Stinkt de groene bak nu al erg en moet u nog enkele dagen voor de ophaaldienst komt? Rottend afval kan enorm stinken, om maar te zwijgen over de overlast van maden, vliegen en ander ongewenst ongedierte. Maar goed nieuws. Een stinkende groene bak kan makkelijk voorkomen worden. Wist u dat het vooral een kwestie is van slechte gewoonten aanpassen? Strooming informeert in dit blog hoe een stinkende groene bak tegen te gaan. En wat te doen als de overlast een plaag wordt.
Bekend van:
De groene afvalbak heet niet voor niet GFT-container. De letters staan voor groente, fruit en tuinafval. Overlast van een stinkende groene bak kunt u makkelijk voorkomen door selectief te zijn wat in de GFT-container gaat. Daar zijn duidelijke voorschriften voor. Wat erin mag? Schillen en resten van groente en fruit, kleine hoeveelheden gekookte etensresten (bijvoorbeeld aardappelen en groente), koffiefilters en koffiedik, theebladeren en theezakjes, broodkorsten, doppen van pinda’s en noten, keukenpapier, papier- en kartonverpakkingen met etensresten (zoals broodzakken, taartendozen, frietbakjes), verwelkte snijbloemen en kamerplanten, gemaaid gras, onkruid en bladeren, resten uit groente- en siertuin (zonder aarde), versnipperd snoeihout, snoeiafval, mest van kleine huisdieren (cavia, hamster of konijn, geen hondenpoep).
Het is goed te beseffen dat goed gedrag loont. Een stinkende groene bak hangt nauw samen met het wel of niet volgen van afvalinstructies over GFT-afval. Wees dus streng en nauwkeurig met goed sorteren. Afgezien van juist scheiden van afval, is er veel meer wat u kunt doen. Tips voor een schone groene bak:
Deze materialen nemen vocht op en gaan daarmee vieze geurtjes tegen. Ze voorkomen ook dat afvalresten aankoeken op de bodem van de container
Vul een oude sok, kussensloop of panty met kattengrind of mottenballen om een stinkende groene bak tegen te gaan. Vieze geuren worden geneutraliseerd door het grind.
Het helpt enorm om afval slim te verpakken. Dus snel bedervende etensresten als vis en vlees in een krant wikkelen. Huisdierenmest in een papieren broodzak stoppen. Het houdt vliegen weg en voorkomt dat ander afval vochtig wordt en kan gaan rotten.
Zet het deksel van de container met een simpel houtje op een kier. Ventilatie werkt goed tegen een stinkende groene bak. Hoe meer doorluchting, hoe minder stank.
Zet GFT-container als het kan niet vol in de zon, maar in de schaduw. De zon veroorzaakt een broeikaseffect.
Vooral bij warm weer kan vochtig afval gaan broeien en voor extra stank zorgen. Dus laat gemaaid gras een dagje drogen als u geen stinkende groene bak wilt.
Maak de geleegde groene bak regelmatig en grondig schoon. Onnodig om chemische middelen te gebruiken. Water met een scheut azijn werkt heel effectief.
Maden zijn dol op rottingsprocessen. Het kwaad is dan al geschied in de groene bak. Wacht niet met actie, want maden zijn larven van motvliegen en muggen. Iedere acht uur komen er honderden nieuwe eitjes bij. Voor u het weet heeft u een een stinkende groene bak en een ongedierteplaag ineen. Klimop en zout zijn nuttige bestrijders van maden.
Als u op vakantie gaat, laat de GFT-bak leeg en schoon achter.
Weet u trouwens wat er met het GFT-afval gebeurd? Het ingezamelde afval gaat naar vergistings-en composteerinstallaties. Daar wordt biogas uit het afval geproduceerd. Na het vergisten wordt compost gemaakt. Het restafval gaat naar de afvalenergiecentrale om te worden verbrand. Uit de vrijkomende warmte wordt duurzame electricteit en warmte geproduceerd. Gescheiden afval inzamelen is dus niet alleen goed tegen een stinkende groene bak.
Een schone GFT-container is vaak een kwestie van het afval correct inzamelen en de groene bak goed schoonhouden. Blijft u last houden van een stinkende groene bak? Of heeft de container een ongedierteplaag veroorzaakt? Dat bent u bij Strooming aan het juiste adres. Onze experts komen bij u aan huis en pakken de plaag professioneel aan. We geven u graag advies op maat en kundige service. Maakt u gerust gebruik van onze vrijblijvende offerte. U kunt ons ook telefonisch bereiken om de problemen te bespreken.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.