Wanneer is er sprake van geluidsoverlast? Tussen geluidshinder en geluidoverlast zit een groot verschil. Geluidshinder is subjectief. De een vindt het geluid van een voorbijrazende motorfiets hinderlijk, de ander heeft er geen last van. Wanneer is er geen sprake van hinder maar echt overlast? Dat hangt samen met het aantal decibellen. Deze zijn te meten, geluidshinder niet.
Is er bij u iets bekend over een aktiegroep helikopter geluidshinder VU Amsterdam.
dank voor uw reactie.. er is ons wel bekend dat er al jaren discussies te worden gevoerd over de nut of onzin van de traumahelicopter op het dak van de VU. Het hangt om alternatieve standplaatsen, de invloed op het verkeer van schiphol, geluidsoverlast voor de omgeving, etc. de vergunning werd voorheen afgegeven door de rijksoverheid en nu gaat de provincie hierover. Hierdoor wordt er heel veel heen en weer gepraat en komt er geen duidelijkheid. ik zou u adviseren om contact op te nemen met uw politieke partij van voorkeur, de SP is actief op dit dossier. Ik denk dat dit de beste kans op succes geeft omdat de wetgever eea zal gedogen op basis van noodzakelijke hulpverlening.
Waar kan ik melding maken van geluidsoverlast van de buren hun honden! Ik heb al een net briefje bij ze in de bus gedaan. Ik wil eigenlijk niet langs omdat ik geen zin heb in een confrontatie…
Mensen hebben snel overlast ik doe me muziek op de TV aan als ik thuis kom hoogstens een uurtje en ze lopen dan al te zeiken we moeten elkaar ook ruimte gunnen
Goedemorgen Samantha, dank voor uw bericht. wij kunnen enkel onderzoek voor u uitvoeren maar zijn geen handhavende instantie. Politie is dit wel en u kunt daar het beste melding maken van geluidoverlast. uiteraard kunt u ons altijd bellen voor meer uitleg. met vriendelijke groet Strooming
Ik woon al 17 jaar onder de rook van Schiphol.
Ik ben hier ook komen wonen met de gedachten dat ik geluiden van de vliegtuigen zou krijgen.
14 jaar lang was dit ook geen probleem, maar de laatste drie jaar is het werkelijk een geluids hinder geworden. Nu met deze warme dagen moet ik een keus maken of tv kijken maar dan met de deuren en ramen dicht want anders hoor je niks. Of lekker alles open en naar de vliegtuigen kijken. Er wordt de laatste jaren anders gebruik gemaakt van de Zwanenburg baan waardoor het dus is verergerd in ons dorp.
Waar zouden wij als dorp terecht kunnen met onze klachten.
Dank voor je vraag met betrekking tot de geluidsoverlast die jullie als dorp ervaren tgv het vliegverkeer bij Schiphol.
Volgens mij zijn er een aantal loketten waar je met je klacht naar toe kan, deze zijn; 1. BAS, bewoners aanspreekpunt schiphol, http://www.bezoekbas.nl/ Hier kan je klachten melden met betrekking tot geluidsoverlast. Op deze website kan je ook gelijk zien waar en hoeveel meldingen er per postcode zijn.
2. Gemeente Haarlemmermeer, wethouder adam elzakalai, [email protected]
In zijn portefeuile zit oa schiphol
3. Omgevingsraad Schiphol, https://www.omgevingsraadschiphol.nl/
Dit is het overlegorgaan voor de overheid en andere belanghebbende.
Volgens mij kunt het beste uw klacht bij deze 3 partijen deponeren. Vooral de BAS is het aangewezen kanaal, mede doordat zij een klachtenprocedure voor geluidsoverlast hebben.
Hopelijk kunt u met de bovenstaande tips uw grieven kwijt. Indien u de mate van overlast in uw omgeving willen bepalen dan kunnen wij langeduur geluidsmetingen uitvoeren. Hierdoor zijn we instaat om gedurende een langere periode het geluidsniveau te monitoren waardoor we precies kunnen aangeven wanneer en hoe vaak de normen overschreden worden.
Soms stapelt geluidshinder zich op. Er wordt momenteel gebouwd in de buurt en dat blijft de komende jaren ook zo. Een buurman heeft recent zijn berging ingericht tbv zijn nieuwe hobby: houtbewerking. Dus een hele ochtend hoorbaar geklop en getimmer. Mijn bovenbuurman heeft een zware loop en doucht om 1 uur ’s nachts. Daar wordt ik helaas wakker van (badkamer grenst aan de slaapkamer) Er dendert een trein achter de flat langs. Ik woon er al 15 jaar en de trein en buurman boven waren te hendelen. Nu er van alles bij komt ervaar ik dat ook anders. Ik werk niet meer en ben overdag veel thuis.
Ik probeer me af te sluiten voor alle geluiden maar dat lukt nog niet zo. Ik heb al een ruis in mijn oren en ben overgevoelig voor geluid. Kan er echt van schrikken. Ik wil niet in een slachtofferrol gaan zitten maar wordt er wel een beetje daas van.
Verhuizen dan maar?
Wij hebben hier overlast van een bedrijf dat hier honderd meter verder is gekomen. Wij zitten hier wel tegen een industrie terrein aan. Hiervoor zat er een bedrijf die nooit overlast gaf. Toen zijn wij hier ook komen wonen. Ik heb al wel gebeld. Hun antwoord is, U wist toch dat dat kan gebeuren. Ben ik dan uitgepraat?
Geachte heer Fokkelman,
Wat u ervaart is erg vervelend maar dit is een veel gehoorde klacht aan worden in ons drukke landje.
De oplossing hiervoor ligt in het per stuk aanpakken van de problematiek. U kunt met de bovenbuurman in gesprek gaan en hem op de hoogte brengen van uw klachten. Misschien is het bereid om zijn gedrag iets aan te passen waardoor u minder overlast zult ervaren. Hetzelfde geldt voor uw hobbyende buurman, mogelijk kunt u samen iets oppakken om zo een gezamenlijke hobby te vinden.
