Efficiënt Kantoorklimaat: 10 Tips voor Werkomgevingsgezondheid

Een optimaal kantoorklimaat biedt bedrijven aanzienlijke voordelen, zoals het verminderen van ziekteverzuim en het bevorderen van productiviteit onder medewerkers. Het belang hiervan is duidelijk, maar hoe kunt u ervoor zorgen dat uw kantooromgeving gezond is? Strooming deelt hier tien waardevolle aanbevelingen voor werkgevers en ondernemers.

Wat kenmerkt een gezond kantoorklimaat?

Een gezond kantoorklimaat wordt gekenmerkt door een luchtsamenstelling met voldoende zuurstof en zonder schadelijke gassen. Het vergt enkele maatregelen die eigenaren of beheerders van kantoorgebouwen kunnen nemen, sommige kosten niets, terwijl andere investeringen vergen. Ze dragen allemaal bij aan de gezondheid van medewerkers en resulteren in minder ziekteverzuim. Meer hierover is te lezen in ons blog over het ‘sick building syndrome’.

Ventilatie

Ventilatie staat bovenaan de lijst, zoals altijd. Het is een cruciale factor voor een gezond kantoorklimaat. Goede ventilatie vervangt vervuilde lucht door frisse zuurstof, wat essentieel is voor een productieve werkdag.

 

Kantoortuinen

Hoewel kantoortuinen populair zijn, hebben ze ook nadelen. Ze bevorderen niet alleen interactie tussen medewerkers, maar ook de verspreiding van bacteriën en virussen. Het is belangrijk hier rekening mee te houden.

 

Groen in het kantoor

Planten zijn niet alleen sfeervol, maar verhogen ook de zuurstofniveaus in de lucht. Er zijn weinig redenen om ze niet te plaatsen.

 

Klimaatbeheersing

Een goed klimaatsysteem heeft een positieve impact op het kantoorklimaat. Hoewel het een investering kan zijn, betaalt het zich op de lange termijn terug, mits regelmatig onderhouden en schoongemaakt.

 

Printers

Printers worden vaak onderschat als bron van luchtvervuiling. Tonerstof en chemische stoffen kunnen het binnenklimaat negatief beïnvloeden. Plaats ze bij voorkeur buiten de kantoorruimte, zoals in een gang of een aparte, goed geventileerde ruimte.

 

Schoonmaak

Zorg voor regelmatige reiniging van het kantoor om de verspreiding van bacteriën, virussen en schimmels te voorkomen, die belangrijke oorzaken zijn van ongezonde lucht.

 

Beperk het gebruik van chemische stoffen

Minimaliseer het gebruik van chemische stoffen in uw kantooromgeving, inclusief schoonmaakmiddelen. Dit draagt bij aan schone lucht en een gezond kantoorklimaat.

 

Vloerkeuze

Hoewel tapijt populair en betaalbaar is, heeft het nadelen, zoals het vasthouden van stof, wat problematisch kan zijn voor mensen met astma of allergieën. Overweeg een gladde en gemakkelijk te reinigen vloerafwerking, zoals laminaat, vinyl of PVC.

 

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor een gezond binnenklimaat ligt tussen 40% en 60%. Als medewerkers klagen over droge lucht, kunt u overwegen luchtbevochtigers te gebruiken.

 

Geluid en stress

Naast de genoemde punten zijn geluid en stress factoren die invloed kunnen hebben op het kantoorklimaat en de werkomgeving. Hoewel dit buiten het expertisegebied van Strooming valt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Stressgerelateerde klachten en klachten over het kantoorklimaat kunnen namelijk sterk met elkaar samenhangen.

Heeft u twijfels over het kantoorklimaat in uw bedrijf? Ervaren medewerkers vaak ziekteverzuim, terugkerende fysieke klachten of andere problemen? Neem dan contact op met Strooming voor een luchtonderzoek. Hiermee krijgt u inzicht in de luchtkwaliteit op uw werkplek en kunt u eventuele verbeteringen implementeren.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.