Toename airco’s op kantoren: een zegen of een vloek?

Tropische temperaturen zijn op veel kantoren geen probleem meer. Bedrijven zijn voorbereid op de steeds warmer wordende zomers en zorgen ervoor dat het lekker koel blijft. Wel zo prettig: warmte is niet bevorderlijk voor de productiviteit van medewerkers. Toch zijn het juist airco’s die ervoor zorgen dat medewerkers op de langere termijn juist ziek worden. Bij het onderhoud en de afstelling van deze luchtverkoelers gaat nog steeds een hoop mis, met een zeer ongezond bedrijfsklimaat tot gevolg. Een niet goed onderhouden airco kan de zomer een stuk minder aangenaam maken voor medewerkers met gevoelige luchtwegen. Strooming geeft u in dit blog graag wat tips om uw kantoor koel en gezond te houden.

 

Reinigingen niet altijd op orde

Onderzoek van SentorNovem naar de invloed van airco’s op de gezondheid van medewerkers toont aan dat er nog een hoop misgaat in kantoorpanden. Ze zijn dan wel voorzien van airconditioning, maar vaak worden de filters van het systeem niet gereinigd. In niet goed gereinigde filters hopen bacteriën en schimmels zich op, om vervolgens vermomd als frisse lucht weer over de werkvloer verspreid te worden. Gevolg: werknemers die continue verkouden zijn of zich grieperig voelen.

 

Temperatuurverschil te groot

Naast achterstallige reiniging speelt vaak nog het probleem dat veel airco’s te koud staan afgesteld. Officieel mag het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur niet meer dan 6 graden zijn. Bij een groter verschil ontstaat de bekende hitteklap: de sensatie als u naar buiten stapt na een lange werkdag en de hitte u bijna laat wankelen. Andersom voelt het allesbehalve prettig om bezweet door de buitenwarmte een kantoor binnen te treden waar het ijskoud is. Veel mensen begaan ook de fout om zich in de zomer te kleden op de buitentemperatuur met als gevolg dat ze het op kantoor veel te koud hebben. Kleden in laagjes kan dit voorkomen.

 

Ontregelde luchtvochtigheid

Een ander veelvoorkomend probleem is dat de luchtvochtigheid van een airco niet juist is ingesteld. Voor een optimaal leefklimaat moet de luchtvochtigheid constant tussen de 45 en 60 procent zijn. Lagere waarden zorgen voor droge ogen, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ook krijgen mensen vaak last van gebarsten lippen en een droge huid. Wie veel vliegt; herkent het probleem; hoofdpijn en de dorst na een lange vlucht worden veroorzaakt door de luchtvochtigheid van 15 procent.

 

Oplossingen

De ideale temperatuur op de werkvloer is altijd een punt van discussie tussen werknemers, maar het loont de moeite uit te leggen wat het belang is van een gematigde temperatuur. Ook in de zomer. Dit geldt trouwens net zo goed voor het gebruik van een airco in de auto. Daarnaast spreekt het natuurlijk voor zich om ervoor te zorgen dat de filters uitgebreid gecontroleerd en gereinigd worden. Is er ook na reiniging nog twijfel over de kwaliteit van de lucht? Laat middels een uitgebreide luchtmeting dan vaststellen of de waarden binnen de normen vallen.  Bij Strooming werken zeer ervaren inspecteurs die snel en vakkundig de kwaliteit van uw luchtstroom in kaart kunnen brengen.

 

Voordelen airco

Een goed onderhouden en afgestelde airco heeft veel voordelen. Naast een prettig klimaat kan een airco ook een gunstige invloed hebben op het welbevinden van bijvoorbeeld mensen met hooikoorts. Door de filters worden pollen uit het leefklimaat geweerd en zullen allergieklachten afnemen of verdwijnen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon veel prettiger werken in een omgeving waar het niet te warm is en voorkom je legionella in airco. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.