De Impact van Slechte Luchtkwaliteit op Kantoor

De kwaliteit van de lucht op kantoor heeft aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid, het comfort, en de prestaties van werknemers. In dit artikel duiken we dieper in op de effecten van slechte luchtkwaliteit op de werkomgeving en bieden we mogelijke oplossingen voor deze problemen.

Luchtkwaliteit en Gezondheid

Een cruciaal aspect van de luchtkwaliteit op kantoor is de samenstelling van de lucht. In een gezond binnenklimaat is de luchtsamenstelling optimaal, met een balans van ongeveer 80% stikstof en 20% zuurstof. Helaas kunnen kantooromgevingen worden verontreinigd door diverse bronnen, zoals printers, koolstofdioxide (door onvoldoende ventilatie), en chemische stoffen (afkomstig van schoonmaakproducten). Deze verontreinigingen kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

 

Effecten van Slechte Luchtkwaliteit

 1. Vermoeidheid: Onvoldoende zuurstof in de lucht, meestal te wijten aan slechte ventilatie, kan leiden tot vermoeidheid onder werknemers.
 2. Concentratieproblemen: Zuurstoftekort kan ook concentratieproblemen veroorzaken, samen met oncomfortabele temperaturen en lage luchtvochtigheid.
 3. Onaangenaam Werkmilieu: Een slechte luchtkwaliteit resulteert vaak in klachten van werknemers en verminderde productiviteit. Gezien de aanzienlijke tijd die werknemers binnenshuis doorbrengen, is het handhaven van een gezonde luchtkwaliteit van groot belang.
 4. Oogirritatie: Te droge lucht, bijvoorbeeld door airconditioning, kan leiden tot branderige ogen, wat ongemak veroorzaakt bij werknemers die lange tijd naar beeldschermen staren.
 5. Gezondheidsproblemen: Slechte luchtkwaliteit kan variëren van hoofdpijn en geïrriteerde slijmvliezen tot verkoudheid en zelfs astma.
 6. Gevaarlijke Stoffen: Bij onvoldoende ventilatie kunnen gevaarlijke stoffen zoals ammoniak of fijnstof binnendringen. Ook kan het koolstofdioxidegehalte stijgen door de ademhaling van werknemers.
 7. Sick Building Syndrome: In ernstige gevallen kan slechte luchtkwaliteit op kantoor leiden tot het Sick Building Syndrome, waarbij meerdere werknemers gezondheidsklachten ervaren als gevolg van een ongezonde werkomgeving.

 

Verbeteringen Aanbrengen

Het waarborgen van een goede luchtkwaliteit op kantoor is cruciaal. Enkele maatregelen om dit te bereiken zijn:

 • Ventilatie: Zorg voor voldoende en effectieve ventilatie om de lucht te verversen.
 • Luchtbevochtiging: Handhaaf een luchtvochtigheid tussen 40% en 60% voor comfort.
 • Klimaatbeheersing: Investeer in een goed klimaatsysteem dat de temperatuur en luchtvochtigheid regelt.
 • Materialen en Inrichting: Kies milieuvriendelijke materialen en inrichting om schadelijke emissies te minimaliseren.
 • Luchtkwaliteitsonderzoek: Door middel van onderzoek kunnen wij voor u helder krijgen of, en zo ja, wat er verbeterd moet worden om de luchtkwaliteit te optimaliseren.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.