Schimmel in huis: aanpak voor woningcorporaties

Als woningcorporatie heeft u de taak om een gezonde en prettige woonomgeving te waarborgen voor uw huurders. Vocht en schimmel in woningen kunnen dat woongenot ernstig verstoren, met gezondheidsproblemen en structurele schade als mogelijke gevolgen. Het aanpakken van deze problemen vraagt om een gezamenlijke inspanning van zowel de corporatie als de bewoners. In dit blog leest u hoe u schimmelproblemen effectief kunt aanpakken, en hoe onafhankelijk onderzoek daarbij kan helpen.

Leefbaarheid en woongenot als doel

De leefbaarheid van woningen is een belangrijke verantwoordelijkheid van woningcorporaties. Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, benadrukt dat corporaties door middel van onderhoud en verduurzaming bijdragen aan gezonde woonomstandigheden. Vocht en schimmel zijn veelvoorkomende problemen, vooral in oudere woningen, en kunnen een negatieve invloed hebben op het binnenmilieu en de gezondheid van bewoners. Samen met bewoners kunnen deze problemen effectief worden aangepakt.

 

De rol van onderhoud en samenwerking

Corporaties investeren steeds meer in onderhoud en verduurzaming, zoals blijkt uit de cijfers van de Aedes-benchmark. Deze investeringen zijn noodzakelijk om problemen zoals vocht en schimmel aan te pakken. Echter, de samenwerking met bewoners blijft cruciaal. Door huurders te informeren over het belang van ventilatie en vochtbeheersing kunnen schimmelproblemen in veel gevallen worden voorkomen.

 

Onafhankelijk onderzoek voor helderheid en advies

Wanneer schimmelklachten worden gemeld, is het van belang de oorzaak duidelijk vast te stellen. Onze rol als onafhankelijk onderzoeksbureau kan daarbij helpen. Wij voeren een grondige inspectie uit in de betreffende woning om te achterhalen wat de oorzaak van het probleem is en hoe dit kan worden opgelost.

Onze aanpak bestaat uit de volgende stappen:

  • Visuele inspectie: we bezoeken de locatie en controleren op schimmelplekken, ventilatiemogelijkheden en bouwkundige gebreken die van invloed kunnen zijn op het binnenmilieu.
  • Technische metingen: we voeren verschillende metingen uit, zoals het controleren van de capaciteit van mechanische ventilatie en het in kaart brengen van vochtplekken met warmtebeeldcamera’s.
  • Monitoring: twee weken lang plaatsen we sensoren die de relatieve luchtvochtigheid, temperatuur en koolstofdioxide meten.
  • Luchtmonsters: we nemen luchtmonsters binnen en buiten de woning, die in een laboratorium worden geanalyseerd op de aanwezigheid van schimmels en gisten.

Zodra alle meet- en analysedata beschikbaar zijn, stellen we een gedetailleerd rapport op. Hierin vindt u onze conclusies over het binnenmilieu en een advies over de benodigde maatregelen. Wij beantwoorden vragen zoals: Is er sprake van schimmelvorming? Wat is de oorzaak, en welke stappen moeten worden ondernomen om de situatie te verbeteren?

 

Conclusie

Vocht en schimmel vormen niet alleen een bedreiging voor de woning, maar ook voor het welzijn van huurders. Door nauw samen te werken met bewoners en gebruik te maken van onafhankelijk onderzoek, kunt u als woningcorporatie een gezonde en prettige woonomgeving waarborgen. Onze onderzoeken geven helder inzicht in de oorzaak van schimmelproblemen en bieden praktische aanbevelingen om de leefbaarheid in uw woningen te verbeteren.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.