Binnenklimaat kantoor

Een goed binnenklimaat op kantoor is vandaag de dag erg belangrijk. Als het binnenklimaat op kantoor niet goed is, kan dit leiden tot gezondheidsklachten. ‘Binnenklimaat’ is een behoorlijk breed begrip. Het klimaat in een ruimte wordt beïnvloed door een zestal factoren, te weten: de temperatuur, luchtsnelheid, luchtkwaliteit, luchtvochtigheid, licht en uitzicht. Eventueel kan geluid hier ook nog aan worden toegevoegd. De beoordeling van deze factoren samen maakt het binnenklimaat. De adviseurs van Strooming helpen u hierbij graag en geven een concreet advies. Vraagt u zich af of het binnenklimaat op uw kantoor in orde is, of wilt u het binnenklimaat verbeteren?

Eisen binnenklimaat kantoorgebouw

De regelgeving met betrekking tot het binnenklimaat in kantoorgebouwen laat vandaag de dag nog te wensen over. Er zijn criteria om de kwaliteit van het binnenklimaat te waarborgen. Deze criteria hebben te maken met bijvoorbeeld het thermisch comfort.

In het realiseren van een goed binnenklimaat op kantoor, zijn verschillende klasse gedefinieerd in het bouwbesluit 2012. Klasse C is voldoende, klasse B staat voor goed en klasse A voor zeer goed. Klasse C is het basisniveau.

De Arbowet verplicht de werkgever te streven naar zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden voor de werknemer. Dit geld dus ook voor het binnenklimaat. Voor elke soort omgeving gelden andere normen; zo kun je de norm voor een kantoor niet ook gebruiken in een laboratorium.

De luchtverversing in een kantoorgebouw mag geen nadelige invloed hebben op de gezondheid van medewerkers. Bij luchtverversing is afvoer van ‘oude’ lucht en directe toevoer van verse lucht nodig.

Klachten slecht binnenklimaat kantoor

Een slecht binnenklimaat kan, door een droge lucht of juist een te hoge luchtvochtigheid, diverse gezondheidsklachten veroorzaken. Veelgehoorde klachten die ontstaan door een slecht binnenklimaat in kantoorgebouwen zijn:

  • hoofdpijn
  • concentratieproblemen
  • branderige ogen
  • geïrriteerde huid
  • geïrriteerde slijmvliezen
  • benauwd gevoel/ hoesten

 

Binnenklimaat kantoor verbeteren

Kantoorgebouwen zijn vaak druk bezet met medewerkers in kleine ruimtes, dat heeft een invloed op de luchtkwaliteit in het kantoor. Een kantoorgebouw waar veel mensen zitten en waar slecht geventileerd wordt, kan leiden tot gezondheidsklachten. Dat komt de werkprestaties niet ten goede. Ook kan hierdoor het ziekteverzuim verhogen.

Het binnenklimaat is een belangrijk onderdeel van het binnenmilieu. Indien u het binnenklimaat op kantoor verbetert, komt dit de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers ten goede.

 

Schone luchtbehandelingskasten essentieel voor goed binnenklimaat op kantoor

Het binnenklimaat in het kantoorgebouw wordt bepaald door de temperatuur en de luchtkwaliteit. Het binnenklimaat van een kantoor wordt niet voor niets altijd in relatie gebracht tot de luchtbehandelingsinstallatie in het kantoorpand.

Voor de toevoer van voldoende frisse lucht bent u afhankelijk van een goed ventilatiesysteem. Zeker als ramen niet goed kunnen worden opengezet en natuurlijke ventilatie niet goed mogelijk is. Het ventilatiesysteem op kantoor correct instellen en onderhouden is erg belangrijk.

 

Slecht binnenklimaat door stof en slechte hygiëne

Een luchtbehandelingskast zit na enige tijd vol met stof, bacteriën, schimmels en gisten. Als dit niet (goed) wordt schoongemaakt circuleren deze door het kantoorgebouw.

Om een goed beeld te krijgen van de hygiëne van de luchtbehandeling van het kantoor dient u dit om de zo veel tijd te onderzoeken door middel van luchtonderzoek in combinatie met een meting van het binnenklimaat.

 

Advies in het verbeteren van het binnenklimaat op kantoor

Na onderzoek op locatie geven wij altijd gepast advies over de te nemen stappen om het binnenklimaat op kantoor te verbeteren. Onze concrete adviezen worden in een duidelijke rapportage aangeboden. Vaak wordt een meting van het binnenklimaat op kantoorgebouw gecombineerd met een luchtonderzoek.

Denk hierbij aan een luchtonderzoek naar ziekmakers, een geuronderzoek bij stankklachten of een fijnstofmeting om helder te krijgen hoe gezond het binnenklimaat van het kantoorgebouw is. Afhankelijk van uw situatie, wensen en klachten bekijken we vrijblijvend welk onderzoek passend is.

 

Wat doen als het binnenklimaat kantoor niet goed is?

Het kan zijn dat de uitkomst van het klimaatonderzoek op kantoor niet binnen bepaalde normen valt. Soms zijn dan kleine aanpassingen in de klimaatinstallatie van het kantoor voldoende om de problemen met het binnenklimaat op kantoor op te lossen. Nadat wij ons onderzoek in zijn geheel hebben afgerond, geven wij duidelijk advies om het binnenklimaat te verbeteren.

 

Ga voor een veilig kantoor

Als u meer wilt weten over een klimaatmeting op kantoor bent u bij Strooming aan het juiste adres. Wij zijn binnenklimaatexpert sinds 1986 en we helpen u graag op een frisse en gezonde werkplek te waarborgen. Wij kunnen ook diverse ARBO luchtonderzoeken uitvoeren. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag een vrijblijvende offerte aan via de offerte button.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.