Brandende ogen en hoofdpijn in huis?

Last van brandende ogen en hoofdpijn in huis? Dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Lees in dit blog van Strooming welke problemen in het binnenmilieu we vaak tegenkomen die voor deze klachten zorgen. En woon snel weer plezierig en zonder klachten.

 

Oorzaken van de klachten

In een gezond binnenmilieu is de binnenlucht perfect in balans. Ongeveer 80% stikstof, 20% zuurstof en nog wat sporen van andere (edel)gassen. Helaas kunnen bepaalde stoffen voor problemen zoals stankoverlast en luchtvervuiling zorgen. In een ongezond binnenmilieu of binnenklimaat kunnen ook eenvoudig lichamelijke klachten ontstaan. Brandende ogen en hoofdpijn zijn twee voorbeelden waarvoor de experts van Strooming regelmatig worden ingeschakeld. Wat zijn de oorzaken van deze klachten? Hieronder hebben we een aantal veel voorkomende bronnen op een rij gezet:

 

CO2

Koolstofdioxide (scheidkundig afgekort tot CO2 ) is een natuurlijk gas dat ontstaat door de verbranding van fossiele brandstoffen. Bijvoorbeeld olie en aardgas. Maar ook de zuurstof die we als mensen verbranden, wordt omgezet in CO2 . Als een woning slecht wordt geventileerd, loopt de hoeveelheid koolstofdioxide snel toe en zorgt voor lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en brandende ogen.

 

Formaldehyde

Dit is een sterk ruikend gas dat veel mensen omschrijven als prikkelend. Het wordt onder andere gebruikt in materialen zoals spaanplaat, MDF, keukenkastjes en triplex. In te hoge concentraties in huis kan formaldehyde verschillende gezondheidseffecten veroorzaken die geen pretje zijn. Brandende ogen en hoofdpijn zijn daarvan slechts twee voorbeelden.

 

Weinig zuurstof

Vandaag de dag brengen we veel tijd door in onze woning of op onze werkplek. Daarom is het belangrijk dat dit een gezonde omgeving is. Zuurstof is dan de belangrijkste voorwaarde. Een tekort eraan zorgt voor allerlei lichamelijk klachten. Belangrijk dus om genoeg verse lucht in huis te halen en goed te ventileren.

 

Chemicaliën

Schoonmaken in huis is goed, maar ongezonde of zelfs giftige chemicaliën zijn dat niet. Let daarom op welke middelen u in huis gebruikt en zorg voor extra ventilatie bij het gebruik van middelen zoals terpentine of wasbenzine. Dampen van chemische (schoonmaak)middelen kunnen heftige irritaties aan ogen en slijmvliezen veroorzaken en ook hoofdpijn komt veel voor.

 

Schimmels

Eigenlijk is maar weinig zo belangrijk als een goed binnenmilieu in huis. Om die te verbeteren zijn een goede luchtkwaliteit en frisse lucht van groot belang. Schimmels zijn een belangrijk signaal van een te warm en te vochtige binnenlucht. Door dit binnenklimaat en de sporen van de schimmel, kunt u last krijgen van hoofdpijn en migraine, brandende ogen en allerlei andere gezondheidsklachten die langdurig of permanent kunnen aanhouden.

 

Tocht

Ook tocht in huis kan voor brandende ogen en hoofdpijn zorgen. Door luchtdrukverplaatsingen ontstaat wind, die de ogen kan uitdrogen. Daardoor worden ze branderig. Ook kan het gebeuren dat een traanbuisje wordt aangetast en dat het oog gaat ontsteken. Ook kan tocht de nek- en schouderspieren verstijven. Gevolg: hoofdpijn.

 

Te droge lucht

Als mens hebben we genoeg vocht nodig om ons goed te voelen. Te droge lucht kan de ogen flink uitdrogen, waardoor ze rood kunnen worden en branderig aanvoelen. Ook hoofdpijn is een van de gevolgen van droge lucht in huis. Zorg daarom voor een gezonde luchtvochtigheid van ongeveer 40-60%. Zeker niet minder.

 

Kunstlicht

Naast vocht is ook daglicht een belangrijke voorwaarde voor een gezond lichaam. Een overschot aan kunstlicht kan zorgen voor branderige ogen en hoofdpijn. Zorg daarom voor voldoende natuurlijke lichtinval met grote raampartijen, lichtkoepels en niet teveel of te donkere zonwering.

Heeft u ook vast last van branderige ogen en hoofdpijn in huis? Neem dan contact op met Strooming, wij helpen u graag bij een snelle oplossing.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.