Sam de Ligt is op weg naar een klant om een geluidsmeting uit te voeren. Deze keer vanuit een arbeidsperspectief. Door storende omgevingsfactoren zoals geluidsoverlast (overheersend geluid, gezoem, pieptonen etc) wordt de productiviteit van medewerkers lager en voelen zij zich minder prettig op kantoor of in een gebouw.
Een geluidsmeting kan uitsluitsel geven over de ernst van de geluidshinder en geeft inzicht in een oplossing. Door de geluidshinder weg te nemen wordt de productiviteit van medewerkers verhoogd.
Na de geluidsmeting wordt een officieel rapport opgemaakt.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.
Hallo Sam,
Ik en met mij steeds meer mensen ergeren zich en hebben lichamelijke klachten vanwege het lawaai van motoren (motorfietsen). De berijders scheppen er genoegen in om zoveel mogelijk lawaai te maken. Overdag maar ook in de nacht. Meer lawaai dan bij het type motor+uitlaat hoort. Maar er is niemand die de regels handhaaft. Er is geen APK voor motoren en bij de politie heeft het geen prioriteit. De landelijke politiek/overheid heeft het punt op het bordje van de lokale overheden gelegd. Die moeten een Actieplan Wegverkeerslawaai maken. Veel verder dan stil asfalt komt men echter niet.
Ik wil de politiek in mijn woonplaats (Leiden) wakkerschudden. Daarvoor heb ik meetgegevens nodig. Op mijn iPhone heb ik een appje, waarmee geluid kan worden gemeten. Ik registreerde vandaag een motor die ruim 75 dB(A) uitstootte. Maar ja, dat is natuur lijk maar amateurswerk. En dat maakt misschien niet veel indruk op de beleidsmakers en lokale handhavers. Heb jij ervaring met deze vorm van geluidhinder? Heb je tips voor me?
Bij voorbaat dank voor de genomen moeite.
Ap Zwinkels
Dank voor je vraag, ik zal proberen je enkele tips te geven om de overlast bij jullie te verminderen.
Motoren zijn veelal hobby-voertuigen dan dagelijkse vervoersmiddelen. Hierdoor zijn de bestuurders van motoren vaak net iets te enthousiast waardoor de gashendel vaak iets te veel opengaat. In Nederland moet elk type motor, op zijn VIN-label, de maximale geluidswaard hebben staan. Bij de type goedkeuring van de motor vinden bij de RDW geluidsmetingen plaats waardoor de maximale geluidswaarde vastligt. Helaas vindt er inderdaad later geen controle hierop meer plaats of er moet tijdens een fuikcontrole toevallig een geluidsmeting worden afgenomen maar omdat dit nogal wat voeten in aarde heeft wordt dit eigenlijk heel weinig op locatie uitgevoerd. Met als gevolg dat motoren al snel teveel geluid produceren, vooral als er veel toeren worden gemaakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen zich het meest storen aan brommers en scooters en dan aan motoren, in ieder geval staan de motorische tweewielers boven aan de lijst als meest storende geluidsoverlast veroorzakers.
Om hier iets aan te doen kan je de gemeente formeel verzoeken tot het nemen van maatregelen. Dit kan je eventueel via een lied van de gemeenteraad spelen omdat die een onderdeel is van het geheel en jij bent een buitenstaander dus zal je sneller worden afgewimpeld. Verder kan je een klacht indienen bij de Omgevingsdienst Middel-Nederland in Gouda. Zij houden zich ook bezig met geluidsbeperking en zijn onafhankelijk van de gemeente. Ook kan je eventueel het via de provincie spelen om aan te dringen om algemeen beleid voor de provincie zuid-holland vast te stellen ivb met geluidsoverlast van motoren. Wel is het zinvol als je een actiecomité opricht waarin meerdere mensen zitting hebben. Door je als groep te manifesteren zullen je argumenten sneller worden gehoord. Ook contact zoeken met de media (kranten/bloggers/facebook) kan een krachtig middel zijn om je grieven kenbaar te maken.
Ik hoop dat je met bovenstaande tips aan de slag kunt.
Dank je wel Sam. Hier kan ik wat mee.
Dag Sam,
Direct achter mijn woning is in 2003 een ondergrondse parkeergarage met winkels en appartementen gebouwd.
De apparatuur van de koeling van de supermarkt en de ventilatie van de parkeergarage grenst direct aan mijn achtertuin. De gemeente beweert dat e.e.a. niet vergunningsplichtig is en dat er niets aan gedaan hoeft te worden. De supermarkt heeft laatst de sterk vervuilde condensors schoongemaakt en heeft metingen laten doen die aangeven dat e.e.a. binnen de normen is. Dit moet ik dan maar aannemen. Dit neemt niet weg dat we er al ruim 15 jaar last van hebben. Ik kan niet ontspannen in mijn tuin zitten en slaap met oordoppen in.
De apparatuur is zo ver mogelijk van de appartementen af op het dak van de supermarkt gezet. Medewerking van de VVE van de appartementen is er helaas nooit geweest.
Hoe kan ik dit probleem het beste aanpakken?
Geachte heer van Laarhoven,
In uw geval zou ik u willen adviseren om dit een advocaat op te pakken (misschien via een rechtsbijstandsverzekeraar). Zoals ik het zo lees willen geen van de partijen meewerken om de door u ervaren overlast te verminderen. Misschien klopt de bewering wel dat het aan de normen voldoet maar naar mijn mening moet er op uw gevel gemeten worden om dit vast te kunnen stellen. Uit uw verhaal concluderend kan ik niet herleiden of ze bij u in de tuin zijn wezen meten, dit moet in het kader van de wet Geluidshinder. Dus de bewering dat het aan de normen voldoet trek ik dan ook sterk in twijfel.
Maar mochten de waardes kloppen dan kunt u altijd nog artikel 37 uit boek 5 van het BW gebruiken, dit is namelijk “onduldbare hinder” en is niet gehouden aan waardes maar aan hoe vaak (continu) en hoe lang (15 jaar) iets optreedt.
Ik ben bang dat de tijd van vragen, praten en smeken voorbij zijn en dat u nu juridische stappen moet gaan ondernemen.