Overlast studentenhuis

Ervaart u vaak overlast van een studentenhuis? Heel vervelend, want dit kan uw woongenot behoorlijk bederven. Feestjes tot laat in de nacht, geregeld geluidsoverlast en vaak ook geuroverlast door rook. Het komt geregeld voor dat men een woning koopt en er naderhand pas achter komt dat de buren studenten zijn. Geen pretje in de meeste gevallen. Maar wat kunt u hier tegen doen? U leest het in dit blog.

Geluidsoverlast door studentenhuis

Studenten hebben nu eenmaal een ander leefritme dan mensen die werken. De meeste studenten zijn niet vies van een feestje tot laat in de nacht. Allemaal leuk en gezellig, maar best vervelend voor de buren. Ook wonen studenten soms wel met z’n veertienen in een huis, waardoor er al snel sprake is van geluidsoverlast. Maar wat zijn de regels voor geluidsoverlast? En wanneer spreekt men van geluidsoverlast? In de wet staat dat buren normale leefgeluiden van elkaar moeten accepteren. Of er sprake is van geluidsoverlast, hangt ook af van het tijdstip waarop u de geluiden hoort. U kunt zeggen dat er sprake van geluidsoverlast is als u regelmatig vanaf 23.00 uur een geluid hoort dat tussen de 40 en 60 decibel in zit. Denk hierbij aan harde muziek, geschreeuw of andere storende geluiden.

De gevaren van overlast studentenhuis

Overlast van studenten die tot laat op de avond muziek maken of schreeuwen is naar. Maar daarnaast vormt geluidsoverlast ook nog eens een gevaar voor de gezondheid. Wist u dat geluid vanaf 80 decibel al schadelijk kan zijn? Bij geluiden van 120 decibel kan uw gehoor direct beschadigen. Vermoedt u dat u regelmatig te maken heeft met teveel decibellen? Onderneem dan vooral actie, want als gevolg van blootstelling aan harde geluiden raken trilharen in uw binnenoor beschadigd. Na een beschadiging geven de trilharen geen of juist de verkeerde informatie door aan de hersenen. Hierdoor hoort u slechter of komt er een piep in uw oren. Dit is een eerste teken van gehoorschade. U kunt ook overgevoelig worden voor een bepaald geluid of met beide oren geluid verschillend horen.

 

Dit kunt u doen bij overlast studentenhuis

Heeft u regelmatig last van geluidsoverlast op ongepaste tijdstippen? Dan is het tijd om maatregelen te treffen. De eerste stap is zelf in gesprek gaan met de studenten. Vraag hen of ze zachter willen doen midden in de nacht. Helpt dat niet en blijft u last hebben van het studentenhuis? Dan raden wij u aan de volgende stappen te ondernemen:

 

  • Ga na of anderen ook overlast hebben van geluidsoverlast. Is dat het geval? Dan kunt u samen in actie komen.
  • Bouw een dossier op waarin u nauwkeurig bijhoudt wanneer, hoelang en op welke uren u overlast van het studentenhuis ervaart. Dit doet u bijvoorbeeld door een geluidsmeting. Strooming kan u daarbij helpen.

 

Geluidsmeting door Strooming

Heeft u overlast van een studentenhuis? Strooming kan voor u een geluidsmeting uitvoeren als het zelf niet lukt om de overlast te verhelpen. De meting geeft handvatten voor het oplossen van het probleem. Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.