Goede ventilatie binnen voorkomt coronabesmettingen

 Langzamerhand worden de landelijke regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan soepeler. Restaurants en sportscholen zijn bijvoorbeeld weer open. Aan de andere kant zijn er geluiden dat zwevende druppeltjes een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes. Dus is het eigenlijk wel veilig dat dit allemaal weer mag? Het antwoord is: ja, zolang u binnenruimtes goed ventileert. Maar wat is goede ventilatie precies? En hoe weet u of uw ventilatiesysteem goed werkt? Wij vertellen u er alles over in dit uitgebreide blog.

Verspreiding van covid-19 via de lucht

Mensen die direct met elkaar in contact komen door hoesten of niezen, kunnen elkaar besmetten met het coronavirus. Om dit te voorkomen, is de 1,5 meterregel in het leven geroepen. Maar het lijkt erop dat het coronavirus zich ook over langere afstanden in de lucht verspreidt. Onderzoek wijst uit dat kleine druppeltjes (aerosolen) minutenlang in een ruimte blijven zweven en meters ver kunnen komen. Hierdoor kan 1 besmet persoon tientallen andere mensen besmetten.

Besmette druppeltjes blijven hangen door recirculatie

Een slecht ventilatiesysteem draagt hieraan bij. Dit laat de lucht in het pand van de ene naar de andere ruimte stromen. Oftewel: het ventilatiesysteem recirculeert de lucht. Als daar aerosolen van mensen met een coronabesmetting in zitten, kan het coronavirus zich dus makkelijk door een gebouw verspreiden.

 

Voorbeelden van besmettingen door recirculatie

Hier zijn allerlei voorbeelden van. Zo had in China een buschauffeur de recirculatieknop ingedrukt. Het gevolg: 1 ziek persoon had na een rit van 50 minuten eenderde van de passagiers besmet. Een ander voorbeeld komt ook uit China. In een restaurant besmette een gast 10 andere gasten door de slechte ventilatie. De airconditioning blies de lucht door de ruimte en verspreidde zo virusdeeltjes in het restaurant. Om coronabesmettingen binnen te voorkomen, is een goed ventilatiesysteem dus noodzakelijk.

 

Goede ventilatie voorkomt coronabesmetting

Maar wat is dan een goed ventilatiesysteem? En hoe zorgt u voor optimale ventilatie? Een goed ventilatiesysteem voert de lucht in de ruimte af en blaast verse lucht van buiten weer naar binnen. Op die manier verdunt het systeem de concentratie van aerosolen in de lucht die covid-19 kunnen bevatten. Nu dus meer mensen bij elkaar mogen komen in publieke ruimtes, is het belangrijk dat de ventilatie op orde is.

 

Sporten in de sportschool alleen met goede ventilatie

Sinds 1 juli mogen mensen weer binnen sporten in de sportschool. Ondanks dat sportscholen weer open mogen, moeten zij extra op hun hoede zijn. Sporters stoten meer druppeltjes uit doordat zij zweten en hijgen. Als ze besmet zijn met het coronavirus, verspreiden virusdeeltjes zich dus sneller en is het risico op besmetting groter. Naast dat iedereen in de sportschool extra goed afstand moet houden, is een goed ventilatiesysteem binnen dus onmisbaar. Het ventilatiesysteem moet goed onderhouden zijn en op volle toeren lucht verversen.

 

Tips voor ventilatie in cafés en restaurants

Begin juni mochten alle restaurants in Nederland weer open en was binnen uit eten gaan dus weer toegestaan. Met veel mensen in 1 ruimte is goede ventilatie belangrijk. Met deze tips weet u zeker dat uw ruimte goed geventileerd is:

 

  • Controleer de instellingen: staat de toevoer van verse lucht open?
  • Check of er geen filters verstopt zitten
  • Laat de afzuiging in de keuken langer doordraaien
  • Zet ventilatoren niet uit

 

Mechanisch ventilatiesysteem op kantoor

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken geldt nog steeds. Maar nu de regels steeds soepeler worden, werken mensen weer meer op kantoor. Meer mensen betekent drukke kantoorruimtes, dus ook hier geldt: goed ventileren. Alleen een raam openzetten is niet voldoende. U heeft een goed werkend mechanisch ventilatiesysteem nodig dat verse lucht naar binnen voert. Zet het ventilatiesysteem op maximaal en laat deze ook ‘s nachts aan staan. Zo voorkomt u verspreiding van het coronavirus op kantoor.

 

Ventilatiesysteem laten checken? Schakel Strooming in

Twijfelt u of uw ventilatiesysteem op de juiste manier ventileert? Schakel dan Strooming in. We voeren graag een luchtonderzoek uit om te controleren of de lucht gezond en veilig is. Daarnaast kunnen we uw ventilatiesysteem controleren, schoonmaken en repareren. Zo weet u niet alleen waar het probleem zit, maar heeft u ook meteen de oplossing. Op die manier voorkomt u besmetting van het coronavirus in binnenruimtes. Wilt u meer weten over een luchtonderzoek of een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.