Ten aanzien van het treingeluid kunt u niets anders doen dan de geluidsisolerende eigenschappen van uw woning te verbeteren. Misschien door het toepassen van extra geluidswerend glas? Het bouwgeluid zou als het goed is maar beperkt hoorbaar moeten zijn, tussen 07.00 uur en 18.00 uur mag er gewerkt worden. Indien blijkt dat buiten deze tijden er geluidsoverlast is kunt u de bouwer of de opdrachtgever er op aanspreken en hun verzoeken zich te houden aan het werktijdenbesluit. In het ergste geval kunt u de gemeente verzoeken te handhaven om de overlast te verminderen.
Ik hoop dat u met deze tips uw klachten iets kan verminderen.
Beste Mevrouw,
Nee u bent niet uitgepraat. In Nederland gelden namelijk eisen ten aanzien van geluidsoverlast (Wet Geluidshinder). Als bedrijven meer geluid maken dan wettelijk is toegestaan dan zijn zij in overtreding en zullen zij hun activiteiten aan moeten passen zodat ze binnen de geluidsnormen blijven. Om dit te controleren kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst in uw regio. Zij zijn verantwoordelijk voor de handhaving en controle. U kunt hun verzoeken een controlemeting uit te voeren om zo te kunnen bepalen of er sprake is van een overtreding. Ik hoop dat u met deze tip aan de slag kunt.
Mijn buren hebben kranen in de tuin wat zij een fontein noemen. Deze staat de gehele dag aan ook als ze weg of op vakantie zijn. Door dat gekletter kunnen wij niet rustig in de tuin zitten. Ik heb het ze al eens gevraagd dit te minderen, maar dat doen ze niet. Jullie suggesties?
Ik woon in een huis dat gebouwd is begin 1900, oud dus, met houten vloeren.Ik bezit de benedenwoning terwijl de bovenwoning wordt gehuurd van de eigenaar door studenten.(situatie VVE)
In 2012 liet ik mijn gedeelte verbouwen waarbij een verlaagd plafond verwijderd werd.
De aannemer verzekerde mij dat dit niet meer geluidsoverlast zou geven.
Sindsdien is het geluidsoverlast ernstig toegenomen, wanneer het bij mij in huis stil is kan ik de gesprekken bijna volgen van de bovenbewoners, muziek is niet te doen laat staan veel bezoek en feestjes.
De aannemer legde destijds de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de bovenwoning, die ook beweert er niets aan te kunnen doen.
Wat adviseert U mij?
Beste Mieke,
Ik denk dat jouw aannemer de situatie destijds duidelijk heeft onderschat. Een woning met houten vloeren is per definitie gevoelig voor geluidsoverlast. De oorzaak moet dan ook gezocht worden in de kieren en naden die zich tussen de houten vloerdelen bevinden. In de oude situatie werkte het plafond als demper. Waarschijnlijk was dit een gestuct plafond dat veel dichter was dan de houten vloer. Verder is het feit dat er studenten wonen ook een overlastverhogende factor.
Om de overlast te verminderen is het aanbrengen van een plafond eigenlijk de enige structurele oplossing. Door een zwevend plafond aan te brengen met voldoende isolatie zal het geluidsniveau in jouw woning sterk afnemen. Je zou de aannemer nog eens kunnen bellen en hem erop aan te spreken dat hij eigenlijk een verkeerd advies heeft gegeven.
Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust nogmaals contact op.
Beste Elaine,
Ik ben bang dat je de Politie zal moeten inschakelen. Ik vermoed niet hard genoeg is om een geluidswaarde overschrijding te veroorzaken. In jouw geval is het meer bewonersgedrag en het veroorzaken van overlast. Dit laatste is wel een grond waar je iets mee kunt. Ik zou de wijkagent eens opzoeken en de zaak met hem bespreken. Misschien dat hij iets meer druk kan geven. Je zou voor kunnen stellen om een tijdschakelaar te installeren zodat het geluid niet continu aanwezig is.
Hij kan dan optreden als bemiddelaar omdat je het niet lukt om onderling iets af te spreken. Als de buurman niet wil meewerken kan jij ook wettelijk worden gedwongen maar dan is het verstandig om dit met de hulp van de politie te doen.
Ik hoop dat je met deze tips aan de slag kunt.
Wat mag en kan tegenwoordig met een vrrbouwing in smalle hoge flat.Wij wonen 27e de verbouwers op 20 en 21 rn zijn inmiddels al zo,n acht maanden bezig en vaak met grof geschut.Ze houden zich tegenwoordig aan tijdsregels.Neemt niet weg dat uitzichtloosheid gekmakend is voor vele buren.Hoe lang mogen zij doorgaan….Er is met ze gesproken…
Bedankt voor je bericht. Wat er wel en niet mag is vaak aan discussie onderhevig. Normaal gesproken mag er van ’s ochtend 7 uur tot ’s avonds 7 uur gewerkt worden. Maar niet 12 uur per dag anders kom je weer met de wet Arbeidstijden in aanraking. Deze tijden hebben te maken met de wet Geluidshinder. Na 7 uur ’s avond mag je nog, als particulier, tot 10 uur ’s avonds nog boren ed maar je moet dan wel rekening houden met de buren.
In een appartementencomplex is de zaak vaak gecompliceerder. Meestal moet de eigenaar, via het bestuur van de VVE, toestemming vragen voor de verbouwwerkzaamheden. Ook komt het voor dat er een renovatieplan moet worden ingediend met daarin wat er gedaan gaat worden en hoelang het werk zal gaan duren. Dit is van belang voor meerdere redenen, namelijk of de veiligheid van het gebouw niet in gevaar zal worden gebracht ( je kan namelijk niet zomaar elke muur wegbreken of gaten in maken), hoe is het geregeld met het verticale transport? Zal de verbouwer de lift vaak opeisen en wat als hij de wanden van de lift beschadigd? Hoe beperkt de verbouwer de overlast voor de andere bewoners, etc etc.
