Iedereen heeft radioactieve straling in huis. Dat klinkt eng, maar als het om een lage concentratie gaat, vallen de problemen mee. Denkt u bij straling direct aan uw mobiele telefoon? Klopt! Maar daar gaat het om elektromagnetische straling. Waar komt radioactieve straling dan vandaan en hoe zorgt u dat de concentratie niet te hoog wordt? Met dit blog helpt Strooming u op weg.
Radioactieve straling in huis
Waar komt radioactieve straling in huis vandaan?
Radioactieve gassen komen voornamelijk vrij uit bouwmaterialen zoals beton, baksteen of natuursteen. Een kleinere hoeveelheid komt uit de bodem en de buitenlucht. Dat er radioactiviteit is in huis, is dus onvermijdelijk. Dit in tegenstelling tot andere vormen van straling, van apparaten bijvoorbeeld.
Er zijn twee soorten radioactief gas; Radon en Thoron. Radon is kleurloos en hoopt zich op in water en lucht. Het gas is ongeveer acht keer zo zwaar als gewone lucht. Het ontstaat met name in natuurlijke, rotsachtige materialen zoals steen, grond of zand. Thoron is een variant van Radon. Dit gas komt via de bodem en bouwmaterialen in de woning terecht.
De gevaren van radioactieve straling
Radioactief gas klinkt gevaarlijk. We ademen het in, maar voordat het schade kan veroorzaken, ademen we het ook weer uit. Geen probleem dus. Maar wat wel schadelijk is, zijn de stoffen die ontstaan uit het gas. We noemen dat verval. Het gas vervalt en gaat zich dan hechten aan andere stoffen. Als we deze kleine deeltjes inademen, ademen we ze niet direct weer uit. Zo vormen ze een risico voor de gezondheid. De straling van de deeltjes kan longkanker veroorzaken.
Straling de deur uit
Voordat u radioactieve deeltjes kunt inademen, hechten ze zich aan stofdeeltjes. Hoe voorkomt u een hoge concentratie radioactieve straling in huis? Onder meer door:
- Goed te ventileren; laat roosters of klepraampjes open staan zodat lucht altijd ververst wordt.
- Niet in huis te roken; in huis roken zorgt voor nog meer stofdeeltjes waar radioactieve gassen zich aan kunnen hechten.
- Geen haard te gebruiken; ook de haard zorgt voor een extra hoeveelheid stofdeeltjes.
- Slim bouwmaterialen te kiezen; er zijn materialen die minder radioactiviteit afgeven, denk bijvoorbeeld aan hout, kalksteen of glas.
- De kruipruimte gezond te houden; gas stijgt op vanuit de bodem. Ventileer ook daar dus goed. De bovenkant van de kruipruimte met folie bekleden, helpt ook.
Strooming bij radioactieve straling in huis
Vermoedt u dat er een ongezonde situatie in huis is? Blijf er dan niet mee zitten, want een te hoge concentratie radioactieve straling kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Het probleem met Radon is dat het gas geurloos is. Alleen een stralingsmeting geeft inzicht in de hoeveelheid straling in huis.
Strooming is gespecialiseerd in het onderzoeken van het binnenklimaat van woningen of een werkomgeving. Wilt u meer weten? Neem gerust contact op!
Strooming: Binnengewoon goed!
Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.