Legionellabesmetting in Sauna's: Informatie en Preventieve Maatregelen voor Sauna-eigenaren

Als trotse eigenaar van een sauna-complex weet u als geen ander dat de gezondheid en veiligheid van uw bezoekers altijd voorop staan. Een dreigend gevaar dat uw aandacht verdient, is de mogelijke legionellabesmetting. In dit artikel gaan we dieper in op wat legionella is, waarom sauna’s bijzonder vatbaar zijn voor deze bacterie en welke stappen u kunt nemen om uw sauna volledig te beschermen.

 

Wat is Legionella?

Legionella is een bacterie die gedijt in stilstaand water met temperaturen tussen 25 en 55 graden Celsius. Het kan zich snel vermenigvuldigen en vormt een reëel risico wanneer mensen waterdamp inademen die besmet is met deze bacterie. Inademen kan leiden tot Legionellose, een ziekte die varieert van milde griepachtige symptomen tot ernstige longontsteking, zoals de beruchte veteranenziekte.

 

Waarom Vormen Sauna’s een Risico?

Sauna’s creëren de perfecte omstandigheden voor de groei van legionella. De warme en vochtige atmosfeer, in combinatie met stilstaand water in leidingen en reservoirs, kan de bacterie snel doen vermenigvuldigen. Dit maakt sauna’s potentieel risicovolle gebieden voor legionellabesmetting, aangezien waternevel gemakkelijk wordt ingeademd door bezoekers.

 

Wetgeving en Certificering

In Nederland is de wetgeving rondom legionellapreventie streng. Sauna’s vallen onder de prioritaire instellingen waarvoor preventieve maatregelen verplicht zijn. Eén van de cruciale stappen in het beschermen van uw sauna-complex is het uitvoeren van een BRL6010 gecertificeerde legionella-risicoanalyse met beheersplan. Deze analyse identificeert potentiële risico’s en biedt inzicht in welke stappen moeten worden genomen om legionellabesmetting te voorkomen.

 

Preventieve Maatregelen voor Uw Sauna-Complex

Naast het uitvoeren van een gecertificeerde risicoanalyse zijn er andere belangrijke preventieve maatregelen die u kunt nemen:

  • Onderhoud en Beheer: regelmatig onderhoud van uw waterinstallatie en controles van boilers en terugstroombeveiligingen is van vitaal belang om risico op legionellabemesting te minimaliseren.
  • Tappunten Spoelen: spoel tappunten regelmatig door om stagnatie te voorkomen. Stilstaand water is een groeiversneller voor legionella en moet ten alle tijden na minimaal één keer per week worden doorgespoeld.
  • Legionella-Beheersplan: wanneer het legionella beheersplan is opgesteld. Moeten beheertaken worden uitgevoerd is het van belang de taken uit te voeren van zoals wordt voorgeschreven en even belangrijk het op de juiste wijze documenteren van de taken in het logboek.

 

Totaal Ontzorging voor Uw Sauna

We begrijpen dat het waarborgen van een veilige omgeving voor uw bezoekers uw hoogste prioriteit is. Daarom bieden we totaal ontzorging aan. Van BRL6010 gecertificeerde risicoanalyses en beheersplannen tot uitgebreide begeleiding en advies, wij staan klaar om u te helpen bij het voorkomen van legionellabesmetting in uw sauna-complex.

 

Bescherm uw bezoekers en uw bedrijf tegen dit potentiële risico. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe we samen kunnen werken om uw sauna volledig vrij te houden van legionellabesmetting.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.