Ik krijg de indruk dat dit niet duidelijk is afgesproken binnen jouw wooncomplex. Van belang is nu om een soort van planning boven tafel te krijgen. Hierdoor krijg je een indruk van wat er nog gedaan moet worden en hoelang alles nog gaat duren.
Als we je hierbij moeten helpen dan hoor ik dit graag van je,
Wij wonen in een appartement en zonder dat wij daar attent zijn op gemaakt door de verhuurder is er een sportschool beneden ons gevestigd. De sportschool huurt weer van een andere verhuurder. Wij zitten 7 dagen en vijf avonden per week tot 23 u in het gebonk. Van de overlast van harde muziek en gegil en geschreeuw van de bezoekers buiten de sportschool praat ik nog niet eens. De eigenaar waarmee we nu al ruim een jaar mee in gesprek zijn zegt dat hij er alles aan heeft gedaan en als het niet helpt het voor hem ophoudt. Hij blijft onder de norm van het aantal toegestane decibellen dus zegt hij dat het mag. Dat kan ik niet geloven. De gemeente weet ervan de verhuurder ook maar niemand reageert inhoudelijk. Nu hebben we van ellende maar besloten om te gaan verhuizen. Ik vind dit zo oneerlijk en vraag me af of er werkelijk niets aan te doen is.
Geachte mevrouw Blom,
Ik heb uw relaas gelezen en ik vermoed dat u de woning huurt. In dat geval is de verhuurder van uw woning verantwoordelijk voor het verschaffen van “woongenot”. Dit is dat u in een veilig, rustig en verwarmbaar huis mag wonen. Als tegenprestatie betaald u dan een maandelijkse vergoeding, namelijk de huur.
Als u overlast ervaart dan wordt u in uw woongenot aangetast en is de eigenaar wettelijk verplicht hierop te handelen. Dit kan door extra geluidswerende voorzieningen aan te brengen of de huurder van de sportschool te verzoeken de overlast te verminderen. De verhuurder zal aan moeten tonen dat alles wat redelijkerwijs mogelijk is, is gedaan. Tot dat moment kunt u zelfs stoppen met het betalen van de huur (of een deel hiervan) omdat u niet krijgt wat waar u maandelijks recht op heeft.
Verder gelden er allerlei normen en voorschriften waaraan bedrijven, zoals een sportschool, aan moeten voldoen. Dit zelfde geldt ook voor het gebouw. Het Bouwbesluit 2012 en de wet Geluidshinder, omschrijven allerlei normen hiervoor. Een ander aspect is de leefbaarheid in de woning, doordat hij tot 23.00 uur open is komt dit tamelijk in het gedrang. Een rechter zal hier zeker naar kijken.
Helaas zijn wij te laat met elkaar in contact gekomen. Uw verhuizing is aanstaande anders hadden wij u mogelijk hierbij kunnen helpen.
Ik wens u veel rust in uw nieuwe woonomgeving.
Ik heb een vraag; Vorig jaar zijn mijn houten kozijnen vervangen door kunststof exemplaren.Beid e met HR++ glas. Nu heb ik veel meer geluidshinder van buiten.Als voorbijgangers pratend voorb mij lopen kan ik ze bijna letterlijk verstaan, zelf met het ventilatieroosters dicht.Daar had ik de 20 jaar daarvoor nooit last van.Zijn er geluidsnormen voor kunststof kozijnen? Is er onderzoek mogelijk om bij de installateur, die het problemen vooralsnog niet serieus neemt, aan te tonen dat er iets niet goed is!?
Als ik uw verhaal lees dan heb ik het gevoel dat de aansluiting tussen de kunststof kozijnen en de muren niet goed is. Als er maar een klein naadje is dan komt het geluid makkelijk naar binnen. U zou dit kunnen testen door met schilderstape aan de binnenzijde de naad tussen het kozijn en de muur af te plakken. Als mijn idee klopt dan zou het geluid, wat naar binnendringt, veranderd moeten zijn (iets doffer moeten klinken).
De oplossing is dat de kozijnen opnieuw geplaatst moeten worden waarbij extra compri- of dosband gebruikt moeten worden om zo een dichte aansluiting op de gevel te kunnen krijgen.
Ik hoop dat u met deze tip bent geholpen.
Beste,
Ik woon op het platteland.
Was altijd rustig en doodstil.
Een boer hiernaast op 100 meter heeft een koelschuur geplaatst.
Luchtuitlaten met geluid op ons gericht.
De stilte is weg.
Er is nu constant zo, n 45 decibel geluid om ons heen.buiten.
Duidelijk hoorbaar ook in diverse vertrekken in ons 100 jaar oude huis.
Provincie heeft gemeten en hij overtreed niet de regels.
Na een flinke strijd heeft hij beloofd een wal te leggen.
Maar ondertussen denk ik dat mijn huis wel onverkoopbaar is.
Of flink minder waard.
De waarde was juist de stilte en locatie hier.
Stel dat een wal niet werkt.
Wat kan ik dan nog verder ondernemen?
Aangezien van dat het flink irritant is als er constant een irritante fluittoon in je tuin en serre is gekomen.
Was altijd heerlijk die stilte.
Geachte heer Grevink,
Dank voor uw reactie. Ik zal u trachten te adviseren.
Dat geluid prettige en minder prettige kanten heeft, heeft u ondertussen ervaren. De stilte en rust die u ervaart door weinig geluid en nu dan de installatie van de buurman die uw rust op deze manier ernstig verstoort.
