Als we geen actie ondernemen, is geluidsoverlast over twintig jaar het milieuprobleem met de grootste impact op onze gezondheid. Dit stelden deskundigen begin dit jaar in het NTR-programma De Kennis van Nu. We wonen allemaal steeds dichter bij elkaar, de wegen zijn voller en de technologische vooruitgang duurt voort. Hierdoor hebben steeds meer mensen last van geluid. Dat is niet alleen storend, maar het kan grote gevolgen hebben voor uw gezondheid. Omdat de oorzaken van geluidsoverlast niet altijd even makkelijk aan te pakken zijn, is het een ingewikkeld probleem. Wij geven u op deze pagina en onze website informatie over de mogelijkheden bij geluidsoverlast en u kunt door Strooming geluidsoverlast laten meten om te bepalen of er wettelijk gezien kan worden gesproken over geluidsoverlast. Lees snel verder!
Bekend van:
Geluidsoverlast kan allerlei oorzaken hebben. Het verkeer staat met stip op nummer één. Ondanks maatregelen als geluidsschermen en beter asfalt heeft volgens Milieu Centraal zo’n 30% van de Nederlanders veel last van verkeerslawaai. Burenoverlast staat op nummer twee. Vooral in oudere woningen kan men geluid van de buren als storend ervaren. Geluidsoverlast bovenburen heeft vaak te maken met contactgeluiden van de vloer of trap of luchtgeluiden met buren die hard praten of ruzie maken. Andere veelvoorkomende oorzaken van geluidsoverlast zijn vliegtuigen, treinverkeer, de industrie en installaties in de eigen woning. Heeft u overlast van uw buren dan kunnen wij u goed helpen.
Een vorm van geluidsoverlast die nog erg onderschat wordt, is laagfrequent geluid. Dit geluid ontstaat voornamelijk in bedrijven en industrie, maar is ook steeds meer aanwezig doordat hoogfrequent geluid beter wordt aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan geluidsschermen langs de snelweg, het houdt veel geluid tegen, maar de lage bromtonen zijn hierdoor beter te horen. Laagfrequent geluid is een vorm van geluidsoverlast waar steeds meer mensen last van hebben. Het is extra lastig omdat het ver door dringt, je kunt het vaak kilometers verderop nog horen.
Dat geluidsoverlast negatieve gevolgen heeft, is op zich niet verrassend. Zo is onderzocht dat het de leerprestaties van schoolkinderen negatief beïnvloedt. Geluidsoverlast is een serieus gevaar voor de gezondheid. Een groot deel van de mensen die overlast ervaren, heeft ook slaapproblemen. Het kan leiden tot stressklachten, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Enkele honderden mensen per jaar overlijden zelfs aan klachten die zijn veroorzaakt door geluidsoverlast.
Aangezien de oorzaken van geluidsoverlast heel divers zijn, is er ook niet één oplossing voor het probleem. Met buren vallen wellicht afspraken te maken over geluidsoverlast, als u aangeeft hoeveel invloed het op u heeft. Verder kan een goed geïsoleerde woning een groot verschil maken. Maar waak ervoor dat de ramen en deuren niet potdicht blijven zitten om het geluid buiten te houden. Een slecht geventileerde woning of werkplek is ook niet gezond.
Er zijn verschillende technieken voor het beoordelen of er sprake is van geluidsoverlast maar in veel gevallen plaatsen wij geluidsmeetapparatuur bij u in de woning. Deze apparatuur meet gedurende één week 24 uur per dag de geluidsoverlast. Tijdens het meten van de geluidsoverlast worden en geen gesprekken opgenomen, maar u heeft wel de mogelijkheid om ons geluidsopnames van de overlast te laten horen. Dit kunt u doen door op een opnameknop van de geluidsmeetapparatuur te drukken. Nadat u op de opnameknop gedrukt heeft zal de geluidmeetapparatuur gedurende een periode van 5 minuten voor en na dat er op de opnameknop is gedrukt het geluid registreren. Na het ophalen van de geluidsmeetapparatuur worden alle geregistreerde geluidsopnames geanalyseerd door een geluidsdeskundige en wordt er een rapport opgesteld. In het rapport staat een heldere conclusie van het onderzoek en een advies over de wel of niet te nemen (gerechtelijke) vervolgstappen.
