ARBO Geluidsnormen op Kantoor: Voorkom Geluidsoverlast

Geluidsoverlast is een veelvoorkomend probleem op kantoren, en teveel lawaai kan de concentratie en productiviteit van uw werknemers negatief beïnvloeden. Daarnaast kan het leiden tot gezondheidsklachten. In dit blog leest u alles over de ARBO geluidsnormen die specifiek gelden voor kantooromgevingen.

Waarom zijn er ARBO geluidsnormen?

ARBO geluidsnormen voor kantooromgevingen zijn opgesteld om goede redenen. Overmatig geluid op kantoor kan leiden tot gezondheidsklachten zoals stress, concentratieproblemen, vermoeidheid en zelfs blijvende gehoorschade. Bovendien neemt het risico op ongevallen toe doordat waarschuwingssignalen mogelijk niet worden gehoord.

Beroepen met verhoogd risico

Hoewel we ons in dit blog richten op kantooromgevingen, is het belangrijk op te merken dat er beroepen zijn die van nature aan hoge geluidsniveaus worden blootgesteld. Voorbeelden hiervan zijn bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, defensiepersoneel, dj’s en muzikanten. In deze beroepen zijn werkgevers verplicht gehoorbeschermers beschikbaar te stellen om gehoorschade te voorkomen.

De ARBO Geluidsnormen voor Kantooromgevingen

Er zijn specifieke ARBO geluidsnormen die van toepassing zijn op kantooromgevingen. Hier zijn enkele belangrijke regels:

  1. Bij blootstelling aan een dagelijkse dosis boven de 80 dB(A) moet de werkgever gehoorbeschermers beschikbaar stellen.
  2. Bij dagelijkse blootstelling aan een dosis boven de 85 dB(A) zijn werknemers verplicht gehoorbeschermers te dragen.
  3. Bij blootstelling boven de 85 dB(A) moet een Plan van Aanpak worden opgesteld.
  4. Als de grenswaarde van 87 dB(A) wordt overschreden, moet er direct actie worden ondernomen om het geluidsniveau onder deze grenswaarde te brengen.
  5. Werkgevers moeten hun personeel voldoende voorlichten over de risico’s van geluidsoverlast.
  6. Werknemers hebben recht op gehoortesten om te verifiëren of de genomen maatregelen effectief zijn.

Geluidsmeting en Akoestisch Onderzoek door Strooming

Wilt u zeker weten of uw kantooromgeving voldoet aan de ARBO geluidsnormen? Strooming is gespecialiseerd in het uitvoeren van geluidsmetingen en akoestisch onderzoek. Wij beschikken over de juiste apparatuur en expertise om aan de gestelde geluidseisen te voldoen. Samen kunnen we bekijken welke maatregelen genomen kunnen worden om geluidsoverlast te verminderen, zodat uw werknemers tevreden en gezond blijven. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.