Het bouwen van een wal kan een oplossing zijn maar deze dient dan wel goed ontworpen te worden. Een grondrug van 2 m1 hoog zal niets veranderen in uw beleving. Er zal een scherm van minimaal 5 a 6 m1 hoog moeten worden geplaatst tussen u en uw buurman. Ik ben alleen bang dat hiervoor geen vergunning zal worden afgegeven in verband met horizonvervuiling. De hoogte is namelijk van belang omdat het geluid anders over de grondwal heen zal komen. Geluid zal zich namelijk in een boog rondom het obstakel bewegen, het vloeit als het ware over het obstakel. Alleen als deze hoog genoeg is zal deze het geluid kunnen tegenhouden. Als indicatie van de te bouwen hoogte kunt u de volgende stelregel hanteren. Indien u vanaf uw hoogste punt van uw woning kijkt naar uw buurman dan moet het scherm zo hoog zijn dat u de buren niet meer kunt zien. Vaak is dit dan 5 a 6 m1 minimaal. Denk bijvoorbeeld maar aan geluidsschermen langs rijkswegen. Deze zijn vaak ook tamelijk hoog omdat ze anders geen functie hebben.
Een mogelijke andere optie is om de bron aan te pakken. Door bijvoorbeeld de luchtuitlaten te draaien zodat het geluid de andere kant op gaat. Dit zal ook een duidelijk hoorbaar effect hebben. Een andere optie kan zijn door de luchtinlaten anders te ontwerpen zodat de luchtuitstroom anders verloopt. De fluittoon is vaak een gevolg van een verkeerd ontwerp van het luchtkanaal.
Het laatste punt dat u aangeeft is de waardevermindering. U kunt dit laten toetsen door een onafhankelijke taxateur. Deze zal de waarde van uw bezit vaststellen. Is dit dan minder als gedacht dan kunt u de buurman juridisch aansprakelijk stellen voor economische schade. U dient dit wel via een advocaat in gang te zetten omdat dit altijd tot een rechtzaak zal leiden.
Ik hoop u hierbij voldoende geïnformeerd te hebben en mocht u nog vragen hebben dan hoor ik dit graag van u,
Beste, ik woon sinds een jaar of 5 in een flat op de 1e verdieping. Onder mij heb je de berging waar je fietsen in kunt zetten. Boven mij woont een buurvrouw die laat thuis komt en erg geluidsoverlast veroorzaakt. Heb diverse malen haar hier op aangesproken. Wij als buren zijn al diverse malen naar de woningbouw geweest. Heb gevraagd of ze een geluidsmetingen willen gaan uitvoeren. Maar daar hebben ze geen trek in. Ze hebben aangegeven dat ik nu geluidsinstallatie krijg als de boven buurvrouw te veel geluid veroorzaakt dat het wordt vastgesteld. Mijn vraag is wat moet ik doen?
Geachte heer de Goed,
Dank voor uw vraag.
Uw verhuurder is wettelijk gezien verplicht in de kwestie op te treden. U heeft een juridische overeenkomst met de verhuurder. U betaald huur en zij leveren u woongenot. Dit betekend een veilige en rustige woning die afsluitbaar is, verwarmbaar is, veilig is en dat u er rustig kunt slapen. Als tegenprestatie betaald u de maandelijkse huur. In uw geval krijgt u niet geleverd door de verhuurder voor wat u elke maand bij hen koopt, namelijk woongenot. In het verleden zijn al veel rechtzaken hierover gevoerd en steeds verloren door de verhuurder als zij naar de mening van de rechtbank te weinig hebben gedaan. Zij moeten dus een actieve rol op zich nemen en handelend optreden., het simpelweg zeggen dat jullie het onderling moeten oplossen ed zijn onvoldoende in de ogen van de rechtbank.
Wat zij zouden kunnen doen, en wij doen dit heel vaak, is dat wij in opdracht van de verhuurder een meetmicrofoon in uw woning plaatsen en gedurende 1 week al het geluid meten in uw woning dus de hardheid maar ook de toonhoogte, wanneer het optreedt hoe lang ed. We nemen geen gesprekken ed op, dit ivb met de wet op de privacy.
Na de meting word de data geanalyseerd en zal er een meetrapport worden opgesteld waarin we de overlast aantoonbaar kunnen maken.
Met een dergelijk rapport kan de verhuurder de bovenbuurvrouw aanspreken op haar gedrag en eventueel via de rechter een sanctie laten afkondigen of uiteindelijk uitzetting laten doorvoeren.
Mijn advies is dus om uw verhuurder van bovenstaande te informeren en hun te wijzen op hun verantwoordelijkheden. Mochten zij dit willen dan kunnen wij ook met hun contact opnemen om te kijken wat wij hierin zouden kunnen betekenen.
Ik hoop u hierbij voldoende geinformeerd te hebben en mochten er nog vragen zijn dan hoor ik dit graag van u,
Geachte,
Wij wonen achter een theater met restaurant. Sinds een jaar komt er uit hun afzuigkap op het dak een hoog schel geluid. Ik heb al vele malen contact gehad met de eigenaar en zegt iedere keer dat hij het op gaat lossen . Volgens eigenaar is er al diverse keren een bedrijf geweest maar die kunnen de oorzaak niet vinden. Nu we het mooie weer tegemoet gaan zien we er tegenop om weer op ons balkon te zitten en het irritante geluid te moeten horen. Heeft u hier ervaring mee?
Hallo, Wij wonen in de buurt van Chemours Dordrecht bekend uit het nieuws vanwege jarenlange lozingen van gif. De fabriek draait dag en nacht en dat hoor je dan ook en dat is op zich geen punt ware het niet dat er blijkbaar elektro motoren staan te draaien die een irritante fluittoon produceren en dat is nou net waar je gek van wordt, het is niet hard maar daardoor niet minder irritant. Een briefje in de bus gooien met hallo, uw motoren maken een irritante fluittoon zal misschien niet werken maar wat is dan de beste aanpak? Ik denk als ze die motoren een beetje afschermen naar buiten toe het al goed zou kunnen werken.
