Bromtoon: kan gekmakend zijn

De geluidsisolatie van woningen en kantoren wordt steeds beter, maar daarmee is gelijk een nieuw probleem ontstaan: laagfrequent geluid. Grote of kleine apparaten in huis zijn, de cv-ketel op zolder, ventilatoren, leidingen of een warmtepomp: ze kunnen allemaal een lage bromtoon produceren die duidelijk hoorbaar is in de goed geïsoleerde ruimte. Niet alleen hinderlijk, het kan ook leiden tot gezondheidsklachten. Strooming geeft u met dit blog tips over hoe u kunt omgaan met een hinderlijke bromtoon en wat u ertegen kunt doen.

Ik hoor een bromtoon!

Bij geluidsgolven lager dan 100 hertz is sprake van een laaffrequent geluid. De meeste mensen ervaren dit als een lage bromtoon. Veel laagfrequente geluiden worden niet gehoord, omdat de normale dagelijks geluiden, zoals het verkeer om ons heen beter waargenomen wordt. Het menselijk oor is meer toegerust op midden en hoge geluidsfrequenties. Maar naarmate huizen en kantoren steeds beter geïsoleerd zijn en de deze omgeving dus stiller wordt, laten laagfrequente geluiden zich steeds vaker horen. Daarnaast hebben we in huis steeds meer apparaten en installaties die bronnen van een bromtoon zijn.

 

Gezondheidsrisico’s

Langdurige blootstelling aan een bromtoon is voor veel mensen hinderlijk. Als u continu een bromtoon hoort, kunt u hier knettergek van worden. En het kan zomaar zijn dat anderen het geluid mogelijk helemaal niet horen. Het verschilt sterk per persoon of iemand lage geluidstrillingen waarneemt. De impact voor degenen die het geluid wél horen, kan groot zijn. Zowel op zowel lichamelijk als emotioneel vlak. Enkele voorbeelden van gezondheidsklachten: verstoorde nachtrust, moeizame concentratie, hoofdpijn en stress.

 

Bestrijden

De overlast van een bromtoon is soms lastig te bestrijden. Het moet aangepakt worden bij de bron. Een geluidsmeting kan conclusies trekken betreffende de waardes van het geluid. Praktische, geluidsisolerende maatregelen kunnen vaak al helpen om geluidsoverlast te verminderen. Zo kan het produceren van een ander geluid ervoor zorgen dat de bromtoon wegvalt. Ook kan een geluiddempende koptelefoon al helpen.

 

Geluidsmeting door Strooming

Ervaart u overlast door een bromtoon? Strooming kan voor u een geluidsmeting uitvoeren.
Strooming maakt gebruik van speciale apparatuur voor verschillende soorten geluidshinder. Op die manier kan geluid goed gemeten worden. Aan de hand van deze metingen worden conclusies getrokken betreffende de waardes van het geluid. Wij adviseren u over mogelijke oplossingen. Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.