Legionella voorkomen

Als de zomer voor de deur staat en het warme weer eraan komt, dan is dat niet alleen genieten maar ook oppassen geblazen! Zeker bij hoge temperaturen ligt een legionella-besmetting op de loer. Hoe kunt u legionella voorkomen? Strooming geeft u 7 tips om legionella te voorkomen, lees snel verder.

 

 

Legionella

Legionella is een bacterie die zich vooral goed verspreidt in water. Wanneer u besmette waternevel inademt, kunt u (ernstig) ziek worden: in sommige gevallen krijgt u de legionella-griep, en in enkele gevallen leidt legionella tot de gevaarlijke veteranenziekte.

Stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 55 graden Celsius is de ideale leefomgeving voor de legionellabacterie. In die omstandigheden kan de bacterie zich razendsnel vermenigvuldigen tot risicovolle hoeveelheden. Water dat langdurig blijft stilstaan is dus een gevaar, zeker als het water met mooi weer de kans krijgt om op te warmen.

 

Kan ik legionella voorkomen? Onze tips

Het goede nieuws: u kunt zelf maatregelen treffen om legionella te voorkomen! Houd de volgende zaken goed in de gaten en besteed extra aandacht aan het risico op legionella wanneer u weet dat water lang heeft stilgestaan.

 

Tip 1: geen stilstaand water

Badjes en emmers zijn ideaal voor in de zomer. Niet alleen voor de kinderen of voor uzelf om even lekker af te koelen, maar ook voor legionella. Het water warmt snel op, staat stil en is de perfecte thuisbasis voor de waterbacterie. Laat stilstaand water niet te lang staan als u het risico op besmetting zo klein mogelijk wilt houden.

 

Tip 2: legionella en zwembaden

In het zwembad komen ontelbare hoeveelheden bacteriën voor. Deze bacteriën gaan zich massaal hechten aan de wanden en op de vloer van het zwembad en vormen zo uiteindelijk een slijmlaagje, de zogenoemde biofilm. Vervelend, want deze biofilm draagt een serieus gezondheidsrisico met zich mee: een legionella-besmetting.

Wanneer het water in uw thuiszwembad langere tijd stilstaat en opwarmt in de zon, is er een groot risico op besmettingsgevaar. Het voorkomen van legionella in uw zwembad is daarom belangrijk.

Indien het zwemwater van uw zwembad thuis van de juiste hoeveelheid chloor wordt voorzien en wordt rondgepompt, bestaat er geen risico op besmetting. Ook is het belangrijk filters regelmatig te reinigen of vervangen. Kleine zwembaden zonder pomp en/of filters lopen een groter risico. Dan is het belangrijk het zwembad regelmatig schoon te maken en van vers water te voorzien.

Er zijn ook speciale poeders op de markt, op basis van op elkaar inwerkende zouten. Deze weken de biofilm af, voorkomen dat er een nieuwe biofilm ontstaat, stabiliseren de pH-waarde van het water en reduceren de chloorbehoefte. Verder is het bij het schoonmaken van uw zwembad verstandig om ontsmettings- en reinigingsmiddelen speciaal voor zwembaden te gebruiken.

 

Tip 3: spoel de buitendouche door

Bent u een gelukkige eigenaar van een buitendouche? Zodra u lekker onder de sproeikop wilt gaan staan, raden we u aan om die (tijdens of na warm weer) eerst minimaal 3 minuten door te spoelen. Goed om te weten als u de buitendouche ook in andere seizoenen dan de zomer gebruikt: legionella is geen typisch zomerprobleem. In elke leiding met stilstaand water tussen 20 en 55 graden Celsius kan de bacterie zich vermeerderen.

Tip 4: kranen doorspoelen na de vakantie

Lekker op vakantie geweest? We snappen dat u dan het liefst niet meteen weer thuis aan het werk gaat. Toch is het zaak dat u de douche en andere warm- en koudwaterkranen goed doorspoelt. Houd er zeker bij het doorspoelen van de douchekop rekening mee dat dit op een veilige manier gebeurt, zonder gevaarlijke nevelvorming.

 

Tip 5: tuinslang koel, leeg en droog bewaren

Een tuinslang waar nog een laagje water in zit, is de ideale broedplaats voor legionella. Wilt u dus lekker in de tuin aan de slag of moet de auto gewassen worden? En heeft u de tuinslang al een tijdje niet gebruikt? Spoel hem dan even door met heet water. Belangrijkste tip: Laat de tuinslang altijd helemaal leeglopen voordat u hem opbergt en leg hem neer op een koele en droge plaats. Het is een gevaarlijke bron voor legionella.

 

Tip 6: tuinsproeiers en legionella

Ook de tuinsproeiers zijn een mogelijke broedplaats voor legionella. Het gazon mooi groen houden? De kinderen lekker nat sproeien met de tuinsproeier? Dat kan prima, zolang u de tuinsproeiers even doorspoelt als ze in de zon hebben gestaan. Doe dit ongeveer een minuut of drie met heet water en het is veilig om uw kinderen lekker te laten spelen of veilig de tuin te bewateren.

 

Tip 7: ververs tuinfonteinen regelmatig

Fonteintjes in de tuin zijn prachtig, maar ze geven ook weleens nevel. Uw fontein kan dus voor een legionella-besmetting zorgen. Om legionella in uw fontein te voorkomen, kunt u de volgende tips aanhouden:

 

  • Voorkom langdurig stilstaand water. Circulatie is van essentieel belang in het tegengaan van legionellagroei;
  • Probeer de watertemperatuur te beheersen, bij voorkeur niet warmer dan 20 graden Celsius. Dit is simpel op te meten met een goede waterthermometer;
  • Ververs het water regelmatig;
  • Spoel het fonteinsysteem regelmatig door met warm water van minimaal 60 graden Celcius. Vanaf deze temperatuur sterft de legionella-bacterie.

 

Tip 8: voorkom legionella in uw bubbelbad of jacuzzi

Een jacuzzi staat vaak in een warme en vochtige omgeving: de perfecte omgeving voor legionella. Er is een aantal dingen dat u kunt doen om legionella in uw bubbelbad of jacuzzi te voorkomen. Zo is het belangrijk dat u de jacuzzi vaak reinigt en ontsmet volgens de gebruiksaanwijzing. Wordt de jacuzzi niet wekelijks gebruikt? Ververs het water dan voordat u in de jacuzzi stapt. Zo weet u zeker dat u geen kans loopt besmet te raken.

 

 

Voorkom legionella, schakel Strooming in

Het voorkomen van legionella is beter dan genezen. Strooming is specialist op het gebied van preventie, beheer, vaststellen en bestrijden van legionella. Wij kunnen snel en efficiënt voor u testen of de legionellabacterie boven de grenswaarde aanwezig is. Wij onderzoeken en desinfecteren de bron als dat nodig is en maken uw water weer veilig. Neem geen onnodig risico en neem contact met ons op voor meer informatie.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.