Beste Koos,
Dank voor je bericht. Zoals je zelf schrijft zou afschermen al een stuk kunnen helpen, vooral om dat hoge tonen veel beter zijn te blokkeren dan lage tonen.
Ik zou je willen adviseren om een klacht in te dienen bij de Omgevingsdienst (DCMR) met betrekking tot de geluidsoverlast. Zij hebben namelijk het recht om op het terrein te komen en te onderzoeken waar de overlast vandaan komt. Wij als particulier bedrijf zullen waarschijnlijk de toegang tot de poort ontzegt worden waardoor we de bron niet kunnen vinden. Of Dupont zou hieraan mee willen werken?
Ik hoop dat je met deze tip geholpen bent.
Geachte mevrouw van der Voort,
Dank voor uw bericht. Wij hebben ervaring met het oplossen van dit soort problematiek. De truc is om eerst vast te stellen hoe hoog de fluittoon is waar u last van heeft en vervolgens te bepalen waar dit mogelijk vandaan komt. Dit doen wij door diverse geluidmetingen uit te voeren. Deze worden gedaan direct in en bij uw woning maar ook in de directe nabijheid van de afzuigkap van het restaurant. Door deze metingen met elkaar te vergelijken kunnen wij aantonen dat een met het andere samenhangt. Tevens kunnen wij dan aangeven waar het geluid door wordt opgewekt. Meestal heeft het te maken met de stroomsnelheid van de uitstromende lucht die door een specifieke vorm wordt heen geblazen. De oplossing is meestal om de vorm van de uitstroomkap te modificeren zodat de resonantiefrequentie veranderd.
Als u meer gegevens stuurt zoals wat foto’s en adresgegevens kan kunnen wij u hiervoor een nader voorstel doen.
Ik woon boven de Jumbo en sinds hun verbouwing zit ik met overlast.
In mijn woning hoor ik 24/7 een hoge toon en gebrom. Volgens de Jumbo komt het niet van hun, natuurlijk. Je hoort het in het halve pand, de berging die direct aan hun magazijn ligt, het trappegat wat naast de berging ligt en dus ook in mijn woning. Mijn oren piepen inmiddels, als ik wakker wordt van hun herrie krijg ik als extra traktatie ook een gepiep in mijn oren wat nu, ik was om 7 uur gewekt en het is nu 12 uur, nog steeds aanwezig is.
Hoeveel herrie mogen ze maken, wat is hier tegen te doen?
Bij deze wil ik een klacht indienen betreffende overlast van de moskee. Het is nu voor mij tijd om te gaan slapen, begint de moskee te gillen. Wij moeten overal rekening mee houden en dan gaan die mensen gewoon door met herrie maken. Ik vind dit een schande en hoop dat er tegenop getreden wordt. Hebben zij wel een vergunning hiervoor? Hij is nu al zo’n half uur zo niet langer aan het gillen. Zo kan ik niet slapen. Met vriendelijke groet Hanny Jansen
Geachte heer van der Pol,
Hoeveel geluid de Jumbo mag maken wordt bepaald door hun vergunning. Hierin staat tot welke waarde en tot wanneer ze geluid mogen maken. Degene die dit moet controleren is de Omgevingsdienst. Zij controleren bedrijven op de hoeveelheid geluid die zij maken of hoeveel verontreinigd water ze lozen, etc. Zij beheren de vergunning en voeren controles uit. U kunt dus met hun contact opnemen en uw klacht bij hun neerleggen. Vervolgens moeten zij hiermee aan de slag en zullen wij metingen uitvoeren om eea vast te stellen. Worden er overtredingen geconstateerd dan kunnen zij handelen optreden richting de Jumbo met het uitdelen van boetes.
Ik hoop u hiermee voldoende geholpen te hebben .
Beste Hanny,
Helaas valt hier weinig tegen te doen. In de wet zijn dit soort uitingen van religieuze aard toegestaan. Wel is het zo dat zij zich aan bepaalde regels moeten houden ten aanzien van tijden en hardheid. Uw gemeente heeft hiervoor een vergunning voor af gegeven. U kunt navragen bij de gemeente of dit binnen de vergunning blijft. Als ze de regels uit de vergunning overschrijden dan kan de gemeente hier direct tegen optreden.
Ik hoop je hierbij voldoende geholpen te hebben,
Beste,
Wij hebben een lawaai cirkel van 100 meter.
Nu wil onze buurman een kantoor van 500 vierkante meter op ongeveer 10 meter van ons bedrijf bouwen.
Kan dit en wat zijn onze rechten.
Geachte mevrouw Puijk,
Voor het bouwen van een kantoor is de ontwikkelaar verplicht om een bouwvergunning aan te vragen. Bij deze vergunningsaanvraag is het gewoon dat er ook een akoestisch onderzoek verricht moet worden. Hiermee wordt gekeken wat de invloed van het pand op de omgeving is dus ook qua geluid.
Na de vergunningsaanvraag bij de Gemeente zal er in de plaatselijke courant een advertentie worden geplaatst waarin deze aanvraag wordt gemeld. U kunt vervolgens bezwaar hier tegen indienen. Dit dient u schriftelijk te doen. De Gemeente zal uw verweer dan in overweging nemen bij de afgifte van de vergunning.
Ik hoop u hierbij voldoende geinformeerd te hebben,
Hier in de gemeente hebben we in het buitengebied een hondenspeelparadijs. Enorm sociaal punt voor heel veel hondenbezitters, hier uit de buurt en uit verre omstreken. Daarnaast leiden zij als erkend leerbedrijf jongeren op. Het hondenspeelparadijs heeft bezwaar gekregen van geluids- en parkeeroverlast. De gemeente vraagt nu om zienswijzen aan hun door te geven om dit mee te nemen in dit besluit. Is er een mogelijkheid om deze stichting (zonder winstoogmerk) te helpen met een meting? En anders weten jullie misschien hoeveel decibel je mag produceren in het buitengebied?