Wilt u geluidsoverlast aanpakken? Dan is het belangrijk eerst inzicht te krijgen in de ernst van de overlast. Daarmee krijgt u ook zicht op de mogelijke oplossingen. Strooming kan u hierbij helpen. Wij komen graag een geluidsmeting uitvoeren. Met deze meting testen wij ook of de geluidsoverlast die u ervaart de wettelijke normen overschrijdt. Neemt u vooral contact op met Strooming om de mogelijkheden te bespreken.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.
In samenspraak met onze advocaat willen wij graag een offerte aanvragen betreffende het meten van de ” pest” geluiden waarmee onze buren ons lastigvallen. Maakt u ook rapport op voor de rechter/ rechtbank? Horen graag van u
Goedemorgen, dank voor uw aanvraag. U reageert nu op een blog u kunt het beste even op de offerte aanvraag button drukken en invullen zodat dit bij de juiste persoon terecht komt en er een offerte voor u kan worden opgesteld. hartelijk dank! met vriendelijke groet Strooming
Wat kan je doen tegen bromgeluid aquariums buren zowel buiten als binnen. Buren al op aangesproken gaan gewoon door. Krijg vreselijke ruis in mijn oren
Dank voor reactie. We hebben uw vraag bekeken en volgens ons lijkt het erop dat er 2 mogelijke oorzaken zijn die uw overlast veroorzaken.
Een oorzaak kan zijn dat de pompen ergens op zijn bevestigd of ergens tegen aan zitten die de trillingen van de pompmotor versterkt. De pomp maakt namelijk van zichzelf een zoemend geluid. Over het algemeen is dit een lichte zoem en zou dit geen overlast moeten geven. Maar als de pomp op een houten plaat zit gemonteerd zou het kunnen zijn dat deze als een soort klankkast gaat werken. Denk aan een gitaar. De snaren van een gitaar doen van zichzelf bijna niet maar als ze op een houten kast worden gemonteerd dan krijg je een veel harder geluid. De oplossing zou dan zijn om de ophanging van deze pompen aan te passen. Dit is eenvoudig te testen voor de pompen even los te maken van zijn ondergrond en dan te luisteren of dit een vermindering van het geluid geeft.
Een andere oorzaak kan zijn dat de pompen zijn versleten. Doordat draaiende delen in de pomp slijten kunnen pompen van zichzelf steeds meer geluid gaan maken. De enige oplossing is dan om deze te vervangen. Om te testen welke pomp nu het meeste geluid maakt is het verstandig om de pompen een voor een uit te schakelen en dan te luisteren of het geluid dan minder is.
Ik hoop dat u hiermee geholpen bent.
Wat kun je doen tegen geluid van deuren dichttrekken van de bovenbuurman. Kozijnen zijn van metaal, wat heel erg doorklinkt. Hij is ook constant bezig op de laminaat vloer wat erg veel dof geluid geeft.
Geachte heer van der Oever,
De kozijnen die bij u geplaatst zijn zijn waarschijnlijk Polynorm kozijnen van Bruynzeel. Dit zijn metalen systeemkozijnen waarbij de deur met paumellen is in gemonteerd. Als het goed is zitten er kleine gaatjes in de stalen kozijnranden waar de deur tegen aanslaat. In deze gaatjes horen dempingsrubbers te zitten. Deze rubbers vangen de deur op zodat deze niet zo hard tegen het kozijn slaat. Mocht dit niet helpen dan kan een deurdranger ook de zaak verbeteren. De deurdranger vangt de deur op zodat hij het kozijn zachtjes raakt.
