Terugslagklep waterleiding verplicht

Als beheerder of eigenaar van een collectieve drinkwaterinstallatie ben je wettelijk verplicht om je installatie te beheren en te controleren volgens de NEN1006-normen. Een essentieel onderdeel van deze normen is de jaarlijkse keerklepcontrole. Keerkleppen spelen een cruciale rol in het waarborgen van de drinkwaterkwaliteit. Ze zorgen ervoor dat water slechts in één richting kan stromen en voorkomen dat verontreinigd of besmet water terugstroomt in de hoofdleiding, vooral in situaties waarin de waterleidingdruk wegvalt. Het correct functioneren van keerkleppen is van vitaal belang voor het waarborgen van veilig en gezond drinkwater. Onze methodologie voor keerklepcontrole richt zich op het onderzoeken van relevante keerkleppen en minimaliseert tegelijkertijd het risico op kruisbesmetting.

 

De keerklepcontrole is een grondige inspectie om vast te stellen of de keerklep adequaat sluit wanneer de druk in de waterleiding plotseling wegvalt. Onze experts gebruiken speciale testinstallaties, waarbij de gekozen onderdruk- of overdrukmethode afhangt van de specifieke keerklep en locatie. Na een succesvolle keerklepcontrole voorzien we de keerklep van een keuringssticker met de datum van de controle en de bijbehorende status. Daarnaast ontvang je van ons een digitaal keuringsdocument voor je digitale logboek.

 

Het disfunctioneren van keerkleppen wordt vaak veroorzaakt door de ophoping van kalk en gruis, en door de normale slijtage die optreedt bij gebruik. Daarom schrijft de NEN1006 voor dat jaarlijkse keerklepcontroles nodig zijn. Deze norm is verder uitgewerkt in het waterwerkblad 1.4G. Naast het volgen van de NEN1006 en het uitvoeren van keerklepcontroles, bieden we ook waardevol advies aan beheerders van drinkwaterinstallaties. Door direct de juiste maatregelen te treffen, kun je toekomstige kosten voor legionellapreventie vermijden.

 

Wat betreft het gevaar van een legionellabesmetting, is het belangrijk om te begrijpen dat stilstaand water een ideale omgeving biedt voor de groei van de legionellabacterie. Een niet-functionerende keerklep kan leiden tot waterstagnatie, waardoor het risico op legionellagroei aanzienlijk toeneemt. Als besmet water de kans krijgt om terug te stromen in de hoofdleiding, kan dit de verspreiding van legionella naar verschillende punten van gebruik bevorderen. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de gebruikers van het drinkwatersysteem. Daarom is het naleven van de NEN1006-normen, inclusief regelmatige keerklepcontroles, van cruciaal belang om de veiligheid van het drinkwater te waarborgen en het risico op legionellabesmetting te minimaliseren.

 

Kortom, als verantwoordelijke voor een collectieve drinkwaterinstallatie is het naleven van de NEN1006-normen en het periodiek uitvoeren van keerklepcontroles van groot belang. Deze maatregelen zijn niet alleen essentieel om de kwaliteit en veiligheid van het drinkwater te waarborgen, maar ze spelen ook een cruciale rol in het voorkomen van het gevaar van legionellabesmetting.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.