Hinderlijke bromtoon in huis: wat kun je eraan doen?

Veel mensen hebben last van een bromtoon in huis. Het gaat meestal om laagfrequent geluid, dat voor sommigen zeer storend kan zijn. In deze blog bespreken we de mogelijke oorzaken van zo’n bromtoon en geven we tips om het probleem aan te pakken.

 

 

Wat veroorzaakt een bromtoon in huis?

Laagfrequent geluid kan door allerlei apparaten in en rond je huis worden veroorzaakt. Denk aan de brom van een koelkast, het geluid van een transformator of de werking van een warmtepomp. Sommige mensen merken een bromtoon direct op, terwijl anderen er minder last van hebben. Dit kan frustrerend zijn, vooral als je het geluid wel hoort, maar niet kunt vinden waar het vandaan komt.

In sommige gevallen kan een lage bromtoon in huis door zonnepanelen komen. De omvormer van de zonnepanelen produceert vaak een laag, continu geluid dat binnenshuis te horen kan zijn. Ook ventilatiesystemen kunnen een bron van geluidsoverlast zijn, zoals bij een mechanische ventilatie bromtoon.

 

Zo vind je de bron van de bromtoon

Voordat je de bromtoon kunt verhelpen, is het belangrijk om de bron te achterhalen. Een simpele manier om te testen of het geluid van binnenuit je huis komt, is door tijdelijk de hoofdschakelaar van de elektriciteit uit te zetten. Als het geluid stopt, is de kans groot dat een van je eigen apparaten de oorzaak is.

Houdt het geluid aan? Dan kan het van buitenaf komen, bijvoorbeeld van buren of installaties in de omgeving. Een geluidsmeting kan helpen om de exacte bron van het geluid te vinden en vast te stellen of het geluid echt laagfrequent is.

 

De invloed van bromtonen op je welzijn

Een bromtoon of een zoemend geluid kan, zeker als het constant aanwezig is, je dagelijks leven behoorlijk verstoren. Omdat niet iedereen het geluid kan horen, wordt het probleem soms niet serieus genomen. Dit kan gevoelens van frustratie en machteloosheid veroorzaken, en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot stress of slaapproblemen.

 

Wanneer een geluidsmeting nuttig is

Als je er niet in slaagt de bron van de bromtoon te vinden, kan een professionele geluidsmeting uitkomst bieden. Hiermee kun je vaststellen of er sprake is van laagfrequent geluid, zoals een bromtoon of een zoemend geluid in huis. Op basis van de meetresultaten kun je bepalen welke stappen je kunt nemen om de overlast te verminderen. Hulp nodig? Druk op de button die voor u van toepassing is.

Ik ben particulier

Klik hier

Ik ben zakelijk

Vraag een offerte aan