Legionellapreventie

Is uw legionellapreventie op orde? Als eigenaar van een leidingwaterinstallatie of prioritaire instelling bent u verplicht om voldoende maatregelen tegen legionella te treffen en actief op te volgen. Wanneer legionella preventie onvoldoende aandacht krijgt of onjuist wordt uitgevoerd bestaat de kans op legionella besmetting. Dat wilt u natuurlijk voorkomen.

 

Strooming kan u helpen bij het uitvoeren van legionellapreventie van A tot Z. Wij zorgen ervoor dat legionella geen kans maakt en desinfecteren wanneer er al een besmetting ontstaan is. Bij Strooming kunt u rekenen op:

 

  • Snelle monstername
  • Voorrang bij laboratoria
  • Advies op maat, gericht op úw situatie
  • Een concrete oplossing voor uw probleem
  • BRL 6010-gecertificeerd en RVA-geaccrediteerd

 

Wilt u weten waar u als bedrijf allemaal aan moet voldoen in het kader van legionellapreventie? En bent u benieuwd hoe wij u daarbij kunnen helpen? Lees snel verder!

Waarom preventie legionella?

Legionella is een bacterie die voorkomt in zoet water. Deze bacterie kan de veteranenziekte of legionellagriep veroorzaken. Als de legionellabacterie in de juiste omstandigheden verkeert, groeit hij razendsnel. Ideale omstandigheden zijn stilstaand water tussen de 25 en 60 graden Celsius. Zodra u met legionella besmette waternevel inademt, kunt u ziek worden. Vooral openbare plaatsen zijn vatbaar voor stilstaand water in waterleidingen. Legionellapreventie bij bedrijven is dan ook geen overbodige luxe.

 

Legionellapreventie voor drinkwaterinstallaties: Waterwerkblad & NEN 1006

De eerste partij die verplicht aan bepaalde normen voor legionellapreventie moet doen is de drinkwaterinstallatie. Al deze bepalingen en richtlijnen rondom water en bijbehorende installaties zijn vastgesteld in de Waterwerkbladen. De Waterwerkbladen zorgen ervoor dat we veilig ons leidingwater kunnen gebruiken en drinken, zonder gezondheidsrisico’s en ook zonder legionella.

De norm waaraan de drinkwaterinstallatie moet voldoen is NEN 1006: “Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties”, bepaald door het Nederland Normalisatie-Instituut (NEN). De Waterwerkbladen zijn geschreven voor onder andere gebouweigenaren, architecten, installatiebedrijven, beheerders, toezichthouders en controleurs van waterinstallaties. Ook de experts van Strooming zijn uiteraard volledig op de hoogte van alle regels uit de NEN 1006.

Verplichte regeling legionellapreventie voor bedrijven

Ook voor andere bedrijven is legionellapreventie verplicht. Dit geldt voor eigenaren van een collectieve leidingwaterinstallatie en voor prioritaire instellingen. Prioritaire instellingen zijn collectieve ruimtes waar het risico op ziektegevallen door legionella relatief groot is, bijvoorbeeld omdat er regelmatig kwetsbare mensen (zoals ouderen) komen. Voor deze bedrijven is het daarom verplicht om door een gecertificeerd bedrijf:

 

  • regelmatig een risicoanalyse op legionella uit te laten voeren;
  • een legionella-beheersplan op te laten stellen;
  • minimaal 2 keer per jaar een watercontrole uit te laten voeren.

 

Daarnaast bent u in deze gevallen ook verplicht om regelmatig een keerklepcontrole uit te (laten) voeren.

 

 

Legionella: preventie is beter dan genezen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zeker in het geval van legionella. Door uw waterinstallatie goed aan te laten leggen, goed te onderhouden en te beheren, kunt u het risico op legionella drastisch verkleinen.

Naast de verplichte regelingen voor legionellapreventie raden we aan om geregeld monsters van het water te (laten) nemen en te (laten) analyseren. Ook moet u de tappunten die niet of nauwelijks gebruikt worden geregeld spoelen. Controleer volgens het beheersplan of het water niet te warm en niet te koud is. Laat ook jaarlijks het sediment uit de boiler verwijderen, zodat u de voedingsbodem voor legionella wegneemt.

 

 

Is uw legionellapreventie op orde? Laat Strooming ontzorgen!

Legionellapreventie voor bedrijven is een vak apart, en een vak dat Strooming als geen ander verstaat. Als gecertificeerd bedrijf helpen we u graag bij het opstellen en uitvoeren van alle legionellapreventie én bestrijding. Kies voor 100% zekerheid dat uw legionellapreventie op orde is en geef legionella geen kans. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag direct gratis en vrijblijvend een offerte aan!

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.