CO₂ meting op kantoor: Zorg voor een gezonde en prettige werkomgeving

Heeft u gemerkt dat er aan het einde van de dag vaak klachten zijn over vermoeidheid en hoofdpijn? Veel mensen ervaren dit, zelfs wanneer de verhuurder aangeeft dat de luchtbehandelingsinstallatie aan de eisen voldoet. Het kan dan nuttig zijn om een onafhankelijke CO₂ meting op kantoor te overwegen om de daadwerkelijke luchtkwaliteit te beoordelen.

Waarom is CO₂ meting op kantoor belangrijk?

CO₂ metingen zijn cruciaal om de luchtkwaliteit op kantoor te waarborgen. Te hoge CO₂ concentraties kunnen wijzen op een slecht geventileerde omgeving, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het werkcomfort. Langdurige blootstelling kan leiden tot klachten zoals:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • zuurstoftekort
  • duizeligheid
  • brainfog

 

Gevolgen van hoge CO₂ concentraties op kantoor

Slechte ventilatie leidt tot een ophoping van CO₂ en andere schadelijke stoffen, wat resulteert in gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Bij langdurige blootstelling kunnen er ook klachten ontstaan zoals:

  • astmatische klachten
  • verkoudheidsklachten
  • branderige en jeukende ogen
  • jeukende huid
  • tintelingen op de lippen en tong
  • griepachtige klachten

 

Dit kan uiteindelijk resulteren in het sick building syndrome, waarbij de werkomgeving een negatief effect heeft op de gezondheid van iedereen in het gebouw.

Uitdagingen met ventilatie en CO₂ meting op kantoor

Veel kantoren zijn afhankelijk van luchtbehandelingssystemen en hebben vaak geen mogelijkheid om natuurlijk te ventileren door ramen te openen. Daarom is het belangrijk dat deze systemen goed functioneren en correct zijn ingeregeld voor het aantal aanwezige medewerkers. Veranderingen in de bezetting of kantoorindeling vereisen vaak een herijking van de luchtbehandelingsinstallatie, wat vaak over het hoofd wordt gezien.

Onvoldoende luchtverversing kan leiden tot een breed scala aan problemen. Naast CO₂ kunnen fijnstof, micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels en gisten) en dampen van bouwmaterialen zich ophopen. Dit kan resulteren in gezondheidsklachten en verminderde werkomstandigheden. Regelmatige CO₂ metingen helpen deze problemen tijdig te identificeren en aan te pakken. Meer informatie hierover vindt u op onze pagina over luchtkwaliteit kantoor meten.

 

Hoe wij de CO₂ waarde op kantoor verbeteren

Wanneer er klachten worden ervaren, stellen wij een meetplan op op basis van de gezondheidsklachten die worden gemeld. Over het algemeen bestaat een binnenmilieuonderzoek uit metingen om de luchtverversingscapaciteit te beoordelen. Dit betekent het meten bij de uitblaasroosters en het plaatsen van sensoren die twee weken blijven staan. Daarnaast nemen wij luchtmonsters om de luchtkwaliteit microbiologisch en chemisch te beoordelen.

 

Professionele CO₂ meting op kantoor

Bij Strooming gebruiken we geavanceerde meetapparatuur om nauwkeurige CO₂ metingen uit te voeren in kantooromgevingen. Ons team stelt een meetplan op basis van de gezondheidsklachten die worden ervaren om de luchtkwaliteit te beoordelen. Onze deskundige adviseurs bieden uitgebreid onderzoek en praktisch advies waarmee u direct aan de slag kunt. Indien de grenswaarden worden overschreden, geven wij op maat gemaakte aanbevelingen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

 

Rapportage en vervolg

Na het onderzoek wordt duidelijk wat de situatie is ten aanzien van het binnenmilieu en welke maatregelen nodig zijn om dit te verbeteren. Dit alles wordt goed onderbouwd in een rapportage die u bijvoorbeeld kunt gebruiken om de verhuurder aan te sporen zijn verantwoordelijkheid te nemen.

 

Conclusie

Regelmatige CO₂ metingen zijn noodzakelijk voor een gezonde en prettige werkomgeving. Door tijdig in te grijpen bij hoge CO₂ concentraties, kunt u gezondheidsklachten en ongemakken voorkomen. Neem contact op met Strooming voor een professionele CO₂ meting en advies op maat.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.