Actieve legionellapreventie voor bedrijven en instellingen: kraan doorspoelen en temperatuurbeheersing

In professionele omgevingen is legionellapreventie essentieel om de veiligheid van medewerkers en bezoekers te waarborgen. Een effectieve manier om legionella te voorkomen is legionella spoelen, oftewel het regelmatig doorspoelen van kranen en het beheren van watertemperaturen. Dit kan eenvoudig worden bereikt door regelmatig kranen door te spoelen en zorg te dragen voor een optimale temperatuurbeheersing. In dit artikel bespreken we hoe deze maatregelen uw organisatie kunnen beschermen tegen legionellarisico’s.

Het belang van regelmatig doorspoelen en temperatuurbeheersing

Legionella is een bacterie die van nature in water voorkomt en zich kan vermenigvuldigen in stilstaand water. Vooral bij douches of andere tappunten kan dit gezondheidsrisico’s opleveren, zoals de veteranenziekte. In professionele omgevingen, zoals kantoren en instellingen, ontstaan risico’s wanneer kranen of leidingen zelden worden gebruikt. Regelmatig doorspoelen van kranen en het controleren van de watertemperaturen kunnen deze stagnatie voorkomen en daarmee de kans op legionellagroei beperken.

 

Bescherming door actief beheer

Het wekelijks doorspoelen van kranen en het nauwkeurig beheersen van de watertemperatuur vormen de basis van een actieve legionellapreventie. Koud water dient onder de 25°C te blijven, terwijl warm water ten minste 55°C moet zijn om legionellabacteriën geen kans te geven zich te ontwikkelen. Deze eenvoudige maatregelen helpen om water veilig en schoon te houden, zodat legionellarisico’s effectief worden beheerst.

 

Risicoanalyse en beheersplannen: de basis van legionellapreventie

Een doeltreffende legionellapreventiestrategie begint met een risicoanalyse, gevolgd door een legionella beheersplan waarin wordt vastgelegd welke tappunten regelmatig moeten worden doorgespoeld en waar temperatuurmetingen noodzakelijk zijn. Zorgvuldige documentatie, bijvoorbeeld in een logboek, laat zien dat uw organisatie de juiste maatregelen treft om legionellabesmetting te voorkomen.

 

Wat Strooming voor uw organisatie kan betekenen

Heeft uw organisatie behoefte aan professionele ondersteuning bij legionellapreventie? Strooming biedt deskundig advies en diensten op het gebied van kraan doorspoelen, temperatuurbeheersing en het opstellen van beheersplannen. Wij helpen uw organisatie om de legionellarisico’s effectief te beheersen en de veiligheid van uw waterinstallaties te waarborgen.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.