Branderige ogen op kantoor: 7 mogelijke oorzaken en hoe ze te voorkomen

Heeft u te maken met klachten over branderige, droge of pijnlijke ogen bij medewerkers? Deze symptomen kunnen de productiviteit en het welzijn op de werkvloer negatief beïnvloeden. In dit artikel bespreken we zeven veelvoorkomende oorzaken van oogirritatie op kantoor en bieden we mogelijke oplossingen om de situatie te verbeteren.

Mogelijke oorzaken van branderige, droge en pijnlijke ogen

Wanneer medewerkers last hebben van zere, pijnlijke of geïrriteerde ogen, kunnen de onderstaande oorzaken een rol spelen:

 

  • Slechte verlichting en oogirritatie: onze ogen functioneren het best bij daglicht, maar veel kantoren maken voornamelijk gebruik van kunstlicht. Dit kan leiden tot oogirritatie zoals branderige en zere ogen.
  • Droge ogen door airconditioning: airconditioning kan droge en geïrriteerde ogen veroorzaken door de luchtvochtigheid te verlagen. Vervuilde airco-units kunnen bovendien stof en allergenen verspreiden, wat leidt tot symptomen als droge, jeukende en rode, branderige ogen.
  • Lage luchtvochtigheid en oogirritatie: een luchtvochtigheid onder de 40% kan droge slijmvliezen en oogirritatie veroorzaken. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%.
  • Stoffige ruimtes en jeukende, branderige ogen: stof kan oogirritatie veroorzaken en fungeert als een nest voor micro-organismen zoals schimmels, gisten en bacteriën. Dit kan leiden tot symptomen zoals rode, branderige en jeukende ogen.
  • Chemische middelen en pijnlijke, geïrriteerde ogen: reinigingsmiddelen, desinfectiematerialen, lijmen en bouwmaterialen bevatten vaak chemische stoffen die oogirritatie kunnen veroorzaken. Dit kan resulteren in pijnlijke, geïrriteerde ogen en een branderig gevoel in de ogen.
  • Vochtproblemen en schimmel: oorzaken van oogirritatie: te vochtige ruimtes kunnen leiden tot schimmelgroei, zoals zwarte schimmel, die sporen in de lucht verspreidt. Dit kan branderige, jeukende ogen en andere irritaties veroorzaken.
  • Gassen en stoffen: pijnlijke, droge ogen: andere gassen en stoffen zoals fijnstof, zwavelstofdioxide, ammoniak, formaldehyde (in lijmen), uitstoot van printers, glaswol, isolatiematerialen en computers kunnen ook bijdragen aan oogirritatie. Symptomen kunnen onder andere pijnlijke, droge ogen en een branderig gevoel in de ogen zijn.
  • Slechte hygiëne en vervuilde luchtkanalen: oorzaken van oogirritatie: slechte hygiëne en vervuilde luchtkanalen kunnen zorgen voor een ophoping van stof, allergenen en micro-organismen, wat de luchtkwaliteit en de gezondheid van de ogen negatief beïnvloedt.

Wat te doen bij branderige ogen: Onderzoek naar binnenmilieu

Om vast te stellen of de klachten aan het binnenmilieu van het kantoor liggen, is onafhankelijk onderzoek essentieel. Dit kan onder meer inhouden:

 

  • Het nemen van luchtmonsters
  • Het plaatsen van sensoren
  • Het beoordelen van de luchtverversingscapaciteit

 

De resultaten van dit onderzoek worden vastgelegd in een rapport met conclusies en aanbevelingen. Dit rapport kan helpen om de verhuurder te overtuigen de nodige maatregelen te treffen en de situatie op kantoor te verbeteren.

 

Strooming: uw partner voor binnenmilieuonderzoek

Strooming staat klaar om te helpen bij het identificeren en uitsluiten van problemen met betrekking tot oogirritatie op kantoor. Met onze uitgebreide ervaring op het gebied van binnenklimaat in relatie tot branderige ogen op kantoor kunnen wij snel de oorzaak achterhalen en onafhankelijk onderzoek uitvoeren.

Neem contact met ons op voor een frisse kijk op uw binnenklimaatproblemen. Herstel de gezondheid en productiviteit van de medewerkers en zorg voor een comfortabele werkomgeving.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.