De gevolgen van slechte lucht op kantoor

Is de kwaliteit van de binnenlucht op uw kantoor gezond? Kan stankoverlast kwaad of is het alleen vervelend? Strooming  krijgt dagelijks allerlei vragen over slechte lucht op kantoor. In dit blog hebben we onze antwoorden op een aantal veel gestelde vragen op een rijtje gezet. Lees alles over een slechte lucht op kantoor en wat u hieraan aan kunt doen.

Wat is gezonde lucht op kantoor?

In een gezond binnenklimaat is de samenstelling van de lucht perfect in balans: ongeveer 80% stikstof en 20% zuurstof. Daarnaast bevat de binnenlucht in kleine percentages nog wat sporen van andere (edel)gassen. Op kantoor kunnen bepaalde stoffen en gassen de lucht vervuilen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn fijnstof (door printers), koolstofdioxide (door uitademing van verbrande zuurstof en slechte ventilatie) of chemische stoffen (schoonmaak). In een gezond kantoor is van dit alles geen sprake.

Problemen die kunnen ontstaan

Als de samenstelling van de lucht precies goed is, is de kans op onderstaande problemen een stuk kleiner.

 

1. Vermoeidheid

Als de lucht op kantoor te weinig zuurstof bevat, bijvoorbeeld door slechte ventilatie, raken kantoormedewerkers sneller vermoeid.

 

2. Concentratieproblemen

Net als vermoeidheid zorgt zuurstofgebrek ook voor concentratieproblemen. Een te hoge temperatuur of een te lage luchtvochtigheid kan daar ook aan bijdragen.

 

3. Geen prettig werkklimaat

Een slechte lucht op kantoor? Dan is de kans groot dat medewerkers klagen over het werkklimaat en weinig productief zijn. Kantoormedewerkers zitten de hele dag binnen, dus niets is zo belangrijk als gezonde lucht.

 

4. Branderige ogen

Te droge lucht, bijvoorbeeld door de airco, zorgt voor problemen zoals branderige ogen. Erg vervelend voor medewerkers die de hele dag naar een beeldscherm moeten turen.

 

5. Gezondheidsproblemen

Slechte lucht op kantoor kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Van hoofdpijn of geïrriteerde slijmvliezen tot verkoudheid of zelfs astma.

 

6. Gevaarlijke stoffen

Bij slechte ventilatie hebben allerlei gevaarlijke stoffen kans om de binnenlucht te vervuilen. Bijvoorbeeld ammoniak of fijnstof van buiten (langs drukke wegen of in landbouwgebied).  En ook binnen kan het gehalte koolstofdioxide oplopen (verbruikte zuurstof door uitademing). En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

 

7. Sick Building Syndrome

In het ergste geval kan slechte lucht op kantoor zorgen voor een sick building syndrome; een reeks gezondheidsklachten onder medewerkers die wordt veroorzaakt door een ongezonde werkplek.

 

8. Stankoverlast

Ook stankoverlast kan optreden als de lucht op kantoor niet gezond is. En andersom kan stank ook voor slecht kantoorklimaat zorgen. Zo snel mogelijk iets aan doen dus.

 

10 tips om een slechte lucht op kantoor te voorkomen

Gebruik onderstaande tips om ongezonde lucht op kantoor te voorkomen.

 

  1. Zorg 24/7 voor voldoende ventilatie
  2. Planten op kantoor zorgen voor meer zuurstof
  3. Gebruik een goede klimaatinstallatie
  4. Plaats printers in een aparte ruimte
  5. Gebruik zo min mogelijk chemische reinigingsmiddelen
  6. Werk aan een luchtvochtigheid tussen 40 en 60%
  7. Zorg voor een aangename temperatuur
  8. Voorkom of verhelp vochtproblemen en stankoverlast
  9. Zuig vervuilde lucht af met een afzuiginstallatie
  10. Kies ramen die open kunnen om af en toe extra te luchten

 

Lees nog meer in ons blog 10 tips voor een gezond kantoorklimaat

 

Strooming: frisse wind door ieder kantoor

Vindt u het ook belangrijk dat uw medewerkers een gezonde en productieve werkplek hebben? Of klagen medewerkers over het binnenklimaat op uw kantoor? Laat dan onderzoek doen door Strooming. U weet dan precies hoe het staat met de lucht op uw kantoor en hoe u – eventueel ­– zo voordelig mogelijk verbeteringen kunt treffen.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.