeluiden dan de ander. Overlast door uw buren kan negatieve gevolgen hebben voor het woongenot, maar ook op termijn uw gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot stress, vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieverlies en hoofdpijn.

 

Wat kunt u zelf doen tegen de overlast?

Iedereen heeft zijn eigen opvatting over wonen. Dit mag natuurlijk, zolang daarmee het woonplezier van de buren of de omgeving niet wordt aangetast. Wanneer u overlast heeft van uw buren, kunt u daar het beste eerst zelf met ze over praten. Uw buren zijn zich mogelijk helemaal niet bewust van de overlast die zij mogelijk veroorzaken. In veel gevallen worden problemen al opgelost door ze te bespreken. Enkele tips die u kunt gebruiken om het gesprek te voeren:

 

  • Ga niet het gesprek aan wanneer u nog erg boos bent, de kans dat hierdoor ruzie ontstaat is groot. Krop echter uw ergernis ook niet te lang op en probeer rustig met uw buren het gesprek aan te gaan.
  • Bereid u voor, zodat u precies kunt vertellen waar u last van heeft.
  • Zoek het liefst samen naar een oplossing die voor u beiden goed werkt.

 

Waar overlast melden?

Als de overlast blijft en u er samen niet uit komt, dan kunt u overlast door buren bij verschillende instanties melden, zoals uw verhuurder of een buurtbemiddelingsorganisatie. Instanties zullen een neutrale positie innemen en geen partij kiezen. Werkt dit niet, dan kunt u de politie bellen en juridische maatregelen overwegen. Dan moet er wel sprake zijn van extreme en/of structurele overlast. Bovendien moet er voldoende bewijsmateriaal zijn en moet blijken dat er alles aan gedaan is om de overlast te stoppen.

De meeste mensen willen deze juridische stappen voorkomen of willen juist bewijsmateriaal. In beide gevallen kan Strooming u helpen.

 

Geluidonderzoek door Strooming

Strooming kan voor u een onafhankelijke geluidsonderzoek uitvoeren. Vraag een vrijblijvende offerte aan via de button. U kunt binnen 24 uur een reactie van ons verwachten.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.