Geluidsoverlast buren

Na het wegverkeer zijn buren de grootste bronnen van geluidsoverlast. Wanneer uw buren voor geluidsoverlast zorgen, kan dit uw woonplezier enorm bederven. In dit blog van Strooming leest u wat tegen geluidsoverlast van buren kunt doen.

 

Regels over geluidsoverlast buren

Nederland is een dichtbevolkt land. We wonen allemaal dicht op elkaar. Het is daarom ook vrijwel onmogelijk om de buren helemaal niet te horen. De een stoort zich meer aan geluid dan de ander, geluidshinder is subjectief. Daarom zijn er regels over geluidsoverlast van buren opgesteld. In de wet worden bepaalde geluidsgrenzen voor particulieren woningen aangegeven. De geluidsgrenzen zijn als volgt:

 

  • overdag (07.00 – 18.00) 50 dB(A) 70 dB(A)
  • ’s avonds (18.00 – 23.00) 45 dB(A) 65 dB(A)
  • ’s nachts (23.00 – 07.00) 40 dB(A) 60 dB(A)

 

Van overlast is sprake als het vaak voorkomt en lang duurt. Een buurman die af en toe piano speelt kan vervelend zijn. Maar het valt niet onder overlast. Dat is wel het geval als hij vaak of langdurig en op ongepaste tijden muziek speelt.

 

Is geluidsoverlast van de buren schadelijk voor mijn gezondheid?

Of geluidsoverlast van buren gevaarlijk is voor uw gezondheid, ligt aan de mate van de geluidsoverlast. Zodra u dagelijks blootstaat aan een geluidsniveau van meer dan 80 decibel, kan dat schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen uw gehoor zelfs direct beschadigen. Hoe schadelijk geluid is, hangt ervan af hoe lang u ernaar luistert. Geluid van 80 decibel kunt u 8 uur per dag horen, 83 decibel nog maar 4 uur per dag. Een voorbijrazende trein of een drukke kroeg haalt al snel 90 decibel.

Geluidsoverlast is een serieus gevaar voor de gezondheid. Een groot deel van de mensen die overlast ervaren, heeft ook slaapproblemen. Het kan leiden tot stressklachten, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Enkele honderden mensen per jaar overlijden zelfs aan klachten die zijn veroorzaakt door geluidsoverlast.

 

Zo beperkt u geluidsoverlast van de buren

Heeft u meerdere keren aangegeven bij uw buren dat u last heeft van het geluid dat zij maken? En heeft dit geen effect? Bij extreme overlast kunt u de politie bellen. Verder kan een goed geïsoleerde woning een groot verschil maken. Maar waak ervoor dat de ramen en deuren niet potdicht blijven zitten om het geluid buiten te houden. Een slecht geventileerde woning of werkplek is ook niet gezond.

 

Strooming helpt bij geluidsoverlast

Lukt het u niet de geluidsoverlast van uw buren aan te pakken? Dan is het belangrijk eerst inzicht te krijgen in de ernst van de overlast. Daarmee krijgt u ook zicht op de eventuele schade voor de gezondheid en op mogelijke oplossingen. Strooming helpt u hierbij graag. We voeren een professionele geluidsmeting uit waarmee we testen of de overlast die u ervaart de wettelijke normen overschrijdt. Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.