Dieseluitlaatgassen inademen en de gevolgen

Dieseluitlaatgassen inademen? Geïrriteerde ogen, ademhalingsproblemen en ontstekingsreacties. Dat gebeurt er met uw lichaam na een korte blootstelling aan uitlaatgassen. Ademt u deze lucht lange tijd in, dan is er een grote kans op het ontwikkelen van longemfyseem, COPD, astma en longkanker. En wist u dat fijnstof één van de belangrijkste oorzaken is van hartfalen? In dit blog geeft Strooming een aantal tips om het inademen van uitlaatgassen te voorkomen.

Hartklachten en fijnstof

Amerikaans onderzoek in zes grote industriële steden liet zien dat mensen die in een verontreinigde leefomgeving wonen meer hartklachten hebben. Er is zelfs een specialisatie binnen de cardiologie die zich specifiek kijkt naar de gevolgen van een verontreinigde lucht voor het hart. Binnen de zogenaamde Environmental Cardiology is dokter Robert Brook van de Universiteit van Michigan een autoriteit als het gaat om de invloed van fijnstof op de gezondheid. Hij adviseert mensen die al hart- of longklachten hebben binnen te blijven op dagen dat er veel sprake is van luchtvervuiling.

Wonen aan een drukke weg

Woont u aan een snelweg? Dan is het de moeite waard om te kijken of verhuizen een optie is. Volgens het RIVM staat wonen aan een snelweg gelijk aan het roken van 17 sigaretten per dag.
Uit onderzoek van het Institute of Risk Assesment Sciences (IRAS) blijkt dat mensen die dicht bij een drukke weg wonen, twee keer zoveel kans hebben om te overlijden aan hart- of longaandoeningen. Met name dieseldamp is desastreus voor de gezondheid.

 

Verergering van astma-aanvallen

Bij mensen met astma lokken dieseldampen aanvallen uit. Ook een test onder gezonde mensen liet zien dat diesel onmiddellijk voor irritatie aan de longen zorgt. Mensen met gezondheidsklachten doen er dan ook goed aan kritisch naar hun woonplaats te kijken. Met name in de Randstad en het Noordoosten van Nederland is de concentratie van schadelijke stoffen groot. Staat u veel in de file? Ook dan krijgt u veel schadelijke dieseldamp binnen.

 

Dieseldampen op de werkplek

Ook op het werk kunt u blootgesteld worden aan dieseldampen, denk bijvoorbeeld aan garagepersoneel. Een werkplek waar u met dieselmotoren werkt en waar dieseldampen blijven hangen en zo een negatief effect hebben op uw gezondheid. Met goede, professionele, afzuigsystemen kunnen problemen voorkomen worden, maar dan moet er wel inzicht zijn in het risico op gezondheidsproblemen.

 

Strooming bij dieseldampen

Er zijn wat oplossingen in zicht. De nieuwste diesels worden uitgerust met een roetfilter die meer schadelijke deeltjes uit de lucht haalt. Ook winnen elektrische auto’s aan populariteit en kiezen steeds meer gemeentes voor elektrische bussen. Maar voor bewoners van huizen die grenzen aan drukke wegen loont het de moeite om Strooming onderzoek te laten doen naar de gevolgen op het binnenmilieu. Dit geldt ook voor werkgevers die willen weten of ze wel een gezonde werkomgeving aanbieden. Middels speciale luchtmetingen wordt vastgesteld hoeveel kwalijke dampen een huis of werkomgeving binnendringen. Aansluitend brengen onze experts een advies op maat uit. Wilt u meer weten? Neem dan vooral vrijblijvend contact met ons op.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.