Hoe Ontstaat Legionella en Hoe Te Voorkomen?

Legionella, een bacterie die in uw leidingwater kan gedijen, vormt een potentieel gevaar wanneer deze in grote hoeveelheden aanwezig is. Maar hoe ontstaat legionella eigenlijk, en wat zijn de cruciale factoren die bijdragen aan zijn groei? In dit artikel leggen we uit wanneer en hoe legionella ontstaat en bieden we inzichten om besmetting te voorkomen.

Wanneer Ontstaat Legionella?

Legionella gedijt in vochtige omgevingen, zoals waterleidingen. Oorspronkelijk komt de legionellabacterie voor in grond- en zoetwater, doorgaans in lage aantallen. Echter, onder de juiste omstandigheden kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen en leiden tot een gevaarlijke besmetting.

Er zijn vijf cruciale voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor de groei van legionella:

  • Water
  • Zuurstof
  • Temperatuur
  • Voeding
  • Nestelplaats

Om zich te vermenigvuldigen, heeft de bacterie stilstaand water nodig dat voldoende zuurstof en voedingsstoffen bevat, zoals aminozuren en metalen. Legionella sterft af bij watertemperaturen boven 55 graden Celsius, maar hij gedijt het best bij een temperatuur rond 37°C. De bacterie kan zich echter ontwikkelen bij temperaturen tussen 25 en 55°C. Ten slotte heeft de bacterie een geschikte plaats nodig om zich te nestelen, vaak in biofilm, een slijmlaag van micro-organismen en kalk die zich van nature vormt in oude en vervuilde leidingen.

Hoe Snel Groeit Legionella?

De hoeveelheid legionellabacteriën wordt gemeten in kolonievormende eenheden per liter (kve/l). Wanneer alle vijf de groeivoorwaarden aanwezig zijn in uw leidingen, kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen. De wettelijke limiet voor legionella in leidingwater is 100 kve/l.

Als deze grenswaarde wordt overschreden, moet onmiddellijk actie worden ondernomen om legionella te bestrijden. Onder de juiste omstandigheden kan 100 kve/l legionella zich namelijk binnen 48 uur vermenigvuldigen tot wel 10.000 kve/l. Een besmetting met legionella kan ernstige ziekten veroorzaken.

Hoe Voorkomt U de Vorming van Legionella?

Om legionellavorming te voorkomen, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat de groeicondities voor de bacterie ontbreken in uw leidingen. Als u vermoedt dat er gevaarlijke niveaus van legionella zijn ontstaan, kunt u uw leidingen laten testen via een monstername om het probleem vast te stellen of uit te sluiten.

Legionellabeheer met Strooming

Geef legionella geen kans en schakel Strooming in! Als uw toegewijde partner in legionellabeheer staan we klaar om u te helpen bij het voorkomen, vaststellen en bestrijden van legionella. Strooming biedt advies en ondersteuning op maat om uw specifieke situatie aan te pakken. Wij werken met vaste tarieven in Nederland en België. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een vrijblijvende offerte aan! Samen zorgen we voor een veilige en gezonde omgeving.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.