Terugslagklep waterleiding verplicht

Weleens gehoord van een terugslagklep, ook wel keerklep, genoemd? Een terugslagklep zorgt ervoor dat vervuild water niet terugstroomt in de waterleiding. Bij vrijwel alle apparaten die direct zijn aangesloten op een waterleiding hoort een terugslagklep gemonteerd te zijn. Denk bijvoorbeeld aan apparaten als vaatwassers, koffiezetautomaten en wasmachines. Maar is een terugslagklep waterleiding verplicht? U leest het hier.

 

De functie van een terugslagklep

De terugslagklep is een extra terugsstroom beveiliging in uw waterleidingen. De terugslagklep zorgt ervoor dat water maar één kant op kan stromen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld voorkomen dat legionella zich kan verspreiden. Om vervuild water te vermijden is het belangrijk om regelmatig een keerklep controle uit te laten voeren.

 

Het gevaar van legionella

Legionella is een bacterie die voorkomt in leidingwater. Wanneer er een klein aantal legionella bacteriën zijn, is dit niet gevaarlijk voor uw gezondheid. De bacterie wordt echter wel gevaarlijk wanneer ze zich verspreidt. De kans is dan groter dat u besmet raakt met de bacterie. Als gevolg van een besmetting met de legionellabacterie kan de legionellagriep of veteranenziekte ontstaan. De veteranenziekte begint met hoge koorts, spierpijn, geen eetlust en hoofdpijn. Verder kunnen hierbij symptomen als een droge hoest, benauwdheid en pijn op de borst optreden. De besmetting kan ook milder verlopen, dan is er sprake van de legionellagriep. Hier kunnen mensen grieperig van worden met spierpijn, koorts, hoofdpijn en soms wat hoesten en misselijkheid.

 

Jaarlijkse controle terugslagklep waterleiding verplicht

Het is in Nederland verplicht om ieder jaar een deskundige keerklepcontrole te laten uitvoeren. Tijdens deze controle worden alle keerkleppen in uw waterleidinginstallatie onderzocht. Naarmate keerkleppen langere tijd worden gebruikt, kan de kwaliteit en werking achteruit gaan en kunnen er problemen met de installatie ontstaan. U kunt hierbij denken aan kalkaanslag, lekkage en een legionella besmetting. Het is dus heel belangrijk dat u de terugslagkleppen laat controleren.

 

Controle terugslagklep waterleiding verplicht! Schakel Strooming in

Wilt u een terugslagklep controle laten uitvoeren? Strooming kan u hierbij helpen. Wij voeren dan voor u de jaarlijkse keerklepcontrole uit. Wij controleren of de keerkleppen op de juiste plaatsen aanwezig zijn en of deze voldoen aan de wettelijke eisen en richtlijnen. Wij kunnen eventueel (noodzakelijk) onderhoud ook meteen voor u uitvoeren.Wilt u meer informatie over de controle keerkleppen? Neem dan contact met ons op.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.