Beste Nicoline,
Dank voor je bericht. Om jullie zienswijze te kunnen geven moet je eigenlijk eerst inhoudelijk weten wat de klachten inhouden. Geluidoverlast is een zeer ruim begrip en als iets als overlast wordt ervaren wil dit niet automatisch zeggen dat er ook een wetsovertreding is. Vooral de afstand tot de dichtstbij zijnde bebouwing is hiervoor maatgevend. De wetgever kijkt namelijk naar de geluidsbelasting op de gevel van gevoelige gebouwen. Dit zijn oa woningen maar ook scholen en ziekenhuizen. Hierbij is de wet Geluidshinder van toepassing. Terugkomend op jouw vraag of geluidsmetingen zin hebben kan ik dus niet zo beantwoorden. Over het algemeen geven geluidsmetingen een beeld van de werkelijk optredende geluidsbelastingen zodat er een einde aan de discussie van wel of niet te hard gemaakt kan worden. Maar voor een succesvolle meting moet eerst een meetplan worden gemaakt waarin juiste locatie, de duur en het te verwachtte eindresultaat wordt omschreven.
Als laatste jouw vraag over geluidproductie in het buitengebied. Ook hierbij is het van belang om de afstand tot de buren te weten. Deze afstand bepaald de hoeveelheid geluid die jullie mogen produceren. Zit je in de middle of nowhere dan kan je veel meer geluid produceren dan als de buren op 20 m1 afstand van jullie zitten.
Ik hoop je hiermee wat extra informatie te hebben gegeven.
Een bericht aan u gestuurd over 100 meter lawaai cirkel Mevrouw Puijk of te wel Doortje.
Nu heeft een ambtenaar al toestemming gegeven om al vast te beginnen.
Uitleg van de ambtenaar was de vergunning kom er en daarom mogen ze al beginnen.
Ze leggen al heel veel stelten platen.
Vind het een beetje vreemd dat ze al mogen beginnen.
In het bestemmingsplan over deze gebied staat duidelijk dat er geen verharding aangelegen mogen worden.
Ze zijn bezig om de bestemmingplan te veranderen het is nog niet openbaar.
Hallo, ik woon al 5 jaar in een appartement gebouw op de hoogste etage. Sinds een week heb ik last van geluidsoverlast wat van het dak komt, een soort van “gebrom, door het hele huis,komt boven alles uit, en met name tijdens wind, storm etc. Nu heb ik wat onderzoek gedaan en rond gebeld naar woningstichting en om lang verhaal kort te houden is mij verteld dat er zonnepanelen op het dak staan die het geluid veroorzaken. Mij word gewoon klinkklaar verteld dat er niets aan te doen valt, als het om 1 melding gaat. Ik moet er zo geheten maar mee leren leven en in de nacht maar oordopjes in doen. De huismeester wist meteen te vertellen dat de oorzaak daarvan komt, dan denk ik, als je zo goed weet dat de geluidsoverlast daar van komt, waarom word er dan niets aan gedaan en word er gewoon gezegd dat ik er maar mee moet leren leven?Ik betaal daar wel 750,- kale huur. Welke stappen zou ik nog meer kunnen maken zodat er wel wat aan gedaan kan worden? Ik heb voordien nooit geen overlast gehad.Ik weet ook niet hoe lang de zonnepanelen op het dak staan. Willen jullie me wat richtlijnen geven wat ik nog eventueel zou kunnen doen?
Ik heb last van de verwarming van mijn onderburen een hele harde piep overdag en snacht kan er niet van slapen zo hard wonongbouw wil niks doen tot ik een eigen meting uit voer
Beste Ria,
Omdat je in een huurhuis zit kan je eventueel de Huurcommissie inschakelen. Deze commissie kan vaststellen of de verhuurder wel aan zijn zorgplicht voldoet. Als we kijken naar een technische oplossing, het lijkt erop dat de wind onder de panelen door kan komen en zo een resonerende geluidsgolf opwekt. De oplossing is dan ook om te voorkomen dat de wind onder de panelen kan komen. Je zou de ruimte tussen het paneel en het dak met een rand kunnen afdichten of steigergaas rondom langs de panelen spannen. Het gaas kan 70% van de wind tegenhouden. Dit is een simpele en goedkope oplossing die mogelijk goed zou kunnen werken.
Ik zou het bespreken met de huismeester misschien dat hij een proefstuk zou kunnen maken.
Geachte Sealtilburg,
De simpelste truc is om de verwarming bij de buren een tijdje uit te schakelen (min. 2 uur) om te bepalen of het geluid dan weg is. Als dit zo is dan is bewezen dat het de verwarming van de buren is. Het lijkt er op dat ergens in het stelsel een vernauwing zit waardoor het water, dat door het warmingssysteem stroomt, zich als het ware door een klein gaatje moet persen. Dit kan met een hoge piep of fluittoon gepaard gaan.
Ik hoor graag van u of dit werkt?
Wij hebben al jaren last van een buurman die het heel leuk vindt om met een benzine bladblazer de hele tuin te blazen en daarna te zuigen. Dit maakt zoveel lawaai dat wij niet in de tuin kunnen zijn als hij bezig is. We hebben dit al meerdere keren met hem besproken maar je krijgt dan altijd de reactie dat de tuin toch schoon moet…. hoeveel DB mag iemand op zo’n manier produceren midden in een woonwijk?
[…] hier nooit lawaai op straat is maar hier is het ten minste rustig ’s avonds. Geen torenhoge decibel aan geluidsoverlast door overvliegende vliegtuigen, snelwegen of van het nachtleven. Tegenwoordig hebben we wel last […]
Beste Huub,
Helaas kan je wettelijk hier niets tegen doen. De bladblazer die je buurman gebruikt zal hoogstwaarschijnlijk beschikken over een CE-keurmerk waardoor het wettelijk gebruik is toegestaan. Pas als hij 5 dagen in de week en 8 uur per dag hier gebruik van maakt zou je wettelijk gezien hier iets tegen kunnen beginnen. De beste weg is om te trachten afspraken met de buurman te maken over wanneer hij het gebruikt, bv tussen 0900 en 1200 uur.