Ten aanzien van de vloer; het is mogelijk dat uw buurman niet de juiste ondervloer heeft gebruikt. Dit zou kunnen verklaren waarom u loopgeluiden zo goed kunt horen. Er zijn dan eigenlijk 2 oplossingen. 1e oplossing is het aanbrengen van een goede dempende ondervloer hiervoor moet wel de bestaande laminaatvloer worden verwijderd en opnieuw worden aangebracht. 2e oplossing is het gebruik van een kleed op die deze waar veel gelopen wordt.
Hopelijk kan u met deze tips de overlast verminderen.
Overlast van het geluid van spelende kinderen op een speeltuintje (gemeente) direct achter tuin. Zowel gemeente als woningbouw willen hier niets aan doen. Zou het meten van het geluid iets op kunnen leveren ?
Geachte mevrouw Groen,
Dank voor uw vraag. Dit blijkt een gevoelig onderwerp te zijn. Enerzijds willen wij dat onze kinderen meer buiten spelen en minder op de computer bezig zijn anderzijds willen wij liever deze kinderen niet horen als ze buiten spelen.
Enige tijd geleden is de wet Activiteitenbesluit aangepast. Hierin is veranderd dat spelende kinderen op scholen en kinderdagverblijven zich niet meer aan de geluidsnormen behoeven te houden. In wezen mogen ze dan zoveel geluid maken als nodig is. Maar dit gaat niet geheel op; wanneer er veel overlast is spreek men van “ondragelijke hinder”. Dit is per wet verboden (artikel 5 lid 37) en hierdoor is de eigenaar van het speelveldje verplicht hier iets aan te doen. De Gemeente moet dus handelend optreden. Er is oa een speelveld bij een basisschool in Nijmegen verplicht om de overlast te verminderen op straffe van een dwangsom van 10000 euro per overtreding.
Hierbij is door een geluidsmeting aangetoond dat er sprake is van een overlastsituatie. Helaas is vaak de publieke opinie erg tegen het optreden richting spelende kinderen. Misschien is het mogelijk om bepaalde afspraken met de beheerder te maken om zo een situatie te creëren waarbij er toch gespeeld kan worden en waarbij de overlast minimaal is.
Ik hoop u hiermee voldoende geinformeerd te hebben,
Elke dag kabaal buurman woont op woon groep nog niet zo lang wil dat hij maar vertrekt aangezien hij zich niet aan de regels houdt omtrent geluid zoals elke dag keihard radio en of laptop tv geluid gaat met tv slapen en zo gooit met deuren
Beste maurice,
Dank voor je vraag. Om iemand verplicht te moeten laten verhuizen moet er wel het eea eerst gebeurd zijn. Als jouw buurman steeds geluidsoverlast geeft moet je dit melden bij de leiding van de woongroep. Doe dit elke keer als je overlast ervaart. Hierdoor krijgt de leiding een beeld van de mate van overlast. Je moet ook vragen of zij maatregelen willen nemen zodat de buurman jou niet steeds lastig valt. Pas als dit tot niet heeft geleid dan kunnen ze pas de buurman dwingen om te verhuizen maar dat zal via de Rechter moeten.
Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb,
Elke NACHT geluidoverlast van bovenburen namelijk het lopen en rijden met een fietske van een jongen van 2jaar.
Af en toe gebonk dat er iets valt of zo ik weet het niet. Alsook met de deuren slaan en lopen op de trap met veel gebonk. Met als gevolg dat ik hele nachten wakker lig. Wat kan ik eraan doen??
Geachte mevrouw de Tremerie,
Dank voor uw vraag. Het eerste wat u zou kunnen doen is om de overlast kenbaar te maken bij de buren en te trachten te achterhalen wat de bron van het geluid is. Vaak hebben mensen er geen erg in dat zij via hun gedrag overlast bij andere veroorzaken. Ook zien we vaak dat mensen denken dat zij een bepaald geluid horen maar dat het uiteindelijk iets heel anders blijkt te zijn dat het geluid veroorzaakt. Daarom mijn advies om eerst door middel van overleg met elkaar te trachten de oorzaak weg te nemen. Mocht dit niet mogelijk zijn dan zal u de hulp van professionals in moeten roepen om de zaak helder te krijgen. Dit kan via een akoestisch onderzoek, mediation, geschillencommissie, Politie, etc.
