Dat oplosmiddelen niet erg goed voor u zijn, wist u waarschijnlijk wel. Maar bent u ook bekend met de schildersziekte? Deze ernstige, ongeneeslijk beroepsziekte ontstaat door langdurige blootstelling aan oplosmiddelen. Niet alleen schilders krijgen hier last van. Met de tips in dit blog van Strooming kunt u de schildersziekte voorkomen.
Bekend van:
De schildersziekte is een typische beroepsziekte en komt vooral voor bij schilders. Het is een aandoening van het zenuwstelsel, waardoor mensen last krijgen van verschillende lichamelijke en psychische klachten. De schildersziekte wordt ook wel ‘organisch psychosyndroom’ (OPS) of ‘chronische toxische encephalopathe’ (CTE) genoemd. De ziekte komt door langdurige blootstelling aan oplosmiddelen.
Als u lijdt aan de schildersziekte, krijgt u last van lichamelijke en psychische klachten. U wordt moe, misselijk, duizelig, prikkelbaar en u kunt zich maar moeilijk concentreren. Zelfs als u maar kort wordt blootgesteld aan een schadelijk, vluchtig oplosmiddel. Als u blijvende schade heeft en de klachten niet meer weggaan, is sprake van de schildersziekte. Die heeft verschillende stadia.
Zoals eerder geschreven is de schildersziekte een beroepsziekte. Niet alleen schilders krijgen er last van. Mensen die de schildersziekte kunnen krijgen, worden langdurig (meer dan vijf tot tien jaar) blootgesteld aan vluchtige oplosmiddelen. Dit geldt dus ook voor tapijtleggers, autospuiters, medewerkers van drukkerijen, laboratoria en garages. De giftige stoffen waarmee zij werken verdampen snel en dringen het lichaam binnen door contact met de huid of simpelweg door het in te ademen.
Voorbeelden van giftige stoffen zijn terpentine, aceton, benzeen, wasbenzine en tolueen. Deze stoffen zitten vooral in lijm, ontvettingsmiddelen, verdunningsmiddelen, verf en lak.
Om te voorkomen dat u de schildersziekte krijgt, is het raadzaam gebruik te maken van lijmen, ontvettingsmiddelen, verf- en laksoorten zonder schadelijke oplosmiddelen. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd slim uzelf te beschermen met een masker en mondkapje voor uw gezicht en door bijvoorbeeld handschoenen, beschermende kleding en dito schoeisel te dragen. Daarnaast moet u ter voorkoming van de schildersziekte altijd denken aan:
Werkt u in uw bedrijf veel met oplosmiddelen? Neem dan contact op met Strooming. Wij voeren een professioneel luchtonderzoek uit, zodat u precies weet in wat voor omstandigheden u en uw medewerkers werken. Met behulp van ons onderzoek en bijbehorende adviezen, kunt u de veiligheid voor uzelf en uw medewerkers garanderen. Het is belangrijk de schildersziekte te voorkomen, want genezen kan niet. Neem direct contact met ons op voor advies of vraag een offerte aan. Uiteraard gratis en vrijblijvend.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.