Ik hoop je hiermee voldoende geholpen te hebben,
Motorcrossterrein. Sinds 1978 al bezwaren. Al twee bestemmingsplannen vernietigd en een beheersverordening. Pas in 2001 een oprichtingsvergunning. In het verleden nooit gehandhaafd op geluid. Inmiddels wel handhaving. Al zes dwangsommen verbeurd wegens overschrijding lmax. Laatst gemeten hoogste waarde 77 db(A). Nu zou een absorberend scherm reflectiefactor 0,2 hoogte 2 meter (greenwall o.i.d.) bovenop bestaande geluidswal een reductie van 12 dB(A) opleveren. Realistisch?
Mijnheer, mevrouw,
Klopt het dat er geen regels gelden bij geluidsoverlast veroorzaakt door een (basis)school en aangrenzend schoolplein? De situatie is namelijk als volgt:
Wij wonen nu bijna 20 jaar tegenover een basisschool. De geluidsoverlast is metname de laatste 5 jaar enorm toegenomen door het verplaatsen van de ingang haar een lokatie tegenover ons huis, het plaatsen van een voetbalgoaltje, het uitbreiden van het schoolplein door een hek te verplaatsen, het toestaan van het spelen van de kinderen buiten de omheining van het schoolplien (dwz in de groenstrook, maar ook regelmatig op de openbare weg en zelfs incidenteel bij ons in de tuin!?). De school heeft ook nog eens de gewoonte op bij elke gelegenheid een grote muziekbox naar buiten te rijden vervolgens harde muziek te draaien en iedereen met een microfoon ter woord te staan. Bovendien heeft het spelen tijdens het speelkwartier (09:45-13:45 en dan gaat de school weer om 14:00 uit) een steeds “vrijere vorm” gekregen en wordt tegen het het zinloos gillen en krijsen én de overlast van rondvliegende voetballen totaal niet opgetreden.
Nu begrijp ik gerust wel dat tegenover een school wonen overlast geeft. Wij zijn ook zeker geen zeikerds. En spelende (lees lachende kinderen en plezier hebbende) kinderen zal niemand zich aan storen. Maar wij moeten dus met lede ogen aanzien dat de geluidsoverlast steeds erger wordt en dat dit tevens komt door maatregelen waarbij de bewoners totaal geen inspraak hebben, laat staan dat er rekening met ons wordt gehouden. Metname de uitbreidingen zorgen ervoor dat de buffer tussen raamkozijn en spelende kinderen soms helemaal niet meer aanwezig is. Ik heb de laatste jaren regelmatig contact gehad met de school, mijn gemeente en de politie en geprobeerd er samen uit te komen. De school heeft echter andere belangen en werkt niet mee, de gemeente doet niets en zegt dat wij het met de school moeten oplossen en zeggen verder niets te kunnen, en de politie….? De politie heeft het druk zullen we maar zeggen, maar ik heb toch helemaal geen zin om iedere keer de politie te moeten bellen….
Ik zie uw reactie en/of advies graag tegemoet.
Beste Mich,
In reactie op uw vraag het volgende. Gerechtelijke uitspraken hebben uitgewezen dat kinderen op schoolpleinen geen reden kunnen zijn voor geluidsoverlast. De ruimte is bestempeld als maatschappelijk en zijn derhalve ontslagen van restricties. Dit betekend in feite dat de periode van een uur voor schooltijd en een uur na schooltijd er geen geluidrestricties gelden. Er kan niet tegen worden opgetreden. Na of voor deze periode kan er wel tegen worden opgetreden omdat de rechtbank er dan vanuit gaat dat er dan jongeren uit de buurt het schoolplein gebruiken. Tegen deze overlast kan wel worden opgetreden en is dus ook een taak van de gemeente om te handhaven.
Ik hoop dat u hiermee voldoende geholpen bent
Beste Stans,
Dank voor uw vraag. Het lijkt mij wat te optimistisch om met een scherm van 2m1 hoog een reductie van 12 dB(A) te bepalen. Om voor te kunnen stellen wat 12 dB is. Er is een stelregel, namelijk; “3 db verschil betekend een halvering of verdubbeling van het geluid”. Dit wil dus zeggen dat als ik een radio aanzet en ik meet 30 dB en ik ga de radio op mijn gehoor 2x zo hard zetten dan meet ik 33 dB in plaats van 60 dB. Dit heeft te maken met de manier van berekening, geluid wordt via een logaritmische schaal berekend en niet via een lineaire schaal.
Dus 12 dB reductie zou betekenen dat het geluid 4x zo zacht zou zijn, dit lijkt mij erg veel voor een scherm van 2 m1 hoog. Als ik u mag adviseren zou ik vragen om een berekening waar dit uit zou moeten blijken.
Beste,
Sedert een gigantische renovatie aan het winkelcentrum waar mijn koopappartement boven ligt, is het gedaan met de rust. Er zijn bedriegertjes geplaatst die van zich zelf al een hoogst irritant lawaai maken, tevens een trekpleister voor gillende kinderen. Verder zijn er aan de overkant van de woningen zo’n 18 warmtepompen geplaatst die een hinderlijk geluid produceren.
Gesprekken met de gemeente leidden tot niks, wat kan ik doen?
Geachte miss Vegas,
Ik zou u willen adviseren om uw klacht te deponeren bij het bestuur van de VvE. Misschien dat er meerdere klachten zijn van ook andere bewoners. Het bestuur van de vve kan vervolgens de gemeente sommeren om de nodige aanpassingen te treffen. De 18 warmtepompen zullen waarschijnlijk niet van de gemeente zijn. Hierdoor zullen de eigenaren of eigenaar van deze installatie moeten worden aangesproken. U zou wel bij de gemeente kunnen navragen of er wel vergunning voor is verleend. U kunt bij Bouw&woningtoezicht hierover een klacht indienen.
