Oorzaken van droge lucht op de werkvloer

Voor een fijne werkomgeving is een goede balans in de luchtvochtigheid noodzakelijk. Te hoge luchtvochtigheid op kantoor is niet gewenst, maar een te lage is dat ook niet. Beide kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. In deze blog van Strooming leest u de belangrijkste oorzaken van een te droge of te natte lucht op kantoor, het belang van een goed binnenklimaat en u krijgt tips voor de juiste balans.

 

Wat is de ideale luchtvochtigheid op kantoor?

Het is lastig de luchtvochtigheid zo in te regelen dat het voor iedereen prettig is. Het percentage vocht is altijd relatief. Lucht die van nature warm is, bevat doorgaans meer vocht dan koude lucht. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%.

 

Veelvoorkomende klachten omtrent een te droge lucht op kantoor

Zodra de luchtvochtigheid op de werkvloer te laag is, kunt u last krijgen van vervelende gezondheidsklachten. Een luchtvochtigheidsgraad onder de 40% is eigenlijk al te laag en dat kan bijvoorbeeld concentratieproblemen opleveren. Een te droge lucht op de werkvloer kan zorgen  voor:

 

  • Droge of gevoelige ogen
  • Concentratieproblemen
  • negatieve invloed op de slijmvliezen
  • Een gevoel van discomfort
  • Hoger ziekteverzuim (virusdeeltjes blijven langer zweven)

 

Naast deze 4 redenen, zijn er natuurlijk nog persoonsgebonden symptomen. Medewerkers kunnen last krijgen van bijvoorbeeld een droge keel, een droge huid en gebarsten lippen. Zoals gezegd er zijn diverse gezondheidsklachten die het gevolg kunnen zijn van een te droge lucht.

 

Het belang van een goed binnenklimaat

Een goed binnenklimaat op de werkvloer is belangrijk voor de productiviteit en het comfort van uw medewerkers. Harvard School of Public Health onderzocht ooit de arbeidsprestaties van personen in een gezond binnenklimaat. Zij ontdekten dat we beter informatie opnemen en onze strategische capaciteiten aanzienlijk beter zijn in een goede luchtkwaliteit.

 

Tips voor een beter binnenklimaat

Bent u benieuwd hoe u snel de kwaliteit van het binnenklimaat kan verhogen? Hieronder geven wij u een aantal praktische tips om de kwaliteit van uw binnenklimaat  te verbeteren op de werkvloer:

 

  • Zorg voor een klimaatsysteem dat past bij de werkruimtes en het maximale aantal aanwezige medewerkers.
  • Laat het systeem regelmatig onderhouden en schoonmaken. Dit voorkomt de groei van bacteriën en andere ziektemakers.
  • U kunt vochtregulerend planten plaatsen op de werkvloer dit is niet alleen goed voor de relatieve luchtvochtigheid, dit draagt ook bij aan een positievere gemoedstoestand en leidt tot een betere concentratie, regelt een betere verdeling van temperatuur en tenslotte, zorgt bewezen voor tot wel 20% minder ziekteverzuim.
  • Plaats luchtwassers en koudwaterverdampers op de werkvloer om de juiste balans te behouden.

 

Het binnenklimaat op de werkvloer verbeteren?

Heeft u na het lezen van deze blog het idee dat de luchtvochtigheid op de werkvloer wellicht te laag of te hoog is? Om het ideale binnenklimaat te creëren kunnen wij voor u een onderzoek verrichten en u van een passend advies te voorzien. Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een offerte op via de offertebutton.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.