Branderige ogen op kantoor: 7 oorzaken

Hoewel de meeste mensen het niet verwachten, is kantoorwerk behoorlijk inspannend voor het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld voor de ogen, die soms urenlang achtereen naar een beeldscherm moeten staren. Branderige ogen op kantoor is een klacht waarvoor Strooming regelmatig door bedrijven wordt ingeschakeld. Meestal hebben meerdere medewerkers er dan last van. In dit artikel hebben we 7 veelvoorkomende oorzaken van branderige ogen op een rij gezet.

Brandende tranende ogen

Op veel kantoren hebben mensen last van branderige ogen. Een aantal symptomen zijn:

 

  • Tranende ogen
  • Roodheid
  • Droge ogen
  • Pijnlijke ogen
  • Afscheiding
  • Jeukende ogen
  • Waterige ogen
  • Branderig gevoel
  • Oogontsteking

Verschillende oorzaken

Hebben op uw kantoor veel mensen van branderige ogen? Lees dan eens het lijstje hieronder. Misschien zitten er een of meerdere factoren tussen die bij u het geval zijn.

 

1. Slechte verlichting

Het oog is een gevoelig onderdeel van het menselijk lichaam en raakt al vrij snel geïrriteerd als iets in het binnenklimaat niet in orde is. Verlichting bijvoorbeeld. Onze ogen houden het meest van daglicht, terwijl op veel kantoren vooral kunstlicht wordt gebruikt.

 

2. Airco

De airco is een beduchte veroorzaker van droge en geïrriteerde ogen. De airco koelt niet alleen de lucht, maar condenseert ook. Daardoor wordt de lucht droog en raken de slijmvliezen van de ogen uitgedroogd.

 

3. Lage luchtvochtigheid

Zie ook het punt hierboven. Een ideale luchtvochtigheid ligt grofweg tussen 40 en 60%. Alles daaronder zorgt voor droge slijmvliezen en geïrriteerde ogen.

 

4. Stoffige ruimtes

Ook in stoffige ruimtes kunnen mensen last krijgen van hun ogen. Dit gebeurt vaak in combinatie met droge lucht. De ogen worden dan droog en zijn niet meer goed beschermd tegen stof en vuil. En raken dus geïrriteerd.

 

5. Chemische middelen

Ook chemische middelen kunnen de ogen irriteren. Bijvoorbeeld reinigingsmiddelen of desinfectiemateriaal. Of misschien worden in de buurt van uw bedrijf chemische middelen verwerkt. Er zijn tal van chemische middelen die voor oogirritaties kunnen zorgen.

 

6. Vochtproblemen & schimmel

Branderige ogen op kantoor kunnen ook ontstaan bij vochtproblemen en schimmel. Zeker zwarte schimmel verspreidt sporen in de lucht die de ogen flink kunnen irriteren. Schimmel komt met name voor in (te) vochtige ruimtes.

 

7. Gassen & stoffen

Naast alle bovenstaande oorzaken, kunnen ook andere gassen en stoffen op kantoor voor branderige ogen zorgen. Denk aan fijnstof, zwavelstofdioxide of ammoniak. Bij deze problemen is er vaak (maar niet altijd) ook stankoverlast.

 

Veel medewerkers met branderige ogen op kantoor

Heeft u veel medewerkers met branderige ogen op kantoor? Of bent u zelf degene die hier last van heeft? Dan zijn er gelukkig verschillende dingen die u kunt doen om het probleem op te lossen. Soms is dat heel eenvoudig, bijvoorbeeld betere ventilatie of een luchtbevochtiger. Maar over het algemeen is het niet duidelijk wat de oorzaak is, dus wordt er een specialistisch bedrijf ingeschakeld om dit te achterhalen.

 

Stroming inschakelen

Wist u dat Strooming ook kan helpen? Dankzij onze jarenlange ervaring met binnenklimaat op werk en binnenmilieu, kunnen wij snel achterhalen wat het probleem is. En natuurlijk krijgt u dan ook tips voor voordelige oplossingen.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.