Luchtkwaliteit op kantoor: verbeter de werkomgeving en voorkom klachten

Heeft u medewerkers die last hebben van benauwdheid, vermoeidheid, hoofdpijn of geïrriteerde ogen op kantoor? Slechte luchtkwaliteit kan een belangrijke oorzaak zijn. Door de luchtkwaliteit op kantoor te meten, kunnen we deze problemen identificeren en aanpakken. Lees verder om te ontdekken hoe wij uw werkplek gezonder kunnen maken en het welzijn van uw medewerkers kunnen verbeteren.

Symptomen van slechte luchtkwaliteit op kantoor

Klachten die kunnen wijzen op slechte luchtkwaliteit zijn:

  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Branderige ogen
  • Niezen
  • Hoesten
  • Brainfog (wazig denken)
  • Gevoel van zuurstoftekort
  • Jeukende huid

 

Oorzaken van slechte luchtkwaliteit op kantoor

  1. Onvoldoende ventilatie: leidt tot ophoping van CO₂, stofdeeltjes en vluchtige organische stoffen (VOS). Goede ventilatie is essentieel.
  2. Microbiologische contaminatie: vochtproblemen bevorderen de groei van bacteriën en schimmels, wat allergieën en luchtweginfecties kan veroorzaken.
  3. Chemische stoffen: kantoorproducten en -materialen stoten VOS uit, wat irritaties en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Printers en kopieerapparaten kunnen ozon en andere schadelijke stoffen uitstoten.
  4. Luchtvochtigheid: zowel te hoge als te lage luchtvochtigheid kan klachten veroorzaken. Droge lucht leidt tot geïrriteerde ogen en ademhalingsproblemen, terwijl te hoge luchtvochtigheid schimmelgroei bevordert.
  5. Gebrek aan onderhoud: onvoldoende onderhoud van luchtbehandelingskasten, airconditioning of andere ventilatiesystemen leidt tot ophoping van stof en schimmels. Regelmatig onderhoud is essentieel.

 

Belang van goed beheer van luchtbehandelingssystemen

Veel kantoren zijn afhankelijk van luchtbehandelingssystemen omdat ramen vaak niet open kunnen. Daarom is goed beheer van deze installaties belangrijk. Dit omvat het vervangen van filters, schoonmaken van ventilatiekanalen en het afstemmen van de luchtbehandeling op het aantal gebruikers. Veranderingen in de kantoorindeling of het aantal medewerkers moeten worden gecommuniceerd met de installateur.

 

Waarom luchtkwaliteit op kantoor meten?

Het meten van de luchtkwaliteit helpt om de oorzaak van klachten te identificeren en helderheid te geven over de situatie. Wij toetsen de luchtkwaliteit aan de gestelde normen en geven inzicht in de benodigde maatregelen om de werkomgeving te verbeteren.

 

Onafhankelijk onderzoek luchtkwaliteit voor huurders

Voor bedrijven die kantoorruimtes huren, is het belangrijk om de verhuurder op zijn verantwoordelijkheid te kunnen wijzen. Wij voeren onafhankelijk onderzoek uit naar de luchtkwaliteit, zodat u met onze rapportage de verhuurder kunt overtuigen om noodzakelijke verbeteringen door te voeren.

 

Hoe meten we de luchtkwaliteit op kantoor?

Wanneer er klachten zijn, horen wij graag welke dat zijn zodat wij een passend onderzoek kunnen samenstellen. Dit onderzoek omvat meestal metingen van de luchtverversingscapaciteit bij de uitblaasroosters en het plaatsen van sensoren die twee weken blijven staan. Daarnaast nemen wij luchtmonsters om de luchtkwaliteit microbiologisch en chemisch te beoordelen.

 

Het meetproces van luchtkwaliteit op kantoor

Na goedkeuring van de offerte plaatsen we sensoren om de luchtkwaliteit te monitoren en nemen we luchtmonsters op strategische plekken. Deze monsters worden in een laboratorium geanalyseerd om de concentraties van verontreinigingen te bepalen en de luchtverversingscapaciteit te beoordelen.

 

Resultaten en aanbevelingen

Na het onderzoek stellen we een rapport op met bevindingen en aanbevelingen, zoals verbeteringen in ventilatie, regulatie van luchtvochtigheid en vervanging van filters. Deze rapportage kan worden gebruikt om de verhuurder in beweging te brengen en zijn verantwoordelijkheid te nemen.

 

Ervaringen van klanten

Onze diensten hebben veel bedrijven geholpen om de luchtkwaliteit te verbeteren en een gezondere werkomgeving te creëren. Bekijk een overzicht van onze opdrachtgevers en hun ervaringen.

 

Conclusie: actie voor een gezondere werkomgeving

Verbeter de luchtkwaliteit op uw kantoor en voorkom klachten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een uitgebreide luchtkwaliteitsmeting en ontvang advies op maat voor een gezonde werkomgeving.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.