Keerklepcontrole

De keerklepcontrole is een belangrijk onderdeel van het legionella-beheersplan en verplicht voor alle collectieve waterinstallaties. Het is bij het testen van de keerkleppen van groot belang dat de controle op de juiste wijze wordt uitgevoerd om vervuiling van het drinkwater en gezondheidsrisico’s te voorkomen. Als u op zoek bent naar zo’n expert voor uw keerklepcontrole, dan zit u bij Strooming helemaal goed. Wij zijn al sinds 1986 gespecialiseerd in waterkwaliteit en gaan snel en secuur te werk. Na de keerkleppen-test geven we u inzicht in wat wel en niet aan wetgeving voldoet. In een helder rapport ontvangt u een duidelijke opsomming van goedgekeurde, defecte of ontbrekende keerkleppen. Daarnaast adviseren we hoe de gebreken te herstellen om weer aan wet en regelgeving te voldoen. Op deze pagina vertellen u alles wat u moet weten over controle keerkleppen en legionella, lees snel verder!

Wat is een keerklep?

Een keerklep – ook wel terugstroombeveiliging genoemd – is een klein klepje dat binnenin waterleidingen is bevestigd. De terugstroombeveiliging zorgt ervoor dat vervuild water niet terugstroomt in het waternet of in het drinkwater van een woning of bedrijf.

Keerkleppen zijn te vinden bij alle apparatuur die is aangesloten op de drinkwaterinstallatie. Denk aan afwasmachines, koffiezetapparaten, koelkasten, brandslangen, wasmachines, oogdouches en dergelijke. De locatie van de keerklep in de leiding verschilt per waterinstallatie.

keerklepcontrole laten uitvoeren

Waarom een keerklepcontrole?

Het controleren van de keerkleppen is belangrijk om er zeker van te zijn dat vervuild water niet kan terugstromen in het openbare net. Verontreinigd water dat terugstroomt kan schadelijk zijn voor de gezondheid, zowel chemisch (zoals vaatwasmiddel) als microbiologisch (bijvoorbeeld legionellabacteriën).

 

Keerkleppen en legionella

Een keerklep voorkomt slechts beperkt de groei van legionella in uw installatie. Legionella groeit tussen een temperatuur van 25 en 55 °C. Om de groei van legionella te beperken, is het daarom belangrijk om te voorkomen dat het water in uw installatie opwarmt.

Dit voorkomt u met een goede aanleg van uw waterinstallatie en voldoende waterdoorstroming. Een goed functionerende keerklep kan voorkomen dat legionella zich snel door uw installatie verspreidt. Als het water niet opwarmt en u voldoende doorstroming heeft is de kans op legionellagroei zeer beperkt.

 

Is de keerklepcontrole verplicht?

Ja, de keerklepcontrole is verplicht voor iedere collectieve drinkwaterinstallatie. U heeft als eigenaar van een collectieve leidingwaterinstallatie de plicht om veiling en gezond drinkwater beschikbaar te stellen. Dat staat in de Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties, die zijn vastgelegd in NEN 1006 en het Waterleidingbesluit.

In Waterwerkblad WB 1.4 G staat vermeld dat een jaarlijkse controle van de keerkleppen (beveiligingstoestellen) verplicht is. Dit geldt voor alle keerkleppen, tenzij die zijn geïntegreerd in toestellen zoals tapkranen, inlaatcombinaties of thermostatische mengkranen. Deze kleppen moeten om de 10 jaar worden vervangen.

 

Keerklep testen: hoe en wat?

Keerkleppen testen gebeurt over het algemeen in een aantal stappen:

 

  • Identificeren van de terugstroombeveiliging: waar in de waterleiding?
  • Beoordelen of het juiste type keerklep is gebruikt
  • Nagaan of keerkleppen op de juiste plek zijn geplaatst
  • Controleren of de keerklep goed terugslaat
  • Keuringsrapport opstellen

 

Door middel van een traditionele methode, onderdruk-methode of overdruk-methode wordt gecontroleerd of de keerkleppen goed werken.

 

Keerklepcontrole met steekproeven

Wanneer uw drinkwaterinstallatie meer dan 50 keerkleppen bevat, is het sinds 1 februari 2012 toegestaan de keerklepcontrole steekproefsgewijs te controleren. Voorwaarde hiervoor is wel dat de locaties van alle geïnstalleerde keerkleppen op tekening zijn aangegeven én op het overzicht toestellen zijn vermeld. Komt er uit de steekproef een defect boven water, dan moeten alsnog alle keerkleppen gecontroleerd worden.

Er is een aantal keerkleppen die een uitzondering vormt op de hierboven genoemde regel, namelijk:

 

  • keerkleppen met een speciale functie;
  • keerkleppen op de meest kritische locaties;
  • keerkleppen in de meest zware gebruiksomstandigheden.

 

Deze keerkleppen moeten wel verplicht jaarlijks worden gecontroleerd en worden expliciet buiten de steekproefsgewijze controle gehouden.

Laat uw keerkleppen testen door Strooming!

Strooming voert de keerklepcontrole uit voor zo’n 1700 locaties in Nederland. Wij beschikken over alle apparatuur en ook over diepgaande kennis op dit gebied. We brengen eventuele defecten direct aan het licht, leggen de werkzaamheden vast in een logboek en informeren u over de oplossing van het probleem. Indien nodig kunnen we ook direct een keerklep-montage voor u regelen.

Laat uw keerklepcontrole met een gerust hart over aan de experts van Strooming.  Neem voor meer informatie gerust contact met ons op, of vraag direct vrijblijvend en gratis uw offerte aan!

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.