Ik hoop u hiermee voldoende geholpen te hebben,
Via de riolering komt in ons huis het geluid van de naast de woning gelegen vrijstaande bar versterkt binnen. Op de gevel is nauwelijks geluidsoverlast te meten. Wel boven een nabijgelegen put. In de woning kunnen we elkaar niet meer verstaan van de herrie. De gemeente weigert aansprakelijkheid te nemen omdat de geluidsoverlast in de woning is. Hoe zou deze geluidsoverlast vermindert kunnen worden?
Geachte heer Joziasse,
Dank voor uw vraag. Naar mijn mening is de oplossing eenvoudig; monteer een terugslagklep in de riolering die zich buiten het huis bevindt. De reden dat het geluid bij u binnen komt is dat een rioolbuis ongeveer voor 20% maar gevuld is met vloeistoffen de overige 80% bestaat uit lucht. Het geluid kan zich dus via de lucht verplaatsen. Als u een terugslagklep in het leidingstelsel monteert onderbreekt u de luchtstroom en worden de geluidsgolven tegen gehouden. Het kan mogelijk zijn dat u aan een van de kanten van de terugslagplek misschien een stuk rubber van 1 cm dik moet plakken om zoals demper te werken maar ik zou het eerst even proberen zonder het rubber.
Ik vermoed dat u hiermee het probleem oplost.
Met vriendelijke groet,
Overlast door 4 á 5 blaffende honden in kennels die zowel dag en diep in de nacht continu aanslaan. De eigenaar is hierop door mij persoonlijk aangesproken maar weigert tot op heden elke vorm van medewerking die tot verbetering van deze overlast kan leiden. De gemeente en boa zijn op de hoogte gesteld maar positief resultaat is uitgebleven. Ik heb gesproken met de omwonende buren en zij ondervinden hier ook hinder van maar houden angstvallig hun adem in om de vrede te bewaren. Hoe lossen we overdag deze constante storing en ook de bijbehorende nachtelijke slapeloosheid dan wel op?
Beste Richard,
Dank voor je vraag. Als je buurman niet mee wil werken, en de Gemeente en Politie staan niet te springen om in te grijpen, zit er eigenlijk maar 1 ding op en dat is naar de rechter gaan. Je zult hiervoor met een advocaat moeten gaan samenwerken. Volgens mij kan je op basis van artikel 37 uit het BW:deel 5 “onduldbare hinder” een zaak starten.
We hebben recentelijk ook een advocaat in een soort gelijke zaak bijgestaan. Wij hebben hiervoor geluidsmetingen gedaan gedurende 1 week. Op deze manier kregen we een indruk van de geluidsbelasting in de leefomgeving. Alleen door onomstotelijk bewijs te verzamelen kan je naar een rechter, opnames met telefoons of tablets worden niet als bewijs erkend omdat de kwaliteit van deze apparatuur onvoldoende is. Alleen metingen mbv klasse 1 apparatuur word toegestaan.
Ik adviseer je dus om contact te zoeken met een advocaat of rechtsbijstandsverzekeraar om deze zaak te bespreken. Mocht je willen dan kunnen wij hierna jullie helpen om de zaak bewezen te krijgen.
Met vriendelijke groet,
Wij hebben sinds ongeveer 10 maanden last van badkamer ventilator buren. Blok van 6 huizen. Wij direct naast en andere buren horen dit tot 4 huizen verder. Vaak om 6 u ochtend al. Ben gaan praten, zegt stoommachine die vochtwegblaast. Maar soms 3x in 10 min. Naar ons idee gewoon ventilator op lichtschakelaar. Kan ik met mobiel ook geluid meten
Ik heb sinds 6 mnd. een enorme overlast van een minigolf bedrijf in een residentiële woonwijk. De ruimte had een winkelbestemming maar heeft een evenementenbestemming gekregen. De geluiden knallen via hun vloer door mijn muren. Ik hoor het gejoel van de groepen mensen. Het Flexteam van de gemeente die een geluidsmeting zouden moeten doen zijn nooit langsgekomen na meerdere meldingen en opdrachten van Handhaving. De woningcorporatie zegt niets te kunnen doen zonder een dB-meting. Zijn zij als mijn verhuurder niet verplicht een dB meter bij mij neer te zetten voor een aantal dagen? Wat kan ik verder nog doen? Ik word stapelgek.
