Tocht verhelpen op kantoor?

Een prettig prettig binnenklimaat heeft invloed op het comfort en de productiviteit van de mensen die er werken. Daarom is het belangrijk dat de ventilatie in orde is, dat de toevoer van verse lucht circuleert en dat de temperatuur behaaglijk is. Veel bedrijven denken deze zaken op orde te hebben, maar in de praktijk blijkt vaak het tegendeel waar. Tocht is bijvoorbeeld een hardnekkig probleem. Strooming beantwoordt 3 veel gestelde vragen. Tocht verhelpen doet u zo!

1. Waarom is tocht op kantoor een probleem?

Om ontspannen en geconcentreerd te kunnen werken, is een gezond binnenmilieu erg belangrijk. Zeker op plekken waar mensen de hele dag achter een computer zitten, is het van belang dat het niet te koud is en dat het dus ook niet tocht. Tocht zorgt namelijk voor allerlei (gezondheids)problemen zoals:

 

 • Stramme spieren
 • Koude vingers (lastig bij computerwerk)
 • Concentratieproblemen
 • Vermoeidheidsklachten
 • Hoofdpijn
 • Gespannen/verkeerde werkhouding
 • Ziekte/verkoudheid
 • Stijve nek
 • Kramp in ledematen

 

Kortom: redenen genoeg om tocht op kantoor zoveel mogelijk te verhelpen.

2. Waar komt tocht vandaan?

Tocht is een stroom wind die wordt veroorzaakt door verschillen in luchtdruk. Als in de ene ruimte (of daarbuiten) sprake is van een hoge luchtdichtheid en in de andere ruimte aan lage, wordt dit automatisch gecompenseerd. Zo ontstaat er wind van de ene plek naar de andere. En daardoor kan het dus gebeuren dat de thermostaat een behaaglijke temperatuur aangeeft, maar dat medewerkers van een kantoor toch zitten te rillen van de kou.

Bij tocht denken veel mensen automatisch aan naden en kieren bij ramen of deuren. Er worden tochtstrips geplakt, borstels in de brievenbus geplaatst of afdekplaatjes voor een sleutelgat gehangen. Hartstikke goed natuurlijk, maar soms worden 3 belangrijke boosdoeners vergeten. Vaak zijn dat problemen met de luchttoevoer:

 

 1. Ventilatieroosters: het inblaasrooster van het ventilatiesysteem blaast teveel lucht in
 2. De luchtsnelheid van het mechanische ventilatiemechanisme is te hoog
 3. Het automatische ventilatiesysteem is niet voorzien van een windklep, waardoor de winddruk in het kantoor schommelt

 

3. Tocht verhelpen, hoe doet u dat?

Om tocht in uw kantoor te verhelpen, is het allereerst van belang om uit te zoeken waar die vandaan komt. Met een onderzoek van Strooming is het mogelijk  om de oorzaak te achterhalen. En samen met de oorzaak, krijgt u natuurlijk ook advies op maat om het probleem op te lossen.

Bent u bezig met tocht te verhelpen? Vergeet dan niet dat ventilatie van een kantoor uiterst belangrijk is. Zorg dus dat u niet alle naden, kieren en roosters potdicht afsluit, want op die manier worden de problemen met het binnenklimaat alleen maar erger!

Meer weten over tocht verhelpen?  Neem dan vrijblijvend contact op met Strooming of vraag een offerte aan.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.