Legionella beheersplan

Een legionella beheersplan is voor veel bedrijven en overheidsinstellingen een verplicht onderdeel van de legionellapreventie. Zo’n beheersplan voor legionella moet voldoen aan allerlei wettelijk vastgestelde regels. Strooming is al 35 jaar expert op het gebied van waterkwaliteit, en helpt u graag met het opstellen en opvolgen van uw legionella beheersplan.

 

Voorafgaand aan uw legionella beheersplan voeren we een risicoanalyse uit. Het legionella beheersplan wordt opgesteld op basis van de resultaten uit de risicoanalyse. Het legionella beheersplan wordt volgens BRL 6010 certificering opgesteld, dus uw beheersplan voor legionellapreventie voldoet met zekerheid aan alle eisen. Lees snel hoe wij u kunnen helpen en vraag direct een vrijblijvende offerte aan:

Tarief in Nederland en België:
v.a. €1125,- (prijzen zijn exclusief btw)

 

De voordelen van Strooming®

Heeft u een legionella beheersplan nodig? Laat Strooming u ontzorgen! Wij bieden u:

 

 • Legionalla risicoanalyse en beheersplan met BRL 6010-certificering
 • Beperkt conform NEN1006 of uitgebreid conform BRL6010
 • Zekerheid dat u voldoet aan alle wet- en regelgeving
 • Niet alleen legionella beheersplan maar totale ontzorging in legionellapreventie
 • Nette en discrete inspecteurs met geheimhoudingsplicht
 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Scherpe tarieven
 • 100 % tevredenheidsgarantie

 

 

Regeling legionellapreventie: waarom en wanneer?

Legionella is een bacterie die voorkomt in zoet water. In de juiste omstandigheden – stilstaand (leiding)water tussen de 25 en 55 °C – groeit de legionellabacterie razendsnel. Als u met legionella besmette waternevel inademt, kunt u ziek worden. In ernstige gevallen kan de bacterie de veteranenziekte of legionellagriep veroorzaken.

Vooral openbare plaatsen zijn gevoelig voor stilstaand water in de waterleidingen, en dus voor besmetting met legionella. Dit geldt zeker als er oude waterleidingen worden gebruikt, maar ook in nieuwe installaties kan er gevaar ontstaan. Om die reden is het voor sommige instellingen en bedrijven wettelijk verplicht om aan bepaalde regels voor legionellapreventie te voldoen.

 

Wetgeving legionella voor prioritaire instellingen

Voor prioritaire instellingen geldt een zorgplicht voor legionellapreventie. Dit zijn collectieve ruimtes waar het risico op ziektegevallen relatief groot is, bijvoorbeeld omdat er regelmatig kwetsbare mensen (zoals ouderen) komen. Ook legionella in sauna’s verdient extra aandacht, omdat daar ideale leefomstandigheden voor de bacterie heersen. Onder de zorgplicht voor legionellapreventie vallen onder andere:

 

 • Asielzoekerscentra
 • Cellen
 • Jachthavens
 • Kampeerterreinen en hotels
 • Sportcomplexen
 • Truckstops
 • Verblijfsaccommodaties
 • Ziekenhuizen en zorginstellingen
 • Zwembaden en badinrichtingen n sauna’s

 

Behoort uw bedrijf of instelling tot één van deze categorieën, dan is het voor u verplicht om regelmatig een legionella risicoanalyse uit te voeren en om een legionella beheersplan op te stellen.

 

Legionella-zorgplicht voor non-prioritaire waterinstallaties

Bent u eigenaar van een collectieve waterinstallatie die niet tot de prioritaire groep behoort? Dan valt u wel onder de zorgplicht voor legionellapreventie, maar bent u niet wettelijk verplicht om een risicoanalyse voor legionella op te laten stellen. Wel moet u ervoor zorgen dat mensen veilig gebruik kunnen maken van uw installatie.

 

Wat houdt de zorgplicht voor legionellapreventie in?

De zorgplicht voor legionellapreventie houdt in dat u zich moet houden aan bepaalde regelgeving rondom legionella. Ontwerpers, installateurs en inspecteurs van waterinstallaties moeten in hun werkzaamheden voldoen aan de NEN 1006-norm.

Dit houdt in dat waterinstallaties moeten worden aangelegd en gebruikt volgens de voorschriften (Waterwerkbladen) uit de NEN 1006. De NEN 1006 komt voor legionellapreventie in grote lijnen neer op het volgende:

 

 • Zorg voor een actuele risicoanalyse op legionella
 • Voer de maatregelen uit het legionella beheersplan conform uit
 • Houd een logboek bij
 • Neem periodiek watermonsters
 • Meld normoverschrijdingen van legionella in drinkwater
 • Licht de gebruiksters van uw waterinstallatie in

 

De specialisten van Strooming zijn uiteraard volledig op de hoogte van alle regels van NEN 1006 en nemen deze mee in de risicoanalyse en het legionella beheersplan.

 

Legionella risicoanalyse

Zoals gezegd is een legionella risicoanalyse verplicht voor alle waterinstallaties in alle prioritaire instellingen. Tijdens de risicoanalyse toetsen we de waterinstallatie op de wettelijk bestelde eisen omtrent legionella. Met de risicoanalyse voor legionella brengen we in kaart in hoeverre uw leidingwaterinstallatie(s) risico lopen om besmet te raken met de legionellabacterie.

Een legionella risicoanalyse mag uitsluitend worden uitgevoerd door een BRL 6010-gecertificeerd bedrijf. De analyse dient regelmatig opnieuw te worden uitgevoerd, in ieder geval bij elke verandering aan uw waterinstallatie.

Is de legionella risicoanalyse uitgevoerd, dan kunnen we aan de slag met het beheersplan. In het legionella beheersplan wordt uitgelegd welke maatregelen u moet treffen om het risico op legionellabesmetting te beperken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het doorspoelen van sporadisch gebruikte tappunten en een periodieke legionella monstername.

Alle uitgevoerde acties uit het legionella beheersplan moeten worden bijgehouden in een logboek, zodat ze bij eventuele inspectie altijd terug te vinden zijn.

 

Schakel Strooming in voor uw legionella beheersplan

Strooming kan u van A tot Z helpen bij legionellapreventie, -constatering en -bestrijding. Onze experts werken doeltreffend en deskundig. Zo kunt u als eigenaar van een prioritaire instelling alle mensen met een gerust hart gebruik laten maken van uw waterleidinginstallatie.  Kies voor zekerheid en gemak, en vraag direct vrijblijvend en gratis uw offerte aan!

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.