Geluidsoverlast laten meten? Ontdek uw mogelijkheden voor een geluidsmeting!

Geluidsoverlast is een groeiend probleem in Nederland. Deskundigen voorspellen dat het binnen twintig jaar het milieuprobleem met de grootste impact op onze gezondheid zal worden. Dit werd begin dit jaar besproken in het NTR-programma De Kennis van Nu. Met de toenemende bevolkingsdichtheid, drukkere wegen en voortdurende technologische ontwikkelingen ervaren steeds meer mensen geluidsoverlast. Dit is niet alleen storend, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Omdat de oorzaken van geluidsoverlast vaak complex zijn, is het een uitdagend probleem om aan te pakken. Op deze pagina geven we u informatie over hoe u geluidsoverlast kunt laten meten, zodat u kunt bepalen of er sprake is van een overtreding van de geluidsnormen. Lees verder om te ontdekken wat wij voor u kunnen betekenen!

Waarom een geluidsmeting laten uitvoeren?

Geluidsoverlast tussen buren kan op verschillende manieren ontstaan, vaak door het gebouw zelf of door het gedrag van mensen. Contactgeluiden, zoals voetstappen op de vloer of trap, en luchtgeluiden, zoals harde gesprekken of muziek, zijn veelvoorkomende bronnen van overlast. In sommige gevallen kan de overlast zo ernstig zijn dat het uw woongenot aantast. In deze situaties kan een geluidsmeting laten uitvoeren essentieel zijn om uw klachten serieus te laten nemen.

 

Situaties waarin een geluidsmeting bij overlast van buren nuttig is

Een geluidsmeting kan zinvol zijn in de volgende situaties:

  • u heeft het gevoel dat uw klacht niet serieus wordt genomen
  • uw woongenot wordt significant aangetast door geluidsoverlast
  • u ervaart een conflictsituatie met uw buren
  • geluiden, zoals doortrekken van het toilet of blaffende honden, zijn goed hoorbaar
  • u heeft last van harde muziek, contactgeluiden, of irritante geluiden die regelmatig voorkomen
  • slapen is niet langer mogelijk door de geluidsoverlast
  • u wilt aantonen dat de geluidsnormen worden overschreden of dat de vloer van uw buren niet voldoet aan het VVE-reglement

Geluidsmeting overlast buren: hoe werkt het?

Er zijn verschillende methoden om geluidsmeting uit te voeren en te bepalen of er sprake is van geluidsoverlast. Dit kan onder meer met behulp van hamerapparaten om contactgeluiden te testen, of met geluidsbronnen voor het beoordelen van luchtgeluiden. Meestal wordt er meetapparatuur geplaatst die 24 uur per dag uw omgeving monitort. U bepaalt zelf de momenten van de geluidsopnames, waarbij geen privégesprekken worden opgenomen.

Onze geluidsadviseurs analyseren de geregistreerde geluidsopnames en stellen vervolgens een rapportage op. Deze rapportage bevat een conclusie over de vraag of er sprake is van onrechtmatige hinder en geeft advies over mogelijke (gerechtelijke) vervolgstappen.

 

Wat zijn de kosten van een geluidsmeting laten uitvoeren?

De kosten van een geluidsmeting kunnen variëren en zijn afhankelijk van het soort geluidsoverlast onderzoek.  De prijzen welke wij hanteren voor de meest voorkomende onderzoeken zie onderstaande links naar onderzoek en bijbehorende kosten.

Burenoverlast onderzoek 

Bouwakoestisch geluidonderzoek (NEN5077)

 

Geluidsmeting laten uitvoeren als particulier: wat te doen bij geluidsoverlast?

Heeft u geprobeerd de geluidsoverlast met uw buren op te lossen, maar zonder resultaat? In dat geval kunt u overwegen een onafhankelijke geluidsmeting te laten uitvoeren om de overlast te laten beoordelen aan de hand van grenswaarde en richtlijnen. Onze geluidsadviseurs staan klaar om u te helpen bij elke stap van het proces, van meting tot rapportage en advies over vervolgstappen.

 

Neem contact op voor een geluidsmeting

Heeft u een situatie waarbij u vastloopt? Neem dan contact met ons op voor een onafhankelijke geluidsmeting. Klik op de button hieronder om direct actie te ondernemen!

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan