Chroom-6: klachten en risico’s

Chroom-6 is een gevaarlijke stof. Het zit in roestvrij staal, chromen afwerking van voertuigen, beschermende verf, geïmpregneerd hout en meer (bouw)materialen. Het kan geen kwaad als het in vaste vorm is, maar zodra chroom-6 vrijkomt als stof kan het uw gezondheid aantasten. Alles over chroom-6, klachten en risico’s leest u in dit blog van Strooming.

 

Wat is chroom-6 precies?

Chroom-6 is een variant van chroom die zich makkelijk hecht aan allerlei andere metalen. Daarom wordt het verwerkt in bijvoorbeeld hout, verf en plastic. Het komt nooit in pure vorm voor, want chroom-6 hecht zich altijd aan een andere stof en is dus een verbinding. In Nederland hebben vooral mensen op het werk te maken met chroom-6, bijvoorbeeld in de bouwwereld. Als er niet genoeg bescherming wordt gebruikt, kunnen mensen hierdoor enorm ziek worden.

 

Wanneer is chroom-6 gevaarlijk?

Chroom-6 is gevaarlijk als u er langdurig mee in aanraking komt. Het kan in uw lichaam terechtkomen op drie verschillende manieren. Via uw mond, door het in te ademen of doordat het op uw huid terechtkomt. Vervolgens wordt chroom-6 door oplossing in water omgezet naar chroom-3. Gebeurt dit buiten een lichaamscel, zoals bijvoorbeeld in maagsap, longslijm of zweet, dan veroorzaakt dit hoogstens irritatie. Gebeurt deze omzetting wel in een lichaamscel, dan is het gevaarlijk. Het chroom kan de cel schade toebrengen en het DNA veranderen, waardoor er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan op de plek waar chroom-6 het lichaam binnendringt. Het kan leiden tot kanker en auto-immuunziekten. Met chroom-6 is de kans op longkanker het grootst, maar ook andere kankersoorten worden erdoor veroorzaakt.

 

Chroom-6: klachten

Als u langdurig bent blootgesteld aan chroom-6, kunt u te maken krijgen met verschillende klachten. U kunt onder andere last krijgen van:

 

  • Irritaties aan de neus
  • Ademhalingsproblemen en hoesten
  • Chronische longziektes en aandoeningen
  • Allergische reacties
  • Perforatie van het neustussenschot door zweren
  • Maagirritaties en maagbloedingen
  • Verhoogd risico op longkanker en kanker in de neus- en neusbijholtes
  • Huidproblemen
  • Ontstekingen

 

Heeft u met chroom-6 gewerkt en vermoedt u dat u klachten heeft? Dan is het raadzaam medisch onderzoek uit te laten voeren. Houd er rekening mee dat de gezondheidsschade, net als bij asbest, pas jaren later zichtbaar kan worden.

 

Hoeveelheid chroom-6 in de lucht meten?

Bent u benieuwd naar de veiligheid van uw werkplek en de concentratie chroom-6 in de lucht? U kunt specialisten inschakelen om een luchtonderzoek  te doen. Tijdens dit luchtonderzoek ontdekken we de concentratie chroom-6. Vervolgens kunnen we u passend advies geven over eventueel te treffen maatregelen om de werkplek veilig te maken. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op! Wilt u direct een offerte aanvragen voor een luchtonderzoek? Dat mag natuurlijk ook. Dit is geheel gratis en vrijblijvend.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.