Beste Merryenn,
Dank voor uw vraag. Ik adviseer u om een melding te doen bij de Omgevingsdienst in uw regio. Zij staan los van de gemeente en voeren eigen onderzoeken uit. Zij kunnen ook controles uitvoeren bij bedrijven in zake hun activiteitenvergunning.
Ik hoop u hiermee voldoende geholpen te hebben,
Beste Egelien,
Dank voor je vraag. Je kunt proberen het op te nemen met je telefoon. Ik weet alleen niet of dit lukt omdat de microfoon van je telefoon vaak van onvoldoende kwaliteit is (dit is bij alle telefoons zo, duur of goedkoop maakt niet uit).
Mochten de buren niet mee willen werken is het inschakelen van een advocaat de enige oplossing. Deze kan op basis van artikel 37 van het BW:deel 5 een sommatiebrief sturen naar de buren dat zij de zaak moeten veranderen anders dreigt een rechtzaak.
Ik hoop dat je hiermee voldoende geholpen bent
Ik heb nu al 2 jaar last van mijn buurvrouw en haar kinderen heb haar er vaak op aan gesproken maar ze doet niks ze heeft 2 jaar terug het huis naast ons gekocht en nu heeft ze van boven naar beneden plavuizen ik heb het huis niet gekocht maar de woningbouw doet niks de huizen zijn van 1980 er hebben vaak gezinnen naast ons gewoond maar nooit last haar kinderen laat ze springen en ballen in huis na een tijd geef ik een klap op de muur maar dan mogen ze blijkbaar dan harder springen van haar ik weet er niet zo veel van maar ik heb het idee dat de plavuizen te dicht tegen de rand zijn gelegd want zelf s’nachts hoor ik ook vaak de jongste huilen en het duurt vaak 30 tot een uur voor dat ze eruit gaat ik weet het zijn kinderen maar om het elke dag van half drie tot half 8 s’avond en dat de hele week en ik werk ook en zou ook graag wát rust in me huis willen hebben als ik thuis kom ik maak een dansje als ze weg zijn
Beste Paula,
Dank voor je bericht. Ik zou nogmaals de WBV sommeren om contact op te nemen met jouw buren om de overlast te verminderen. Op zich zijn zij wettelijk verplicht jou te beschermen tegen oa geluidsoverlast. Jij betaald hier namelijk huur voor.
Mocht dit echt tot niets leiden dan zit er niets anders op om dan maar met een advocaat aan de slag te gaan om de overlast terug te dringen. Dit zijn helaas lastige kwesties maar wel oplosbaar.
Ik heb sinds 2 jaar een jong stel boven me wonen,in een gekocht appartement.Heb daar elke dag erg veel last van de geluiden van,ik hoor zo n beetje alles wat ze doen en ook praten!Mijn idee is dat ze geen goeie ondervloer onder hun laminaat hebben liggen,heb er met ze over gesproken,maar ze zeggen dat ze wel een goeie ondervloer hebben!Verschillende keren geweest om te vragen of t wat zachter kan,maar dan zegt de buurvrouw,wij willen leven! Wordt er zo n beetje radeloos van,wat adviseert u mij?
Ik adviseer u om eerst dit te melden bij het bestuur van de VVE. Waarschijnlijk staat er iets over vloeren in het huishoudelijk reglement. Het bestuur kan de bovenburen erop aanspreken en hun opleggen verbetermaatregelen te treffen.
Als het bestuur er niet is of als zij niet willen/kunnen doen dan rest u alleen de gang naar de rechter. Doe dit wel via een advocaat omdat u de zaak anders niet kunt hard maken.
Ik hoop dat u hiermee vooruit kunt,