Effectieve oplossingen voor tocht op kantoor: veelgestelde vragen beantwoord

Een aangenaam binnenklimaat is essentieel voor het comfort van medewerkers op kantoor. Toch is tocht een veelvoorkomend probleem dat ongemakken, verminderde prestaties en zelfs gezondheidsklachten kan veroorzaken. In deze blog beantwoorden we daarom drie veelgestelde vragen over tocht op kantoor en bieden we praktische oplossingen.

Waarom is tocht op kantoor een probleem?

Tocht op kantoor kan leiden tot ongemak en diverse klachten bij medewerkers. Vooral op werkplekken waar veel tijd wordt doorgebracht achter een bureau of computer, kan tocht bovendien storend zijn. Medewerkers kunnen hierdoor last krijgen van:

  • Stijve spieren
  • Koude vingers
  • Concentratieproblemen
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Spierspanning in nek en schouders

Omdat deze klachten de productiviteit en het welzijn van medewerkers negatief beïnvloeden, is het belangrijk om tocht in kantoorruimtes effectief aan te pakken en een gezond binnenklimaat te waarborgen.

Waar komt tocht vandaan?

Tocht ontstaat doordat luchtstromen zich verplaatsen van ruimtes met hoge luchtdruk naar ruimtes met lage luchtdruk. Hoewel tocht vaak wordt geassocieerd met problemen in het ventilatiesysteem, zijn er daarnaast ook andere oorzaken. De meest voorkomende bronnen van tocht op kantoor zijn:

  1. Te veel luchtstroom via ventilatieroosters – Dit zorgt ervoor dat koude lucht het kantoor binnenkomt.
  2. Te hoge luchtsnelheid van het ventilatiesysteem – Dit kan ervoor zorgen dat koude lucht te hard door het kantoor wordt geblazen.
  3. Ontbreken van een windklep – Hierdoor beïnvloedt de wind van buiten de luchtcirculatie binnen het kantoor.
  4. Temperatuurverschillen tussen ruimtes – Grote verschillen in temperatuur tussen verschillende delen van het kantoor veroorzaken vaak luchtstromen, zelfs zonder dat het ventilatiesysteem actief is. Dit gebeurt bijvoorbeeld als één ruimte sterk verwarmd wordt, terwijl een andere ruimte kouder blijft.

Zijn er klachten op de werkvloer en is er behoefte aan duidelijkheid over de situatie? Wij helpen u graag om de oorzaken van de klachten te achterhalen en adviseren welke maatregelen genomen kunnen worden.

 

Hoe kan tocht effectief worden verholpen?

Om tocht op kantoor te verminderen, is het noodzakelijk om eerst de oorzaak van het probleem vast te stellen. Strooming helpt hierbij door een grondige analyse van het binnenklimaat uit te voeren. Mogelijke oplossingen zijn:

  • Het ventilatiesysteem optimaliseren – Door de luchtsnelheid of de luchtinlaat te verminderen, kunt u tocht beperken zonder dat de ventilatie in het gedrang komt.
  • Kieren en naden dichten – Dit kan helpen om tocht te verminderen, maar zorg ervoor dat de ventilatie voldoende blijft om een gezonde luchtkwaliteit te behouden.
  • Windkleppen installeren – Dit voorkomt dat winddruk van buiten invloed heeft op de luchtstromen binnen.
  • De temperatuur balanceren in verschillende ruimtes – Zorg ervoor dat de temperaturen in verschillende delen van het kantoor gelijkmatiger zijn om tocht door temperatuurverschillen te verminderen.

 

Meer weten over het verhelpen van tocht op kantoor?

Heeft u last van klachten op de werkvloer en wilt u helderheid over de situatie? Wij helpen u graag om de oorzaak van de klachten te achterhalen en geven advies over welke maatregelen genomen kunnen worden.

 

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan