Eisen binnenklimaat kantoor: tips voor een gezonde werkomgeving

Een gezond binnenklimaat op kantoor is essentieel voor het welzijn van medewerkers. Een prettige en gezonde werkomgeving draagt bij aan het comfort en de gezondheid van iedereen op de werkplek. Hier zijn enkele tips om het binnenklimaat op uw werkplek te verbeteren.

Wat is een goed binnenklimaat op kantoor?

Een goed binnenklimaat op kantoor betekent voldoende frisse lucht en het ontbreken van schadelijke gassen. Verschillende maatregelen kunnen bijdragen aan een gezondere werkomgeving, van eenvoudige aanpassingen tot investeringen in betere systemen.

 

Symptomen van een slecht binnenklimaat kantoor

Een slecht binnenklimaat op kantoor kan diverse gezondheidsklachten veroorzaken, zoals:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • allergieën en astmatische klachten
  • droge ogen, neus en keel
  • huidirritaties
  • concentratieproblemen
  • misselijkheid en duizeligheid

Als meerdere medewerkers last hebben van deze symptomen, is het belangrijk om de luchtkwaliteit op de werkplek te onderzoeken.

 

Ventilatie: frisse lucht voor een gezond binnenklimaat kantoor

Goede ventilatie is cruciaal. Frisse lucht vervangt vervuilde lucht en zorgt ervoor dat iedereen zich beter voelt. Zorg ervoor dat het ventilatiesysteem in het kantoor goed werkt en regelmatig wordt onderhouden en schoongemaakt.

 

Klimaatbeheersing en luchtvochtigheid

Een aangenaam klimaat en de juiste luchtvochtigheid kantoor zijn belangrijk voor een gezond binnenklimaat op kantoor. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen 40% en 60%. Als het kantoor afhankelijk is van luchtbehandelingssystemen, overleg dan met de gebouwbeheerder over de mogelijkheden om de luchtvochtigheid goed te regelen. Luchtbevochtigers kunnen helpen bij klachten over droge lucht.

 

Luchtbehandelingssystemen: de longen van het gebouw

Veel kantoorgebouwen zijn afhankelijk van luchtbehandelingssystemen. Het is belangrijk dat deze systemen goed worden onderhouden en schoongemaakt om de opbouw van stof en micro-organismen zoals schimmels, gisten en bacteriën te voorkomen. Dit helpt de verspreiding van deze schadelijke stoffen te verminderen en zorgt voor een frissere lucht in het gebouw.

 

Kantoorindeling en planten

Kantoortuinen bevorderen interactie tussen medewerkers, maar kunnen ook de verspreiding van bacteriën en virussen vergemakkelijken. Zorg voor voldoende ruimte tussen werkplekken en houd de werkplekken schoon. Planten in het kantoor verhogen de zuurstofniveaus in de lucht en zorgen voor een aangename werkomgeving.

 

Printers en luchtkwaliteit

Printers kunnen de lucht vervuilen door tonerstof en chemische stoffen. Plaats printers bij voorkeur buiten de directe werkruimte, bijvoorbeeld in een goed geventileerde aparte ruimte.

 

Geluid en stress

Geluid en stress kunnen de werkomgeving beïnvloeden. Het is belangrijk om rekening te houden met klachten die samenhangen met een ongezond binnenklimaat op kantoor. Probeer geluidsoverlast te minimaliseren en een rustige werkomgeving te creëren.

 

Regelmatige schoonmaak

Regelmatige reiniging van het kantoor helpt de verspreiding van bacteriën, virussen en schimmels te voorkomen. Dit draagt bij aan een schone en gezonde werkomgeving.

 

Onderzoek naar het binnenklimaat

Heeft u twijfels over het binnenklimaat op uw werkplek? Ervaren u en uw collega’s vaak gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid of allergieën? Wij kunnen met een onderzoek helder krijgen wat de oorzaak van de klachten is. Wij plaatsen sensoren op verschillende plekken in het kantoor en laten deze twee weken achter. Daarnaast nemen wij verschillende luchtmonsters op strategische plekken. Een rapportage geeft een goed onderbouwd verslag van het onderzoek met helderheid over het huidige binnenklimaat en welke maatregelen er moeten worden genomen om het binnenklimaat te verbeteren. Vaak worden onze rapportages gebruikt om de verhuurder aan te spreken op zijn verantwoordelijkheid.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.