Keerklepcontrole voor veilig drinkwater

Keerklepcontrole voorkomt dat verontreinigd water in het drinkwaternet terugstroomt. Hier vindt u alles wat u moet weten over keerklepcontrole, inclusief wettelijke verplichtingen en hoe wij deze zorg uit handen kunnen nemen.

Wat is een keerklep?

Een keerklep, ook bekend als terugstroombeveiliging, voorkomt dat verontreinigd water terugvloeit in het drinkwaternet. Deze kleppen bevinden zich bij diverse apparaten die op de drinkwaterinstallatie zijn aangesloten.

Om een voorbeeld te geven, keerkleppen zorgen ervoor dat stilstaand vervuild water van een brandslanghaspel of zeep van een vaatwasmachine niet terugstroomt in het leidingnet wanneer de druk wegvalt.

Waarom is keerklepcontrole verplicht?

Keerklepcontrole is verplicht voor alle collectieve waterinstallaties waarbij water wordt verstrekt aan derden. Dit is nodig om te voldoen aan de eisen van het Waterwerkblad 1.4 G en de zorgplicht die hoort bij het verstrekken van deugdelijk drinkwater. Als beheerder van een collectieve waterinstallatie bent u verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van het drinkwater.

 

Keerkleppen en legionella

Stilstaand water vormt een risico op legionellabesmetting. Daarom is het belangrijk dat de juiste keerkleppen worden geïnstalleerd en regelmatig gecontroleerd. Dit voorkomt dat, mocht er een legionellabesmetting optreden, niet de rest van het collectieve watersysteem wordt besmet met legionella.

 

Hoe verloopt een keerklepcontrole?

Een keerklepcontrole omvat de identificatie, beoordeling en het testen van keerkleppen op correcte werking. De tests kunnen traditioneel, met onderdruk- of overdrukmethoden worden uitgevoerd, afhankelijk van de specifieke eisen en omstandigheden van uw installatie.

 

Keerklepcontrole met steekproeven

Indien uw installatie meer dan 50 keerkleppen bevat, kunt u onder bepaalde voorwaarden steekproeven uitvoeren. Dit kan efficiëntie en kostenbesparing opleveren zonder in te boeten op veiligheid.

 

Keerklepcontrole kosten

De kosten van een keerklepcontrole variëren afhankelijk van de omvang van de installatie en het aantal keerkleppen dat gecontroleerd moet worden.

Om een offerte te kunnen opstellen, ontvangen wij graag, indien bekend, het aantal aanwezige keerkleppen. Deze informatie vindt u in de rapportage van de keerklepcontrole van het huidige bedrijf dat de controle voor u uitvoert of in het legionella beheersplan. Is het aantal keerkleppen niet bekend, dan kunnen wij op basis van ervaring een schatting maken van het aantal te controleren keerkleppen of een staffel aanleveren, zodat u weet wat u kunt verwachten.

 

Terugstroombeveiliging controle

De controle van terugstroombeveiliging, of keerkleppen, waarborgt veilig drinkwater en voorkomt terugstroom van verontreinigd water in het drinkwaternet. Meer informatie vindt u in het Waterwerkblad 1.4 G.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.