Legionella Bestrijding

Heeft u te maken met een legionellabesmetting in uw pand? Dan is het van cruciaal belang om de legionellabacterie snel en doeltreffend te bestrijden. Strooming staat klaar om u hierbij uitstekend van dienst te zijn.

 

De Voordelen van Strooming

Als u hulp nodig heeft bij het aanpakken van de legionellabesmetting, kunt u op Strooming rekenen voor complete ontzorging. Wij bieden:

 1. Grondige verwijdering van de legionellabesmetting.
 2. De zekerheid dat u voldoet aan alle wet- en regelgeving.
 3. Niet alleen het wegnemen van de besmetting, maar ook totale ontzorging op het gebied van legionellapreventie.
 4. Deskundigen die discreet en vertrouwelijk te werk gaan en zich aan geheimhoudingsplicht houden.
 5. Meer dan 35 jaar ervaring in dit vakgebied.
 6. Scherpe tarieven.

 

De Risico’s van een Legionella-Besmetting

Legionella is een bacterie die voorkomt in onder andere leidingwater, waarvan wel 50 verschillende soorten bestaan. Een gevaarlijke concentratie legionella in uw water vormt een ernstig gezondheidsrisico. Wanneer met legionella besmet water in kleine druppeltjes of damp in de longen terechtkomt, kunt u ziek worden.

De symptomen van een legionellabesmetting variëren van milde klachten, zoals een ziek gevoel en griepachtige verschijnselen, tot een zeer ernstige longontsteking, bekend als de veteranenziekte. In sommige gevallen kan een legionellabesmetting zelfs levensbedreigend zijn. Als uw waterinstallatie besmet is met legionella, is er dus geen tijd te verliezen bij het aanpakken van de bacterie.

 

Voorafgaand aan de Bestrijding van de Legionellabacterie

Indien er een legionellabesmetting is vastgesteld door middel van monstername, is de eerste stap het melden van de legionella aan de eigenaar, directeuren en/of verantwoordelijke personen van de waterinstallaties.

Het is tevens van belang om met een brononderzoek te achterhalen hoe de legionellabesmetting heeft kunnen ontstaan. Is uw installatie in overeenstemming met de NEN 1006-norm? Het brononderzoek richt zich op het identificeren van gebreken in uw waterinstallatie en het lokaliseren van mogelijke bronnen waar de bacterie zich opnieuw kan ontwikkelen.

 

Legionella Bestrijden: Het Doden van de Legionellabacterie

Om effectief af te rekenen met een legionellabesmetting, dient u de legionellabacterie te vernietigen. Hierbij is begrip van de groei van de bacterie van essentieel belang. Er zijn namelijk vijf factoren die invloed hebben op de groei van de bacterie:

 

 1. De legionellabacterie gedijt voornamelijk in stilstaand water en heeft water nodig om zich te vermenigvuldigen.
 2. De bacterie vereist voedingsstoffen zoals aminozuren, metalen en andere voedingsstoffen in het water.
 3. Zuurstof is noodzakelijk voor het overleven en vermenigvuldigen van de legionellabacterie.
 4. De bacterie vermenigvuldigt zich bij temperaturen tussen 25 en 55 graden Celsius, met een optimale temperatuur rond 37°C. Boven 55°C sterft de bacterie.
 5. De bacterie maakt gebruik van biofilm, een slijmerige laag micro-organismen, als vestigingsplaats.
 6. Om legionella doeltreffend te bestrijden, moeten alle beïnvloedbare factoren worden aangepakt.

 

Thermische Desinfectie of Chemische Desinfectie?

Legionella bestrijden kan op twee manieren: thermische desinfectie en chemische desinfectie.

Bij thermische desinfectie wordt de legionellabacterie geëlimineerd door de leidingen door te spoelen met heet water boven de 60°C. Bij deze temperatuur overleeft de bacterie niet.

Chemische desinfectie tegen legionella is een methode waarbij een desinfectiemiddel op basis van waterstofperoxide gedurende langere tijd en met de juiste doseringen door uw leidingen wordt gepompt. Deze chemicaliën bestrijden alle micro-organismen, waaronder legionella, en verwijderen organische vervuiling zoals de biofilm.

Wij raden de chemische desinfectie sterk aan. Ten eerste is thermische desinfectie alleen geschikt voor kleine, lokale besmettingen. Ten tweede blijft bij thermische desinfectie de voedende biofilm achter in de leidingen, wat het risico op een nieuwe legionellabesmetting vergroot.

Met chemische desinfectie worden meerdere factoren tegelijk aangepakt en is de slagingskans 100%. U hoeft zich geen zorgen te maken over resterende chemicaliën in uw leidingwater. Na een legionellabestrijding met chemische desinfectie spoelen we uw leidingen grondig door en testen we uw water op eventuele overgebleven chemicaliën.

Legionellabacterie Bestrijden: Thermisch en Chemisch?

Er zijn protocollen en methodes die eerst thermische desinfectie aanbevelen voordat chemische desinfectie plaatsvindt, maar dit is meestal niet nodig. Chemische desinfectie alleen garandeert al dat de legionellabacterie en zijn voedingsbodem worden geëlimineerd. Chemische desinfectie is:

 1. Technisch beter haalbaar.
 2. Effectiever
 3. Voordeliger

Ons advies: kies voor chemische desinfectie en zorg direct voor een volledig gereinigde waterleiding.

 

Na de Legionellabestrijding

Na een succesvolle legionellabacteriebestrijding is het essentieel om verdere uitbraken in de toekomst te voorkomen. Een chemische desinfectie zorgt ervoor dat uw waterleiding grondig is gereinigd, waardoor u met een schone lei kunt beginnen. De gebreken in uw installatie, die zijn vastgesteld tijdens ons brononderzoek, kunnen nu worden hersteld.

 

Bovendien zijn prioritaire instellingen verplicht om een legionella-beheersplan te implementeren om het risico op een legionella-uitbraak zo klein mogelijk te houden. Strooming staat u bij vóór, tijdens en na het aanpakken van uw legionellaprobleem, zodat legionella bij u geen kans maakt.

 

Effectieve Legionellabestrijding met Strooming

Wilt u uw legionellabesmetting snel en doeltreffend oplossen? Kies dan voor chemische desinfectie door Strooming! Het doden van de legionellabacterie is met de juiste apparatuur, middelen en expertise een eenvoudige klus. Onze experts hebben alles in huis om u van begin tot eind te ondersteunen bij uw legionellabesmetting. Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen en vraag nu een gratis en vrijblijvende offerte aan!

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.