Als huurder heeft u recht op woongenot. Maar wat houdt dit precies in en wat kunt u doen als uw woongenot aangetast is? Hieronder leest u alles over de verschillende vormen van verstoord woongenot, uw rechten en plichten en de aanpak. Zo geniet u straks weer volop van uw woning.
Bekend van:
De definitie van woongenot is dat u ongestoord in uw huis kunt wonen. Dat betekent dat de woning in goede staat is en u geen last heeft van omwonenden. Uw verhuurder moet hiervoor zorgen. Dat houdt in dat hij of zij gebreken herstelt of laat repareren en zich inspant om overlast te beëindigen. Deze betekenis is vrij algemeen. Daarom gaan we hieronder in op de details. U leest eerst meer over de vormen van verminderd woongenot, daarna over uw rechten en plichten en tot slot wat u kunt doen als u bedorven woongenot ervaart.
Een verstoring van uw woongenot kan 2 oorzaken hebben: overlast of (onderhouds)gebreken aan uw huis. Bij overlast veroorzaken uw buren hinder. Dat kan op allerlei manieren:
De andere oorzaak van aangetast woongenot is een of meerdere gebreken in huis. Er is dan bijvoorbeeld achterstallig onderhoud of er zijn reparaties nodig. Dit is een aantal voorbeelden van gebreken aan uw woning:
Of de belemmering van uw woongenot nu komt door gebreken in huis of door overlast, het zorgt voor veel irritaties. Maar behalve vervelend kan het ook leiden tot schade aan uw gezondheid. Dit is een greep uit de mogelijke gezondheidsklachten:
Daarom is het erg belangrijk dat u in actie komt als uw woongenot is verstoord.
Voordat u actie onderneemt, is het handig dat u weet wat uw rechten en plichten zijn. Zoals eerder gezegd, heeft u als huurder recht op rustig woongenot. De precieze regels staan in de huurovereenkomst (die heeft u ondertekend toen u het huis kreeg) en het huurrecht (dat vindt u in het Burgerlijk Wetboek). Omdat elk wetsartikel doorspitten veel tijd kost, zetten we hieronder uw belangrijkste rechten en plichten bij gebreken en overlast op een rij.
Maar hoe brengt u die rechten en plichten nu in de praktijk, oftewel: wat kunt u doen bij aantasting van uw woongenot? U vindt hieronder een handig stappenplan dat geldt voor zowel gebreken in uw woning als overlast van uw buren. Zo weet u zeker dat u het probleem goed aanpakt en niets over het hoofd ziet.
Dat doet u door een brief te schrijven en het bewijs als bijlage op te nemen. Bij een gebrek in huis is het verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Als u te lang wacht, moet u namelijk zelf de kosten voor de extra ontstane schade (gevolgschade) betalen. Geef uw verhuurder 6 weken om te reageren op uw klacht.
Als uw woningbouwvereniging niet reageert, is het tijd om verdere stappen te zetten. Bij een gebrek in een sociale huurwoning kunt u aankloppen bij de Huurcommissie. Zij doen vervolgens een bindende uitspraak, dus uw verhuurder is verplicht om zich hieraan te houden. De Huurcommissie mag geen boetes of schadevergoedingen opleggen, maar wel uw huur verlagen. Die huurvermindering vervalt zodra uw verhuurder het gebrek heeft opgelost.
Wilt u meer weten, bijvoorbeeld hoe een procedure in z’n werk gaat? Lees dan onze uitgebreide blog over de Huurcommissie .
Komt uw verhuurder niet in actie om de overlast te verhelpen of leidt de uitspraak van de Huurcommissie niet tot een oplossing? Dan is de laatste mogelijkheid om naar de rechter te stappen. Schakel een advocaat in en zorg voor genoeg bewijs. Naast het bewijs van stap 2 is het verstandig om een onafhankelijk expert, zoals Strooming, de oorzaak van het gebrek of de mate van geluids- of stankoverlast te laten vaststellen. Daarmee staat u sterk in de rechtszaal. De uitspraak van de rechter is bijvoorbeeld een huurverlaging, boete, dwangsom, schadevergoeding of ontbinding van de huurovereenkomst van de overlastgever.
Of u nu naar uw verhuurder, de Huurcommissie of de rechter stapt: de bewijslast ligt bij u als huurder. Dat geldt voor alle vormen van verstoord woongenot, dus zowel gebreken in uw woning als overlast van uw buren. Roep daarom de hulp van Strooming in. Als onafhankelijke specialist helpen we u onder andere met een geluidsmeting, geuronderzoek of binnenmilieu-onderzoek. We stellen niet alleen de precieze oorzaak vast, maar geven ook tips en adviezen voor de vervolg stappen. Die staan samen met de resultaten in een overzichtelijk rapport dat u na afloop ontvangt. Wilt u meer weten? vraag vrijblijvend de gratis offerte via de groene button. We helpen u graag om uw recht te halen.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.