Geluidsoverlast Buren: Effecten, Regels en Oplossingen

Heeft u last van geluidsoverlast veroorzaakt door uw buren? U bent niet alleen. Buren zijn na wegverkeer de grootste bron van geluidsoverlast. In dit artikel verkennen we wat u kunt doen om geluidsoverlast van buren aan te pakken en uw woongenot te herstellen.

 

Regels Over Geluidsoverlast Buren

In een dichtbevolkt land zoals Nederland is het moeilijk om volledig aan het geluid van buren te ontsnappen. Geluidshinder is subjectief en varieert van persoon tot persoon. Daarom zijn er specifieke regels opgesteld om te bepalen wanneer geluidsoverlast optreedt. De geluidsgrenzen voor particuliere woningen zijn als volgt:

 

  • Overdag (07.00 – 18.00 uur): 50 dB(A) binnen, 70 dB(A) buiten.
  • ’s Avonds (18.00 – 23.00 uur): 45 dB(A) binnen, 65 dB(A) buiten.
  • ’s Nachts (23.00 – 07.00 uur): 40 dB(A) binnen, 60 dB(A) buiten.

 

Geluidsoverlast wordt gedefinieerd als geluid dat herhaaldelijk en langdurig aanwezig is, vooral op ongepaste tijden.

 

 

 

Is Geluidsoverlast van Buren Schadelijk voor Mijn Gezondheid?

Of geluidsoverlast van buren schadelijk is voor uw gezondheid, hangt af van de mate van de overlast. Bij dagelijkse blootstelling aan geluidsniveaus van meer dan 80 decibel kan schade optreden. Geluiden boven 120 decibel kunnen zelfs direct gehoorschade veroorzaken. De schadelijkheid van geluid hangt ook af van de duur van de blootstelling. Geluid van 80 decibel is veilig gedurende 8 uur per dag, terwijl 83 decibel slechts 4 uur per dag veilig is. Geluiden zoals een voorbijrazende trein of een drukke kroeg kunnen al snel 90 decibel of meer bereiken.

Geluidsoverlast vormt een serieus gezondheidsrisico. Mensen die er last van hebben, ervaren vaak slaapproblemen en kunnen te maken krijgen met stress, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Helaas leidt geluidsoverlast elk jaar zelfs tot enkele honderden sterfgevallen als gevolg van gezondheidsklachten die hierdoor worden veroorzaakt.

 

Beperk Geluidsoverlast van de Buren

Heeft u herhaaldelijk bij uw buren aangegeven dat hun geluid hinderlijk is, maar heeft dit geen effect gehad? In extreme gevallen kunt u contact opnemen met de politie. Een goed geïsoleerde woning kan echter al een groot verschil maken. Het is belangrijk dat ramen en deuren niet hermetisch gesloten blijven om geluid buiten te houden. Een slecht geventileerde woning is namelijk ook ongezond.

 

Strooming Helpt bij Geluidsoverlast

Als u er niet in slaagt om de geluidsoverlast van uw buren aan te pakken, is het cruciaal om inzicht te krijgen in de ernst van de situatie. Dit geeft u niet alleen zicht op eventuele gezondheidsschade, maar ook op mogelijke oplossingen. Strooming staat klaar om u hierbij te helpen. We voeren professionele geluidsmetingen uit om te beoordelen of de overlast de wettelijke normen overschrijdt. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan