Legionella & sauna

Heeft u een sauna thuis, bezoekt u regelmatig een openbare sauna of bent u eigenaar van een openbaar sauna-complex? Dan is er een risico op een schadelijke legionellabesmetting. Er zijn verschillende manieren waarop een legionellabesmetting in de sauna voorkomen kan worden. Lees snel verder en ontdek waar u rekening mee moet houden voor legionella in sauna’s.

 

Hoe ontstaat het

Legionella is een bacterie die onder de geschikte omstandigheden razendsnel kan groeien tot gevaarlijke hoeveelheden. Het liefst bevindt de legionellabacterie zich in stilstaand water tussen de 25 en 55 graden Celsius.

Openbare vochtige plekken, zoals zwembaden en sauna’s, zijn vatbaar voor legionella in stilstaand water in de leidingen. Zeker in broeierige ruimtes waar de temperatuur lekker hoog is, kan de bacterie zich vlug vermenigvuldigen en verspreiden. Dit maakt sauna’s een ideaal leefgebied voor legionella.

 

Legionella-besmetting sauna

Als met legionella besmette waternevel wordt ingeademd, kunt u ernstig ziek worden. Het effect van de legionellabacterie varieert van milde ziekteverschijnselen tot aan zware longontsteking (veteranenziekte) die in extreme gevallen zelfs tot de dood kan leiden. Zeker in de sauna is de kans op een legionellabesmetting door waternevel groot.

 

Voorzorgsmaatregelen sauna tegen legionella

Voor prioritaire instellingen is het verplicht om voorzorgsmaatregelen tegen legionella te treffen. Om legionella in de sauna te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de waterinstallatie goed is aangelegd. Vervolgens moet u de waterinstallatie goed onderhouden en beheren.

Laat de verplichte controles uitvoeren, laat experts regelmatig een risicoanalyse doen en zorg voor een gedegen legionella-beheersplan. Spoel tappunten die niet of weinig gebruikt worden regelmatig door met heet water en laat elk jaar boilers schoonmaken. Daarnaast moet u de sauna altijd goed reinigen en bijvoorbeeld geen baden of emmers vol water laten staan.

Wordt er ondanks de maatregelen legionella geconstateerd? Dan moet u de verantwoordelijke voor de drinkwaterinstallatie op de hoogte stellen en alle tappunten sluiten totdat de legionella bestreden is. Ook bent u verplicht om binnen 48 uur een legionella-melding te maken bij de Inspectie voor Leefomgeving en Transport.

 

Voorkom legionella en schakel Strooming in

Bent u benieuwd hoe het met uw leidingwater gesteld is en wat u kunt doen aan legionella-preventie of -bestrijding? Strooming is al 35 jaar specialist op het gebied van waterkwaliteit en kan u als geen ander helpen bij uw legionellaprobleem.

Onze experts gaan na of u daadwerkelijk te maken heeft met legionellabesmetting. Ze helpen u door de bron te desinfecteren en analyses en plannen te maken om legionellabesmetting in de toekomst te voorkomen. Neem geen risico met legionella(besmetting) in uw sauna. Neem direct contact met ons op voor meer informatie of vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.