Legionella bestrijden

Heeft u een legionella legionellabesmetting in uw pand? dan is het belangrijk om de legionellabacterie snel te bestrijden. Strooming kan u hierbij goed van dienst zijn.

 

De voordelen van Strooming

Heeft u hulp nodig om de legionella te bestrijden? Laat Strooming u ontzorgen! Wij bieden u:

 

 • Het wegnemen van de legionellabesmetting
 • Zekerheid dat u voldoet aan alle wet- en regelgeving
 • Niet alleen verwijderen van de besmetting maar totale ontzorging in legionellapreventie
 • Nette en discrete deskundigen met een geheimhoudingsplicht
 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Scherpe tarieven
 • 100 % tevredenheidsgarantie

 

De risico’s van een legionella-besmetting

Legionella is een bacterie die in onder andere leidingwater voorkomt. Er zijn wel 50 verschillende soorten legionella. Een gevaarlijke hoeveelheid legionella in uw water brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Als met legionella besmet water in kleine druppeltjes of damp in de longen terecht komt, dan kunt u ziek worden.

De effecten van een legionella-besmetting kunnen uiteenlopen tot milde klachten als een ziek gevoel en griepachtige verschijnselen tot een zeer ernstige longontsteking, de zogeheten veteranenziekte. In sommige gevallen kan een besmetting met legionella zelfs levensbedreigend zijn. Blijkt uw waterinstallatie besmet met legionella, dan is er dus geen tijd te verliezen bij het bestrijden van de bacterie.

 

Voordat u de legionellabacterie gaat bestrijden

Aan de hand van een monstername is er een legionella-besmetting bij u geconstateerd. Het eerste wat u moet doen, is een legionella-melding maken bij de eigenaar, directeuren en/of verantwoordelijke van de waterinstallaties.

Vervolgens is het ook belangrijk om met een brononderzoek te achterhalen hoe u in eerste instantie aan uw legionella-besmetting kwam. Zijn uw installaties in orde volgens de NEN 1006-norm? In een brononderzoek wordt gekeken welke gebreken uw waterinstallatie heeft, en waar de bronnen zijn waar de bacterie zich het snelst opnieuw kan ontwikkelen.

 

Legionella bestrijden: de legionellabacterie doden

Een besmetting met legionella bestrijden, doet u door de legionellabacterie te doden. Om de legionellabacterie geheel uit te roeien, is het van belang om te begrijpen hoe de legionellabacterie groeit. Er zijn namelijk 5 verschillende factoren van invloed op de groei van de bacterie.

 

 1. De legionellabacterie heeft water nodig om zich te vermenigvuldigen, en gedijt met name goed in stilstaand water;
 2. De bacterie heeft voeding nodig, zoals aminozuren, metalen en voedingsstoffen in water;
 3. De legionellabacterie heeft zuurstof nodig om te overleven en vermenigvuldigen;
 4. Legionella vermenigvuldigt zich in temperaturen tussen 25 en 55 graden Celcius. De optimale temperatuur ligt rond de 37°C, en boven de 55°C sterft de bacterie af;
 5. De bacterie gebruikt biofilm – een slijmerige laag micro-organismen – als vestigingsplaats.

 

Als u legionella effectief wilt bestrijden, dan moeten alle beïnvloedbare factoren aangepakt worden.

 

 

Thermische desinfectie of chemische desinfectie?

Legionella bestrijden kan op 2 manieren: een thermische desinfectie en een chemische desinfectie.

Bij thermische desinfectie wordt de legionellabacterie uitgeroeid door de leidingen door te spoelen met heet water boven de 60°C. Bij deze temperatuur overleeft de bacterie gegarandeerd niet.

Chemische desinfectie tegen legionella is een methode waarbij een desinfectiemiddel op basis van waterstofperoxide gedurende langere tijd langzaam en in de juiste doseringen door uw leidingen wordt gepompt. Deze chemicaliën bestrijden alle micro-organismen, waaronder legionella, en verwijderen alle organische vervuiling, zoals de biofilm.

Wij hebben zelf een sterke voorkeur voor de chemische desinfectie. Ten eerste is thermisch desinfecteren alleen mogelijk bij kleine, lokale besmettingen. Ten tweede blijft bij thermische desinfectie de voedende bio film achter in de leidingen, zodat de kans op een nieuwe legionella-besmetting groter is.

Met een chemische desinfectie worden meerdere legionella-factoren tegelijk aangepakt en is de kans van slagen 100%. Geen zorgen over achterblijvende chemicaliën in uw leidingwater! Na een legionella-bestrijding met chemische desinfectie spoelen we uw leidingen grondig na, en gebruiken we meetstrips om uw water te testen op resterende chemicaliën.

 

Legionellabacterie bestrijden: thermisch én chemisch?

Er bestaan protocollen en methodes die eerst een thermische desinfectie aanraden voordat er een chemische desinfectie plaatsvindt. In de meeste gevallen is dit echter helemaal niet nodig. Met chemisch desinfecteren alleen bent u er al volledig van verzekerd dat de legionellabacterie en diens voedingsbodem gedood is. Een chemische desinfectie is:

 

 • Technisch beter haalbaar
 • Effectiever
 • Voordeliger

 

Ons advies: kies voor een chemische desinfectie en zorg direct voor een brandschone waterleiding!

 

Na de legionella-bestrijding

Na een succesvolle legionellabacterie bestrijding is het van belang om verdere uitbraken in de toekomst te voorkomen. Een chemische desinfectie zorgt ervoor dat u een grondig gereinigde waterleiding heeft, waardoor u met een schone lei begint. Nu eigenlijk het liefst voor de desinfectie kunnen de gebreken in uw installatie – die zijn vastgesteld tijdens ons brononderzoek – hersteld worden.

Prioritaire instellingen zijn bovendien verplicht om een legionella-beheersplan te handhaven, om het risico op een legionella-uitbraak zo klein mogelijk te houden. Strooming helpt u voor, tijdens én na het bestrijden van uw legionella-probleem, zodat legionella bij u geen kans maakt.

 

Effectief legionella bestrijden met Strooming

Uw legionella-besmetting oplossen? Dat doet u snel en effectief met een chemische desinfectie door Strooming! De legionellabacterie doden is met de juiste apparatuur, middelen en kennis een fluitje van een cent. Onze experts hebben alles in huis om u van A tot Z te helpen bij uw legionella-besmetting. Ontdek wat we voor u kunnen betekenen en vraag direct gratis een vrijblijvende offerte aan!

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.