Wat ieder bedrijf moet weten over luchtkwaliteit en ARBO

Een slechte luchtkwaliteit kost u duizenden euro’s per jaar. En dat terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om een goede luchtkwaliteit te hebben. In dit blog van Strooming leest u hoe u een gezond kantoor krijgt en ontdekt u alles over luchtkwaliteit en de ARBO.

Wat is een gezonde lucht?

Als het binnenklimaat op kantoor is, is de samenstelling van de lucht goed in balans. Dat betekent dat de lucht bestaat uit ongeveer 80% stikstof en 20% zuurstof. Daarnaast bevat de lucht nog sporen van andere edelgassen. Een gezonde lucht op kantoor kan worden beslecht door bepaalde stoffen en gassen, zoals fijnstof, koolstofdioxide of chemische stoffen.

 

Hoe zorgt u voor een gezonde lucht op kantoor?

Het is belangrijk dat de luchtkwaliteit op kantoor goed is. Houd in ieder geval rekening met de volgende dingen voor een goede luchtkwaliteit:

 

 • Ventileer goed (24 uur per dag) met bijvoorbeeld mechanische ventilatie of luchtroosters boven de ramen
 • Rook niet binnen (oud nieuws natuurlijk)
 • Zet kamerplanten neer die koolstofdioxide omzetten in zuurstof
 • Zorg, als het nodig is, voor luchtbevochtigers voor een optimale luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent
 • Zorg dat uw medewerkers zelf invloed hebben op het binnenklimaat door bijvoorbeeld zelf een raam open te kunnen zetten of de airco zachter te zetten
 • Bewaar chemische stoffen en printers buiten het kantoor
 • Maak schoon met zo min mogelijk chemische middelen

Waarom is dat zo belangrijk?

Als de luchtkwaliteit op kantoor goed is, biedt dit enorm veel voordelen. Bij het zien van het volgende rijtje, snapt u direct meer van de luchtkwaliteit en ARBO.

 

 1. Geen vermoeide werknemers

 

De ARBO hecht waarde aan de luchtkwaliteit, omdat het invloed heeft op de werknemers. Als de lucht niet genoeg zuurstof bevat, raken de mensen sneller vermoeid. Met een gezochte lucht, heeft u hier geen last van.

 

 

 1. Geen concentratieproblemen

 

Een gezonde lucht, een goede temperatuur en luchtvochtigheid zorgen ervoor dat uw medewerkers geen last krijgen van concentratieproblemen.

 

 1. Geen gezondheidsproblemen

 

Voorkom gezondheidsproblemen als hoofdpijn en zelfs astma met een gezonde lucht. Dit scheelt u zomaar duizenden euro’s per jaar aan ziekmeldingen.

 

 1. Geen gevaarlijke stoffen of stank

 

Als u uw kantoor goed ventileert, krijgen gevaarlijke stoffen geen kans om de luchtkwaliteit te verslechteren. Hetzelfde geldt voor stankklachten; deze kunnen niet ontstaan als u goed ventileert.

 

 1. Geen sick building syndrome

 

Is de luchtkwaliteit in uw bedrijfspand in orde, dan hoeft u niet bang te zijn voor sick building syndrome. Dit verschijnsel is erg slecht voor uw medewerkers.

Sick building syndrome

Gaat er bij u een belletje rinkelen als u leest over constant verkouden zijn, klagen over de temperatuur en het binnenklimaat? Last van hoofdpijn en vermoeidheid? Grote kans dat u dan slachtoffer bent van het sick building syndrome. De slechte luchtkwaliteit zorgt voor een ongezonde werkplek en dat leidt tot vervelende gezondheidsklachten. Veelvoorkomende klachten door het sick building syndrome:

 

 • Branderige of droge ogen
 • Verkoudheidsklachten bij veel mensen
 • Veel astmatische en allergische klachten
 • Mensen met keelpijn en/of veel dorst
 • Vermoeidheid en lusteloosheid onder medewerkers
 • Klachten over irritaties van de ogen en luchtwegen
 • Regelmatige duizeligheidsklachten
 • Concentreren bij het gros van het personeel

 

Als u deze gezondheidsklachten op een rijtje ziet, bent u er ongetwijfeld al van overtuigd dat de luchtkwaliteit in uw bedrijf in orde moet zijn. Niet alleen omdat u begaan bent met uw medewerkers, maar ook omdat een slechte luchtkwaliteit zorgt voor ziekmeldingen die jaarlijks duizenden euro’s kunnen kosten.

 

De ARBO over luchtkwaliteit

De ARBO adviseert om de lucht goed te verversen en stelt hier ook eisen aan. Zo moet de arbeidsplaats altijd voldoende niet-verontreinigde lucht hebben, zijn de luchtverversingsinstallaties altijd bedrijfsklaar en functioneren ze zodanig dat uw werknemers niet aan hinderlijke tocht worden blootgesteld. Verder zijn de installaties voorzien van een controlesysteem, zodat storingen snel gesignaleerd en verholpen kunnen worden. De ARBO zegt verder over de luchtkwaliteit dat luchtverversing mechanisch (ventilator) of natuurlijk (tocht) mag zijn. Op kantoren moet de minimale luchtverversing 30 m3 per uur per persoon zijn, als het werk licht fysiek inspannend is. Bij zwaarder werk gaat het om 50 m3 per uur per persoon.

 

Laat luchtonderzoek doen door Strooming!

De ARBO vindt de luchtkwaliteit dus enorm belangrijk. Vindt u dat ook en wilt u gezonde en productieve medewerkers? Dan kunt u door Strooming een luchtonderzoek laten uitvoeren. U weet dan precies hoe de luchtkwaliteit in uw bedrijfspand is en wat u eventueel kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. U kunt contact met ons opnemen voor meer informatie of direct een offerte aanvragen.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.