Herken de symptomen van stoflongen

Werkt u met stofdeeltjes en ademt u deze al geruime tijd in? Dan kunt u een longaandoening krijgen: stoflongen. Met name mensen in de bouw lopen het risico stoflongen te krijgen. In dit blog van Strooming meest u alles over stoflongen: wat zijn het, wie krijgen ze, wat zijn de symptomen van stoflongen en hoe voorkomt u ze? Natuurlijk helpt Strooming graag bij het voorkomen van de longaandoening.

 

Wat zijn stoflongen?

Stoflongen zijn longaandoeningen die veroorzaakt worden door fijne stofdeeltjes. Als u de stofdeeltjes inademt, loopt u een gezondheidsrisico. De stofdeeltjes veroorzaken ontstekingen in het longweefsel. Uiteindelijk worden de ontstekingen littekens en kunnen de longen minder goed zuurstof opnemen. Daarnaast worden de longen minder elastisch en is het ademhalen veel lastiger dan met gezonde longen.

Helaas zijn stoflongen niet te genezen. De symptomen kunnen worden behandeld met bijvoorbeeld antibiotica, maar genezen is geen optie. Sommige patiënten met stoflongen krijgen extra zuurstof toegediend. Mensen met stoflongen hebben een verhoogde kans op tuberculose en longkanker.

 

Wie krijgen stoflongen?

Mensen in de bouw hebben te maken met stof en mensen die langdurig bepaalde stofdeeltjes inademen, kunnen stoflongen krijgen. Stoflongen is een typische beroepsziekte. Het gaat dan vooral om bouwvakkers, specialisten die asbest verwijderen, mijnwerkers, metaalarbeiders, vloerenleggers en slopers.

De meest voorkomende vorm van stoflongen is silicose. Deze vorm van stoflongen komt door het inademen van silicium (kwartsstof). Vooral bouwvakkers of andere mensen die met kwarts werken, lopen het risico stoflongen te krijgen. Kwarts zit in veel gesteentes en zodra dit wordt gezaagd, geslepen of gefreesd, komt er kwartsstof vrij. Door dit in te ademen, dingt het diep door in de longen en kunnen stoflongen het gevolg zijn.

 

4 soorten stoflongen

Zoals gezegd is de meest voorkomende vorm van stoflongen silicose. Die worden veroorzaakt door kwarts. Er zijn in totaal vier verschillende types stoflong met ieder hun eigen symptomen:

 

 • Silicose, veroorzaakt door kwartsstof
 • Anthracose, ook wel mijnwerkerslongen genoemd, veroorzaakt door steenkoolstof of roet
 • Asbestose, veroorzaakt door asbest
 • Talcose, veroorzaakt door talk

 

Symptomen stoflongen

Hoewel er verschillende varianten van stoflongen zijn, komen de symptomen van stoflongen redelijk vaak overeen. Ze zijn op te delen in drie fases:

 

 • Fase 1: kortademigheid als u zich flink inspant, een droge hoest (dus zonder speeksel of slijm) en terugkerende pijn in de borst
 • Fase 2: kortademigheid in rust, steeds meer en erger hoesten, pijn op de borst wordt heftiger en de ademhaling wordt sneller, kost moeite en kan piepend zijn
 • Fase 3: voortdurend kortademig, veel hoesten wat pijnlijk is en waar slijm en zelfs bloed bij zit, ademnood, verhoogde hartslag en soms zelfs hartfalen, pijn in het hoofd, duizeligheid en maag- en darmklachten

 

Voorkom stoflongen

Stoflongen zijn niet te genezen, dus voorkomen van de longaandoening is belangrijk. Natuurlijk kunt u nooit met honderd procent zekerheid zeggen dat u stoflongen voorkomt, maar u kunt in ieder geval het risico zo klein mogelijk maken.

 

 • Zorg voor voldoende ventilatie, waardoor de stofdeeltjes niet kunnen ophopen en u minder risico loopt op stoflongen
 • Kies waar mogelijk om te werken met ander materiaal en voorkom het werken met kwarts
 • Stel uzelf zo kort mogelijk bloot aan de gevaarlijke stofdeeltjes
 • Maak altijd goed schoon, zodat eventueel neergedwarreld stof niet kan opwaaien
 • Zorg voor goed gereedschap en voor goede afzuiging van het stof
 • Werk waar mogelijk in de buitenlucht
 • Draag beschermende kleding en draag een kapje voor uw mond of zelfs een masker

 

 Strooming helpt bij een gezonde werkplek

Om te ontdekken hoe groot het risico op stoflongen in uw bedrijf of op uw werkplek is, kan Strooming verschillende metingen en een luchtonderzoek doen. We kunnen zelfs meten hoe hoog het gehalte kwarts of andere schadelijke stofdeeltjes in de binnenlucht is. Aan de hand van de uitkomsten kunnen we u specialistische tips geven om de werkomgeving zo snel zo gezond mogelijk te maken. Neem gerust contact met ons op voor gratis en vrijblijvend advies of vraag direct een offerte aan.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.