Geur uit boiler

Boilers zijn onmisbaar in een woning. Maar een geur uit een boiler is een duidelijk signaal dat de boel moet worden nagekeken. Geurende boilers zijn onaangenaam, en kunnen zelfs erg gevaarlijk zijn. In dit blog van Strooming leest u over mogelijke oorzaken van geuroverlast en het belang  van een regelmatige boiler controle.

 

Hoe werkt een boiler?

Een boiler is een reservoir gevuld met water, voorzien van verwarmingselementen. Eigenlijk is een boiler niets meer dan een warmwateropslagtank. Het boilervat is geïsoleerd, zodat het water warm blijft. Anders dan bij een geiser, waar het doorstromende water verwarmd wordt.

Een boiler werkt volgens het natuurkundige principe dat koud water zwaarder is dan warm water. Op het moment dat u de kraan openzet, duwt het koude water het warme water aan de bovenkant uit de boiler. Vers koud water uit de leiding, onderin het reservoir, wordt verwarmd.

 

Iedere boiler kan eigen geur veroorzaken

Er zijn 4 soorten boilers op de markt, ieder met hun eigen functioneren waardoor geur uit de boiler kan ontstaan:

 

 • Electrische boiler

 

Het verwarmingselement wordt door de thermostaat in werking gezet.

 

 • Gasboiler

 

De boiler bevat een verticale vlampijp in het midden, met daaronder een gasbrander. De gasbrander ontsteekt wanneer het water in de boiler onder een ingestelde temperatuur daalt.

 

 • Indirect gestookte boiler

 

Deze boiler maakt gebruik van de warmte van de cv-ketel om het water op te warmen. Het water beweegt tussen ketel en boiler om constant op temperatuur te blijven.

 

 • Zonneboiler

 

Het water van deze boiler wordt verwarmd door zonnecollectoren.

 

Geurklachten uit een boiler

Waar komt die geur toch vandaan? Komt de geur uit de boiler zelf of is de stank afkomstig van het warme water uit de kraan? Of wordt de geur misschien veroorzaakt door de stroomtoevoer of door de cv-ketel?

De directe of indirecte oorzaak van geur uit uw boiler is ook afhankelijk van het soort boiler dat in uw woning gebruikt wordt. Denkt u bij geurklachten van uw boiler eens aan de volgende problemen:

 

 • Gaslekkage in gasboiler

 

Ruikt het naar gas? Dit kan veroorzaakt worden door verouderde apparatuur, leidingen of slangen. Als u gas ruikt, sluit u dan onmiddellijk de hoofdkraan van de gasleiding in de meterkast af. Roep professionele hulp in van de installateur of een geurtestbedrijf als Strooming.

 

 • Magnesium anode in de elektrische boiler

 

Een anodestaaf beschermt het boilervat tegen corrosie (roest). Dit is belangrijk om lekkage tegen te gaan. Magnesium kan reageren met bepaalde bacteriën waardoor water kan gaan stinken. Om deze geur weg te krijgen kan u de temperatuur op uw thermostaat verhogen tot 70 graden Celsius. Indien dit niet werkt, moet u de boiler laten reinigen. Bij aanhoudende klachten kan een anode van zink de magnesium anode vervangen. Overlegt u deze mogelijkheid met uw installateur.

 

 • Waterstofsulfide (rotte eieren geur)

 

Bij koud water geen probleem, alleen bij opendraaien van de warme kraan komt er een graflucht uit. Grote kans dat oorzaak ligt in de aanwezigheid van zwavelbacteriën. De bacteriën produceren waterstofsulfide gas. Wanneer de waterstofsulfide oplost in uw warme water, krijgt het water de geur en smaak van rotte eieren. Niet gevaarlijk voor uw gezondheid, maar wel vervelend en onsmakelijk.

 

 • Verbrande stekker en stopcontact

 

Verbrande wandcontactdozen en bedrading kunnen gevaarlijk zijn en geuroverlast geven. De stank kan ruiken naar een dood dier in ontbinding. Als de boiler aanstaat, lijkt de geur uit het apparaat te komen.

 

 • Sifon (waterslot of zwanenhals) is kapot

 

De inlaatcombinatie is ter bescherming van de boiler zodat de druk in de boiler niet oploopt door de opwarming van water. Aangezien water uitzet als het warm wordt, gaat overtollig water via de ontlastklep naar de sifon om te verdwijnen in de afvoer. Mogelijk werkt de sifon niet goed en wordt een rioollucht verspreid.

 

 • Oxidatie van water in ijzeren leiding

 

Stilstaand water in ijzeren kan oxideren (brak worden) en via de boiler uit de kraan komen. Mogelijk geeft dit water een bedompte geur. Heeft u hier last van? Lees verder of lees waterleiding doorspoelen legionella het probleem in uw waterleiding aanwezig zijn.

 

Onderhoud is essentieel tegen geur boiler.

Goed en regelmatig onderhoud van uw boiler is belangrijk om uiteenlopende redenen. Het tegengaan van geur uit de boiler is er slechts een van. Regelmatig checken geldt overigens voor bijna alle boilers. Alleen de elektrische boiler is onderhoudsvrij.

 

 • Regelmatige controle en onderhoud houdt de boiler in goede conditie en geeft minder storingen. U houdt uw warm water.
 • Schakel altijd een erkende monteur in. Waarborgt een kwaliteitscontrole.
 • Een goed onderhouden boiler gaat langer mee en bespaart u hoge reparatiekosten
 • Onderhoud is belangrijk voor een gezonde en veilige leefomgeving. Met name koolmonoxide is een serieus risico.
 • Periodiek onderhoud maakt uw boiler energiezuiniger. Goed voor het milieu en uw portemonnee.

 

Strooming bij geur uit boiler

Heeft u last van een geur uit uw boiler? Weet u niet precies waar de oorzaak te zoeken? Schakel dan Strooming in voor een geuronderzoek. Onze experts weten precies hoe de geurhinder op te sporen en vervolgens te verwijderen. Zorgvuldig wordt onderzocht of de geur schadelijk is voor uw gezondheid.

Met de testresultaten in de hand gaat u samen met de expert een oplossing zoeken voor het geurprobleem. Strooming helpt u graag. Vraag via de website een vrijblijvende offerte aan, dan nemen we z.s.m. contact met u op.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.