Geluidsmeting contactgeluid

Wordt u gek van stampvoetende bovenburen? Lijkt het alsof de buren bij u in de woning zijn? dan is het de hoogste tijd om deze overlast aan te pakken. In dit blog geven wij uitleg over contactgeluid en advies hoe deze vorm van geluidsoverlast tegen te gaan.

Wat is contactgeluid?

Geluid is overal om ons heen. Gelukkig maar, leven in stilte zou een dooie boel zijn. Maar geluid wordt overlast wanneer het te luid, ongewenst of op een onaangenaam tijdstip is. Geluidshinder kan door contactgeluid of luchtgeluid komen.

 

  • Contactgeluid

 

Hiermee bedoelen we geluid dat ontstaat door directe overdracht via de bouwconstructie in een woning of appartementengebouw. Denk aan de lopende bovenbuurman, de naaldhakken van de buurvrouw in het trappenhuis of een trillende wasmachine. Geluiden die allemaal gedragen worden door de muren, vloeren of plafond en uw woongenot flink kunnen bederven.

 

  • Luchtgeluid

 

Hier gaat het bijvoorbeeld om schreeuwen, muziek en blaffen van de buurhond. Alle geluiden die zich via de lucht verplaatsen.

Oorzaken van contactgeluidoverlast

Harde vloerafwerking als laminaat en houten vloeren komen steeds vaker voor, maar het zijn ook beruchte veroorzakers van contactgeluid. Vloeren in oude huizen zijn vaak niet goed geïsoleerd. Dempende ondervloeren ontbreken en geluidstrillingen worden via de bouwconstructie in de ondergelegen ruimte verspreidt.

Volgens wettelijke eisen uit het Bouwbesluit zijn er minimale voorschriften waaraan contactgeluidisolatie moet voldoen. De wetgeving geeft wel beschermende richtlijnen, maar zorgt niet direct voor een oplossing van de overlast. Appartementencomplexen hebben eigen reglementen om overlast door contactgeluid tegen te gaan.

 

Geluidsmeting bij contactgeluid

U weet natuurlijk wat u hoort, maar het is aan te raden het volume van het contactgeluid via een geluidsmeting exact te bepalen. Met een zogenoemd hamerapparaat. Met dit apparaat wordt op de vloer gehamerd. In het ontvangvertrek, meestal de benedenverdieping, wordt het contactgeluid berekend. Aan de hand van de vastgestelde norm, de NEN 5077 , wordt bepaalt door de deskundige of het meetresultaat overlast is of niet. Met de uitkomst van de geluidsmeting contactgeluid is uw geluidsoverlast nog niet opgelost, maar u kunt er wel mee aan de slag.

 

Verbeter contactgeluidisolatie in vloeren

De echte oplossing van de geluidsoverlast ligt toch in isoleren bij de bron. Bij vloeren betekent dit het aanbrengen van een isolatielaag tussen de bovenverdieping en het plafond. Verschillende soorten isolatiematerialen zijn beschikbaar:

 

  • Minerale wol

 

Glaswol of steenwol zijn duurzame materialen (niet chemisch) gesponnen uit glas of steen

 

  • Gespoten kunststoffen

 

EPS (piepschuim), XPS of termokussens (plastic met isolatiefolie).

 

  • Duurzame isolatiesoorten

 

Schapenwol, cellulose, houtwol, kurk, hennep

 

Geluidsmeting bij contactgeluid door Strooming

Geluid is overal, maar hinderlijk contactgeluid wordt snel overlast.  Onze deskundigen beoordelen of het geluidsniveau binnen de wettelijke normen valt. Wilt u advies over een geluidsmeting op locatie? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan