Krakende Geluiden in Huis: Oorzaken en Advies

Krakende geluiden in huis kunnen uw woongenot aardig verstoren. Hoewel het misschien vreemd klinkt, kunnen huizen kraken en knallen door verschillende factoren. In deze blog legt Strooming uit wat mogelijke oorzaken zijn en welke stappen u kunt nemen om deze overlast te verminderen.

Hoe Komt Het Dat Een Huis Kraakt?

Ondanks dat huizen stevig gebouwd zijn met betonnen constructies en andere materialen, lijkt het soms alsof ze een eigen leven leiden door al die vreemde geluiden. Temperatuurschommelingen spelen hierbij een grote rol, maar ook constructieproblemen en montagefouten kunnen een rol spelen. Hier zijn enkele veelvoorkomende klachten als het gaat om krakende geluiden in huis:

 

  1. Knallende Dakconstructie: In de zomer kunnen dakplaten lawaai maken door uitzetting en krimp als gevolg van temperatuurschommelingen. Dit kan optreden als gevolg van een instabiele dakconstructie, slechte bevestiging van de dakplaten, of oplegging van de dakplaten op geschilderde balken zonder viltbescherming.
  2. Slecht Gemonteerde CV- en Waterleidingen: Onvoldoende rekening houden met de uitzetting van leidingen kan leiden tot geluidsoverlast. In oudere huizen kunnen cv-buizen bijvoorbeeld in metalen beugels zijn bevestigd zonder isolatiemateriaal.
  3. Krakende Vloer (of Trap): Hoewel een krakende houten vloer of trap soms karakteristiek lijkt, is het meestal hinderlijk. Krakende geluiden ontstaan wanneer hout tegen hout wrijft of hout tegen ander materiaal in uw woning. Dit kan te maken hebben met de leeftijd van de woning of slechte montage.

Advies voor Het Verminderen van Krakende Huisgeluiden

Wij begrijpen dat u misschien niet op zoek bent naar uitvoerende maatregelen, maar eerder naar advies over het verminderen van krakende geluiden. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen:

  • Identificeer de krakende plekken in uw huis.
  • Overweeg isolatiematerialen tussen leidingen en ophangingen te plaatsen.
  • Onderzoek opties voor vloerisolatie, extra bevestigingen, lijmen in de naden van de vloerdelen, of zelfs het opnieuw leggen van de vloer.
  • Als luchtvochtigheid een probleem is, kunt u een luchtontvochtiger overwegen.

 

Strooming staat voor u klaar om te helpen met onderzoek en advies om deze geluidsproblemen te begrijpen en oplossingen te vinden die door professionals kunnen worden uitgevoerd. Neem vrijblijvend contact met ons op via de knop of bel ons om uw situatie te bespreken. Wij bieden oplossingen op basis van gedegen onderzoek en inzicht. Bent u geïnteresseerd? Vraag dan via de knop hieronder een vrijblijvende offerte aan. We delen graag onze expertise om u te helpen van die vervelende krakende geluiden in uw huis af te komen