Zijn PVC-vloeren gevaarlijk?

In sommige gevallen kunnen PVC-vloeren gevaarlijk voor uw gezondheid zijn. De goedkope en veel gebruikte kunststof bevat namelijk tal van schadelijke stoffen als vinylchloride, DEHP en dioxines. Het is belangrijk dat u en uw kind daarmee niet in aanraking komen. In dit blog van Strooming leest u meer over het gevaar van PVC-vloeren.

Weekmakers

Al sinds enige tijd staat PVC onder vuur doordat het een van de meest milieuonvriendelijke plasticsoorten is. Maar dat niet alleen, PVC blijkt ook nog eens schadelijk voor de gezondheid te zijn. In PVC-vloeren worden weekmakers gebruikt om het PVC soepel te houden. Dit zijn ftalaat weekmakers. Deze weekmakers hebben negatieve effecten op zowel het milieu als op de volksgezondheid en staan ook al een tijdje onder druk. Let op! Er zijn inmiddels ook nieuwe bio-weekmakers die onschadelijk zijn voor milieu en gezondheid. De betere merken PVC-vloeren hebben deze goede weekmakers. Dit blijkt uit het ECO+ keurmerk.

Schadelijke stoffen

Polyvinylchloride, ook wel afgekort als PVC, is de op een na meest gebruikte kunststof. De goedkope en veel gebruikte kunststof bevat een tal van schadelijke stoffen als vinylchloride, DEHP en dioxines. Deze Vluchtige Organische Stoffen, kortweg VOS, hebben effect op uw gezondheid. Het zijn stoffen die gemakkelijk verdampen bij kamertemperatuur. Deze stoffen zitten in verf en schoonmaakmiddelen, maar ook in brandvertragers en in sommige weekmakers. De stoffen staan bekend als hormoonontregelaars en kunnen schadelijk zijn voor het immuunsysteem. Het is dus belangrijk dat u en uw kind hiermee niet in aanraking komen.

 

Waarom PVC-vloeren slecht kunnen zijn voor uw gezondheid

Er bestaan PVC-vloeren zonder keurmerk met loodhoudende en gevaarlijke stoffen. In PVC-vloeren zitten soms hogere concentraties emissies, dat zijn vluchtige stoffen die vrijkomen in het binnenklimaat waardoor er schadelijke of oncomfortabele stoffen in de lucht kunnen voorkomen. Hierdoor kunnen PVC-vloeren slecht zijn voor uw gezondheid.

 

Strooming helpt u met onderzoek

Als u toch voor een PVC-vloer kiest, let er dan op dat deze gegarandeerd geen formaldehyde, zware metalen of schadelijke weekmakers bevat. U kunt hiernaar informeren bij de verkoper. Heeft u al een PVC-vloer en wilt u weten of deze gevaarlijk is voor u en uw gezin? Strooming onderzoekt voor u of er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn, zodat u zeker weet dat u en uw gezin geen gevaar lopen.

 

100% veilig en gezond wonen

Wilt u weten of er bij u gevaarlijke stoffen aanwezig zijn? Strooming kan u goed helpen met alle soorten luchtmetingen naar gevaarlijke stoffen. Wij werken voor zowel particulieren als zakelijke klanten. Interesse in een gevaarlijke stoffen meting? Neem contact op met Strooming.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.