Legionella & douchekoppen

Als u langere tijd de leidingen niet hebt gebruikt, dan loopt u het risico dat er een legionella-besmetting ontstaan is. Voor de veiligheid is het belangrijk om alle leidingen goed door te spoelen. Vooral legionella in de douchekop zorgt voor gevaarlijke situaties. Hoe houdt u de douchekop legionella-vrij? En hoe gebeurt dat op een veilige manier? Strooming legt het uit, lees gauw verder.

Voorkom legionella: douchekop doorspoelen

Legionella is een bacterie die voorkomt in ons leidingwater. Onder goede omstandigheden kan de bacterie zich ontzettend snel vermenigvuldigen. Bereikt de hoeveelheid legionella de wettelijk vastgestelde grenswaarden, dan brengt dat grote risico’s met zich mee. Wanneer legionella ingeademd wordt, kunt u namelijk ziek worden en zelfs de ernstige veteranenziekte oplopen.

De legionellabacterie is dol op stilstaand water. Worden waterleidingen niet gebruikt, dan heeft legionella dus volop kans om zich te vermenigvuldigen. Komt u terug van vakantie of na lange tijd thuiswerken weer op kantoor, dan is het daarom belangrijk om voor gebruik eerst alle kranen goed door te spoelen vanwege legionella.

Met legionella besmet water drinken kan geen kwaad, maar besmette waternevel inademen is wél gevaarlijk. Vergeet daarom bij het doorspoelen ook zeker de douchekoppen niet.

 

Veilig douchekoppen doorspoelen tegen legionella

Juist omdat douchekoppen het water in kleine druppeltjes uitsproeien en vernevelen, moet u voorzichtig te werk gaan bij het doorspoelen van de douche. Laat de douchekop een paar minuten lang goed doorstromen. Doe dit eerst met heet water en daarna met koud water, om legionella te doden.

Houd bij het spoelen de douchekop onder water in een emmer om waternevel te voorkomen of haal het sproeistuk van de kraan. Bedek de emmer met een doek om te voorkomen dat eventuele nevel wordt ingeademd. Houd ook de deur van de badkamer dicht en ventileer naar buiten.

 

Legionella in de douchekop? Strooming schiet te hulp

Twijfelt u of uw waterleiding besmet is met legionella en wilt u weten wat u daar allemaal aan kunt doen? Strooming is expert op het gebied van legionellapreventie, -opsporing en -bestrijding en helpt u van A tot Z bij uw legionellaprobleem. Kies voor zekerheid en veiligheid! Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag gelijk een vrijblijvende offerte aan.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.