Dit zijn uw rechten als huurder bij overlast
U heeft dus recht op een huurwoning zonder gebreken. Hierboven las u uw rechten bij een gebrek in het huis zelf. Maar een gebrek kan ook van buitenaf komen, in de vorm van overlast. Dit zijn uw plichten en rechten als huurder bij overlast:
- U heeft recht op rustig woongenot.
- Een verstoring hiervan is een gebrek als een overlastgever objectief gezien inbreuk maakt op uw woongenot. Dat betekent dat u bewijzen moet verzamelen, bijvoorbeeld in de vorm van geluidsmetingen, getuigenverklaringen en een logboek waarin u de precieze dagen en tijden van de overlast bijhoudt.
- Wordt uw woongenot verstoord, bijvoorbeeld door uw buren? Dan moet u er eerst samen uit proberen te komen. Ga met de overlastgever(s) in gesprek en probeer afspraken te maken.
- Helpt dit niet en huren u en de overlastgever allebei een huis van dezelfde woningcorporatie? Meld de overlast dan bij uw verhuurder.
- De woningbouwvereniging heeft vervolgens een inspanningsplicht. Met andere woorden: ze moeten de overlast onderzoeken, een oplossing aandragen om het te stoppen en deze ook uit (laten) voeren.
- Doet uw verhuurder niets? Dan geldt net als bij andere gebreken dat u recht heeft op vermindering van de huur. Die vraagt u aan via de rechter.
- U kunt de rechter ook vragen om de woningcorporatie te dwingen maatregelen te nemen of de huurovereenkomst met de overlastgever te ontbinden.
- Als niets helpt, heeft u recht op een andere woning. Die moet de verhuurder u aanbieden. Maar dit gebeurt alleen in extreme gevallen waarin niets anders mogelijk is. De rechter beslist hierover.
Nu weet u uw algemene rechten als huurder van een woningcorporatie. Maar hoe zit het in specifieke situaties, bijvoorbeeld als u last heeft van schimmel of geluidsoverlast? Daar gaan we hieronder dieper op in.