Comfortindex PMV en PPD: wat is het en wat kunt u ermee?

Rillen van de kou of zweten van de hitte: een slecht afgestelde temperatuur zorgt voor heel wat ongemak voor werknemers. Daarom is het belangrijk dat er op kantoor een aangename temperatuur is. Met de comfortindex PMV en PPD kunt u de zogeheten thermische behaaglijkheid laten vaststellen. Lees in dit blog van Strooming hoe dit uw bedrijf kan helpen.

Wat is PMV en PPD?

PMV staat voor Predicted Mean Vote. Dit getal geeft de mening van een grote groep mensen weer. Die mening gaat over de beleving van de temperatuur in een ruimte. Het getal ligt tussen de -3 (heel koud) en +3 (heet). Uit de PMV wordt de PPD afgeleid. PPD betekent Predicted Percentage of Dissatisfied. Er blijft namelijk altijd een aantal mensen ontevreden over de temperatuur, ook al beoordeelt ‘de groep’ die als goed. Het percentage ontevreden mensen moet in een bedrijf onder de 10 procent liggen. Dat betekent dat een ideale PMV tussen de -0,5 en +0,5 ligt.

Dit houdt thermische behaaglijkheid in

Een ruimte is thermisch behaaglijk als mensen geen behoefte hebben aan een hogere of lagere temperatuur. Het gaat dus om de mate waarin mensen het thermische binnenklimaat acceptabel vinden. In dat geval vinden ze het fijn om in een ruimte te werken. Ze rillen niet van de kou en zweten niet van de hitte, maar voelen zich comfortabel. Er is dus sprake van thermische behaaglijkheid als de waarde van de PMV tussen de -0,5 en +0,5 ligt.

 

De gevolgen van een verkeerde temperatuur

Een te hoge of te lage temperatuur is voor niemand goed. Voor u als werkgever of leidinggevende niet, omdat uw medewerkers minder productief zijn. Hun lichaam is veel energie kwijt om een goede temperatuur vast te houden, waardoor er minder energie overblijft om te werken. Daarnaast leidt langdurig werken in een verkeerde temperatuur tot meer ziekteverzuim. Uw werknemers kunnen namelijk last krijgen van de volgende gezondheidsklachten:

 

  • Hoofdpijn
  • Verkrampte spieren in schouders en nek
  • Vermoeidheidsklachten en lusteloosheid
  • Concentratieproblemen

 

Zo zorgt u voor een aangename temperatuur

Gelukkig hoeft het niet zo ver te komen. Zorg dat de temperatuur in werkruimtes altijd aangenaam is. Voor gezonde mensen ligt die over het algemeen tussen de 18 en 21 graden. Kinderen, ouderen en zieken hebben een iets hogere temperatuur nodig, vanaf 20 graden. Laat medewerkers daarnaast zelf invloed uitoefenen op de temperatuur. Zorg dat ze een raam open kunnen zetten, de verwarming hoger of lager zetten of de airco in kunnen stellen. Uit onderzoek blijkt dat gezondheidsklachten hierdoor afnemen. Tot slot is het verstandig om altijd goed te ventileren, 24 uur per dag en 7 dagen per week.

 

Benieuwd naar uw PMV- en PPD-index? Strooming helpt!

Hoort u vaak klachten van uw werknemers over een te warme of te koude werkomgeving? Laat Strooming dan de PMV- en PPD-index vaststellen. Met onze speciale apparatuur lezen we de waarden direct uit. Ook uitgebreide metingen over een langere tijd zijn mogelijk. U ontvangt dan een rapportage met alle uitslagen. Uiteraard blijft het daar niet bij. We helpen u daarna ook met tips en adviezen om de temperatuur te verbeteren. Neem vooral contact met ons op om alle mogelijkheden vrijblijvend te bespreken.

Meer weten over een behaaglijk binnenklimaat? Lees dan ook het uitgebreide Dossier thermisch binnenklimaat op de website van ARBOkennisnet.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.