Doucheputje stinkt

Net de hele badkamer geboend en het ruikt het nog steeds onfris? Een doucheputje dat stinkt, is een beruchte oorzaak. Vaak makkelijk te traceren en gelukkig in de meeste gevallen ook simpel te verhelpen. In dit blog van Strooming geven wij tips hoe u het doucheputje dat stinkt, kunt reinigen en schoonhouden.

 

Help! Doucheputje stinkt

Niets is zo vervelend als hardnekkige, stinkende geurtjes in huis. Boenen, dweilen en soppen helpt helaas weinig als de oorzaak weggestopt is. Als het doucheputje stinkt bijvoorbeeld. Deze waterafvoer is niets meer dan een afvoerputje van douchewater. Het verdwijnt in een afvoerpijp die uitkomt op de riolering. En toch kan het enorm stinken. Hoe is dat mogelijk?

 

 

Waar komt de stank vandaan?

Weet u nog niet zeker waar de stank in huis vandaan komt? Dan is het zaak eerst uit te vinden wat de bron is. Grote kans dat een snelle snuffeltocht door de badkamer, uitkomt bij het doucheputje. U hoeft alleen uw neus maar te volgen. Stinkt het doucheputje? Dan is de volgende opdracht het herkennen van de geur. Is het muf of heeft de stank een sterke rioollucht? Dit onderscheid is belangrijk om de stankoorzaak te bepalen.

 

  • Muffe schimmellucht

 

Muf duidt eerder op een schimmel door een slecht doorlopende of verstopte afvoer. De vochtige omgeving is een ideale voedingsgrond voor schimmels, die zich nestelen op een prutje van samengeklitte haren, zeepresten en andere viezigheid. En schimmels kunnen behoorlijk gaan stinken als u er niets tegen doet. En als de schimmels gaan stinken, stinkt het doucheputje ook.

 

  • Rioollucht

 

Een rioollucht wordt meestal veroorzaakt door een lekkende afvoer of een slecht functionerende, dan wel kapotte stankafsluiter. Een schotje in dit waterslot of in de zwanenhals zorgt dat er altijd een laagje water in staat. Dit is een buffer tussen de rioollucht en de lucht in uw badkamer. Als het water te laag staat, kan de stanklucht uit de riolering de douche instromen. Het resultaat: een doucheputje dat stinkt. De geur kan overeenkomen met de geur van rotte eieren. Aanpakken dus.

 

Hoe een doucheputje simpel en effectief te reinigen?

Als het doucheputje stinkt, zijn er verschillende oplossingen om de stank aan te pakken. Allen zijn bedoeld om het putje zelf en de onderliggende afvoerpijp te ontdoen van aangekoekte rotzooi. Voor structurele geurproblemen is het beter de hulp van een loodgieter dan wel een Strooming binnenmilieu-expert in te roepen.

 

  • Chemische ontstopper

 

Verkrijgbaar in de supermarkt en klusmarkt. Dit is dit meteen een radicaal middel. Spoel de op het etiket aangegeven hoeveelheid ontstopper door het doucheputje. Vergeet geen rubberen handschoenen te gebruiken! Chemische ontstopper is effectief, maar bij veelvuldig gebruik kunnen de chemicaliën uw afvoersysteem aantasten. Bovendien is het erg milieubelastend. Mocht het om een hardnekkig probleem gaan, vergeet de ingeroepen expert dan niet in te lichten dat u een chemische ontstopper heeft gebruikt. Het kan namelijk lelijke brandwonden veroorzaken.

 

  • Ontstopper van (bak)soda en azijn

 

Beter om eerst te beginnen met een ontstopper van eigen hand. Giet een kopje (bak)soda door het afvoerputje, gevolgd door een kopje azijn. Laat het prutje minimaal 30 minuten zijn werk doen. Spoel het vervolgens na met heet water. Deze zelfgemaakte ontstopper gaat verstoppingen en een doucheputje dat stinkt tegen.

 

  • Ouderwetse plopper

 

Natuurlijk is daar ook de ouderwetse plopper. Zet de rubberen ontstopper op het doucheputje en duw een aantal keren flink. Door de kracht stuwt het vastgelopen water door de vernauwde opening.

 

Tips voor een geurloos doucheputje

Dit kunt u makkelijk zelf doen om een doucheputje dat stinkt te voorkomen.

 

  • Dagelijks schoonmaken

 

Niet het meest fijne taakje, maar verwijderen van samengeklitte haren en zeepresten is de meest effectieve voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat dit prutje later voor problemen in de afvoer zorgt.

 

  • Afvoerzeefje

 

Leg een afvoerzeefje op het doucheputje. Het voorkomt verstoppingen. Vergeet niet het zeefje dagelijks schoon te maken.

 

  • Koffieprut

 

Koffieprut is een effectief schoonmaakmiddel. Koffie ontvet en neemt vieze luchtjes op. Giet het met heet water door het doucheputje heen.

 

  • Doorspoelen

 

Eens per maand lekker doorspoelen met de zelfgemaakte ontstopper van (bak)soda en azijn.

 

Strooming bij een doucheputje dat stinkt

Een doucheputje dat stinkt is onsmakelijk en vaak onnodig. Het is een van die huiselijke stankproblemen die u eenvoudig zelf kunt aanpakken. Soms blijft het een hardnekkig probleem. Dan kunt u gebruik maken van het particulier onderzoek. Of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.