Hoe ontstaat legionella?

Legionella is een bacterie die uw leidingwater kan besmetten. In grote hoeveelheden is de legionella-bacterie gevaarlijk. Maar hoe ontstaat legionella, en hoe snel groeit legionella precies? Strooming is al sinds 1986 uw legionella-expert en legt u haarfijn uit hoe legionella ontstaat, zodat u een besmetting kunt voorkomen. Lees snel verder!

 

Wanneer ontstaat legionella?

Legionella is een bacterie die groeit in vochtige omgevingen, zoals leidingen. De legionellabacterie komt van nature voor in de grond en zoetwater, gewoonlijk in lage aantallen. Maar als de omstandigheden juist zijn, kan de bacterie zich razendsnel vermenigvuldigen en tot een gevaarlijke legionella-besmetting leiden.

De legionellabacterie heeft 5 voorwaarden nodig om te kunnen groeien:

 

  1. Water
  2. Zuurstof
  3. Temperatuur
  4. Voeding
  5. Nestelplaats

 

Om zich rustig te kunnen vermenigvuldigen heeft de bacterie stilstaand water nodig. Dit water moet voldoende zuurstof en voeding bevatten, zoals aminozuren en metalen. Als het water heter is dan 55 graden Celsius begint legionella af te sterven. Het liefst heeft legionella een temperatuur rond de 37°C, maar bij alles tussen de 25 en 55°C kan de bacterie zich vermenigvuldigen. Ten slotte moet er een plaats zijn waar de legionellabacterie zich kan nestelen. Deze vindt hij in biofilm, een slijmerige laag micro-organismen en kalk die natuurlijkerwijs ontstaat in oude, vervuilde leidingen.

 

Hoe snel groeit legionella?

De hoeveelheid legionellabacteriën wordt gemeten in kolonievormende eenheden per liter (kve/l). Zijn in uw leidingen alle 5 de voorwaarden aanwezig, dan kan het snel gaan. Wettelijk gezien mag er niet meer dan 100 kve/l legionella in uw leidingwater aanwezig zijn.

Wordt de grenswaarde overschreden, dan moet u snel handelen om legionella te bestrijden. Binnen 48 uur kan 100 kve/l legionella zich onder de juiste omstandigheden namelijk vermenigvuldigen tot wel 10.000 kve/l. Raakt u besmet met legionella, dan kunt u ernstig ziek worden.

 

Hoe kunt u voorkomen dat er legionella ontstaat

Om legionella te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de vermenigvuldiging voorwaarden voor legionella ontbreken in uw leidingen. Vermoedt u dat er al gevaarlijke hoeveelheden legionella zijn ontstaan? Laat uw leidingen dan testen met een monstername om het probleem vast te stellen of uit te sluiten.

 

Schakel Strooming in

Geef legionella geen kans en schakel Strooming in! Strooming staat voor u klaar als betrouwbare legionella-expert. We helpen u met het voorkomen, vaststellen en bestrijden van legionella, snel en doeltreffend. Strooming pakt úw probleem aan, met advies en hulp op maat. We werken met een vast tarief in Nederland en België. Benieuwd hoe we u van dienst kunnen zijn? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.