Ik hoop dat u met deze tips verder kunt.
Hallo, ik woon sinds 3 jaar in een appartement op de 3e verdieping (totaal 6 verdiepingen). De eerste 2,5 jaar heeft er een oudere vrouw boven mij gewoond en als zij liep, hoorde ik haar nooit. Nu, sinds een paar maanden, woont daar een jong stel en ik hoor hun de hele dag door rond lopen. Op sommige momenten hoor ik ze zelfs praten, hard lachen en gillen. Vooral haar, ze heeft een harde stem. Het huis is gekocht door een aannemer en hij heeft het eea verbouwd (er is een extra muur geplaatst en een nieuwe vloer gelegd). Ik ben al bij ze geweest en in eerste instantie gaven ze aan er van geschrokken te zijn en er rekening mee te houden. Maar ze lopen nogal graag rond en vooral savonds laat, waardoor het voor mij soms niet meer te doen is. Ze willen niet komen luisteren en ze willen ook niet de gegevens van hun huurbaas doorgeven. Hij heeft verteld dat hij niks heeft veranderd aan de vloer, maar dat is een leugen. Ik ben namelijk bij de vorige bewoner geweest, dus weet hoe de vloer er eerst uit zag! Heb je een idee wat ik hier mee kan? We hebben een waardeloos bestuur, bestaande uit 1 persoon, dus ik kan niks via vve. Groet E
Geachte mevrouw Hens,
Als partijen niet willen meewerken of in ieder geval serieus met uw klachten omgaan rest u niets anders dan de gang naar de Rechter.
U kunt, via een advocaat, het bestuur van de VvE aansprakelijk laten stellen. Ook moet u eens kijken in het huishoudelijk reglement van uw vve of er iets staat over het gebruik van een harde vloerbedekking in de woningen. Meestal moet hiervoor toestemming voor verleent worden door de vve. Als deze toestemming er niet is dan dit een reden zijn om eea aanhangig te maken.
Helaas zijn dit lastige kwesties maar ik ben bang dat als u dit zo laat gaan u uit uw woning wordt gejaagd.
Ik heb overlast van bovenburen die geen goede vloerisolatie onder laminaat hebben waardoor ik alles hoor. Ik hoor ze zelfs gewoon praten. Buiten dat hebben ze 3 kleine kinderen die de hele dag heen en weer stampen. Ik heb op dagen dat ik vrij ben meer dan 8 uur overlast van het doordreunen van het gestamp. Bij mij klinkt het alsof ze op het kale beton rennen en stampen. Dit komt met een decibelen app welke gecalibreerd is regelmatig boven de 50 db.In de huurovereenkomst staat dat er een geschikte geluidsdemping aanwezig moet zijn volgens de wet geluidshinder. Bovenburen gaan er niets aan doen omdat ze geenngeld hebben. Woningstichting wilt buurtbemiddeling inschakelen daar sta ik voor open maar zolang er geen goede vloer komt blijft m.i. dit probleem. Hoeveel db geluidsoverlast van bovenburen is wettelijk toegestaan?
Hallo meneer, mevrouw, wij hebben een nieuwbouwhuis (opgeleverd juli 2019). We wonen er nu ‘n aantal weken in. Horen letterlijk alles van de buren (stemmen, we kunnen meeluisteren, stoelen schuiven, (trap)lopen, deuren etc). Aannemen geeft aan dat inbouw rolluiken de oorzaken zijn. Wat denkt u hiervan?
Beste Yvonne,
Dank voor je vraag. In de regel zijn de maximale geluidniveau’s in de woning als volg;
Ruimte 07.00 tot 19.00 uur 19.00 uur tot 23.00 uur 23.00 uur tot 07.00 uur
Woonkamer 45 dB 40 dB 35 dB
Slaapkamer 35 dB 30 dB 25 dB
Er wordt dus onderscheid gemaakt in het moment van meten. In de nacht mag er minder geluid binnendringen dan op de dag. Ook is er verschil tussen de ruimte; in de woonkamer mag er meer geluid doordringen dan in de slaapkamer. Dit heeft te maken met hoe we deze ruimtes gebruiken.
In de basis moet de verhuurder garanderen dat deze waardes in jouw woning niet overschreden worden. Zo niet dan moeten zij maatregelen nemen om dit te bewerkstelligen. De verhuurder is namelijk verantwoordelijk voor zijn huurders dus ook voor jouw bovenburen. Eigenlijk blijft de verhuurder in breke, zij leveren niet wat is afgesproken. In het huurcontract zal niet staan dat je luidruchtige bovenburen krijgt. Er zijn diverse uitspraken van de Raad van State waarin verhuurder worden veroordeeld om actief dit soort problematiek aan te pakken en op te lossen. Dus niet alleen maar een bemiddelaar op je af sturen maar echt er iets aan doen.
Ik hoop dat je vraag hiermee beantwoord is.
Beste Judith,
Dank voor uw vraag. Dat de inbouw rolluiken de oorzaak zijn lijkt mij wat ver gezocht. Wat u beschrijft heeft te maken met contactgeluidoverdracht. Dit gebeurd voornamelijk via de vloer. Ik zou de projectontwikkelaar/aannemer formeel aansprakelijk stellen en hun verzoeken een akoestisch onderzoek uit te laten voeren om aan te tonen dat de woning, akoestisch gezien, voldoet aan het Bouwbesluit 2012. Hiervoor moeten ze een onderzoek volgens de NEN5077 uitvoeren.
Alleen op deze manier kan bepaald worden of er sprake is van ondeugdelijk werk of dat het de karaktereigenschappen van deze woning.
Ik hoop dat ik u hiermee voldoende geïnformeerd heb,