Het belang van een gezond binnenklimaat op school

Een gezond binnenklimaat is van groot belang voor een veilige en productieve leeromgeving. Gezondheidsklachten zoals allergieën, astma en stankoverlast worden vaak veroorzaakt door een slecht binnenmilieu. Dit kan de prestaties en het welzijn van zowel leerlingen als docenten negatief beïnvloeden. Een goed binnenklimaat zorgt er echter voor dat iedereen zich beter kan concentreren en optimaal kan presteren.

Gezondheidsklachten door een verstoord binnenklimaat

Veelvoorkomende klachten zoals hoofdpijn, benauwdheid, allergieën en stank zijn vaak het gevolg van een slecht binnenklimaat. Slecht functionerende ventilatiesystemen, schimmels of andere geurbronnen kunnen de luchtkwaliteit in scholen verstoren. Deze problemen hebben niet alleen invloed op het comfort, maar kunnen ook leiden tot serieuze gezondheidsproblemen bij zowel leerlingen als docenten.

 

Maatwerkonderzoek voor scholen

Wanneer er klachten zijn over het binnenklimaat, stellen wij een meetplan op dat specifiek is afgestemd op de situatie in de school. Tijdens ons onderzoek plaatsen we apparatuur die gedurende twee weken gegevens verzamelt over belangrijke factoren zoals CO2-concentratie, luchtvochtigheid, fijnstof en temperatuur. Dit stelt ons in staat om vast te stellen of het binnenklimaat de oorzaak is van de gemelde gezondheidsklachten, zoals stank of andere problemen.

 

Stank en het binnenmilieu

Stank kan een belangrijke indicator zijn van problemen met het binnenmilieu. Geuren afkomstig van bijvoorbeeld schimmels, vochtproblemen of onvoldoende ventilatie kunnen niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook bijdragen aan gezondheidsklachten. Het is daarom essentieel om bij stankklachten de luchtkwaliteit grondig te onderzoeken en vast te stellen of er een verband is tussen de geur en het binnenklimaat.

 

Sectorale routekaart en Frisse Scholen

Programma’s zoals de Sectorale routekaart verduurzaming schoolgebouwen en Frisse Scholen ondersteunen scholen bij het verbeteren van hun binnenklimaat. Deze initiatieven helpen schoolbesturen en gemeenten om gezonde en duurzame leeromgevingen te creëren. Een gezond binnenklimaat in schoolgebouwen gaat hand in hand met lagere energiekosten en een verbeterd welzijn van de gebruikers.

Meer informatie over deze programma’s vindt u in de Sectorale routekaart verduurzaming schoolgebouwen, opgesteld door de PO-raad, VO-raad en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), en het Programma van Eisen Frisse Scholen 2021. Hierin staan eisen voor een energiezuinig en gezond binnenmilieu beschreven.

 

Resultaten en advies

Na het verzamelen van de meetgegevens en het analyseren van luchtmonsters toetsen we de resultaten aan de geldende richtlijnen en normen. U ontvangt een gedetailleerd rapport met onze bevindingen en praktische adviezen om het binnenklimaat en de luchtkwaliteit te verbeteren. Gezondheidsklachten die het gevolg zijn van een slecht binnenmilieu, binnenklimaat of stank kunnen hiermee effectief worden aangepakt. Zo draagt u bij aan een gezonde en prettige leeromgeving voor leerlingen en docenten.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.