Vochtig huis? Tips om het op te lossen

Een vochtig huis is ontzettend ongezond. En het zorgt niet alleen voor een schadelijk binnenmilieu, het kan ook uw huis zelf om zeep helpen. Bijvoorbeeld door schimmels, zwammen, rottingsprocessen en andere dingen die u echt niet wilt. In dit blog van Strooming leest u wat de mogelijke oorzaken van vochtproblemen zijn en hoe u die zo snel mogelijk verhelpt.

 

Oorzaken van vocht in huis

Problemen die we in de praktijk veel tegenkomen zijn vochtige huizen. Soms zijn er vochtproblemen ontstaan door een eenmalige overstroming of lekkage, maar veel vaker zijn er structurele problemen in de woning die ervoor zorgen dat de luchtvochtigheidsgraad te hoog is en dat er allerlei andere problemen ontstaan in het binnenmilieu. Hieronder hebben we een aantal mogelijke oorzaken op een rij gezet:

 

Doorslaand vocht ontstaat als regen of andere neerslag tegen de buitenmuur van de woning slaat, wordt opgenomen en vervolgens een weg naar binnen zoekt. Hierdoor ontstaan vochtplekken en bruine kringen aan de binnenzijde van de muur. Dit kan bijvoorbeeld worden verholpen door de buitenmuur te impregneren of nieuwe gevelbekleding aan te brengen.

Condens. Als in een huis veel waternevel ophoopt, bijvoorbeeld tijdens het douchen of tijdens het koken, moet dat vocht ergens heen kunnen. Er is bijvoorbeeld een goede afzuigkap nodig of voldoende ventilatie. Gebeurt dat niet? Dan wordt de luchtvochtigheid te hoog en slaat de nevel als condens neer op spiegels, ramen etc. Een teken dat er problemen zoals schimmels in huis kunnen ontstaan. Goede ventilatie en een aangename temperatuur, voorkomen deze problemen.

Optrekkend vocht komen we bij veel van onze klanten tegen. Vooral veel oudere woningen hebben hier last van, omdat er vroeger geen vochtwerende laag tussen de fundering en de muur werd aangebracht. Voor optrekkend vocht zijn verschillende behandelingen mogelijk. Van injecties met een vochtwerend middel tot bouwkundige aanpassingen.

Lekkage is een vervelende vorm van vocht in de woning. Bij een flinke regenbui stroomt het water opeens via het zijraam naar binnen of een dik pak sneeuw smelt via het dak de zolder op. Afhankelijk van de situatie is een lekkage doorgaans relatief eenvoudig te verhelpen. Ook goed onderhoud speelt een rol. Leeg dakgoten regelmatig, controleer uw houtwerk zoals kozijnen jaarlijks en dicht losgelaten kit(naden) op tijd.

Vocht in bouwmaterialen komt veel voor in nieuwbouwwoningen of huizen die recent zijn gerenoveerd. In een gemiddelde nieuwbouwwoningen zit duizenden liters vocht. Bijvoorbeeld in beton, verf en stucwerk Daarom is het belangrijk de woning langzaam op te stoken, maximaal te ventileren en zuinig te zijn met water tijdens (bijvoorbeeld) het schoonmaken.

 

 

De gevaren van een vochtig huis

Schade aan uw woning is natuurlijk erg vervelend, maar gezondheidsproblemen door een vochtig huis zijn nog vele malen erger. Zo zorgen vochtproblemen voor zwarte schimmel in huis: een veroorzaker van allerlei klachten zoals keelpijn, zenuwpijn, allergische reacties en ademhalingsproblemen. Ook bacteriën en ongedierte gedijen goed in een vochtig huis. En die brengen allemaal weer hun eigen risico’s en ziekteverspreiding met zich mee.

In een vochtig huis komt ook makkelijker formaldehyde vrij: een zeer giftige stof die in bouwmaterialen zoals MDF en spaanplaat zit en die ook voor allerlei gezondheidsklachten kan zorgen. Kortom: teveel vocht in huis is echt gevaarlijk.

 

Vochtig huis tips

Hierboven heeft u een aantal risico’s van vochtige woningen gelezen, maar er zijn er nog meer. Zorg daarom dat u vochtproblemen voorkomt of zo snel mogelijk oplost. Hier een aantal handige tips:

  1. Ventileer uw woning 24 uur per dag. Bijvoorbeeld met behulp van ventilatieroosters, kleine kiepraampjes of mechanische ventilatie.
  2. Lucht de woning zo nu en dan extra door.
  3. Zorg voor extra afzuiging van vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer.
  4. Zorg voor goed onderhoud van de woning om lekkages te voorkomen. Leeg dakgoten, controleer afvoerputjes, etc.
  5. Zorg voor een aangename temperatuur in huis . Bij een lage temperatuur is de kans op vochtproblemen juist hoger.
  6. Laat bij doorslaand of optrekkend vocht van buitenaf de gevel of buitenmuur behandelen door een gespecialiseerd (bouw)bedrijf.
  7. Hang nat wasgoed het liefst zoveel mogelijk buiten te drogen of gebruik een wasdroger.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.